Κριστόφ Σμιντ: Αποδοχή των απαιτήσεων της Αθήνας χειρότερη από ό,τι το «Grexit»

Καλύτερα η Αθήνα να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα από το να παραβούμε τους κανόνες του ευρώ, εκτιμά ο Κριστοφ Σμιντ επικεφαλής του Συμβουλίου των Γερμανών Οικονομολόγων που συμβουλεύει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας σε συνέντευξη του στην Πορτογαλική Diario Economico κατονομάζοντας ως «πολιτικό κίνδυνο» τις υποχωρήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το καλύτερο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να επιστρέψει στις μεταρρυθμίσεις»

Ο Γερμανός οικονομολόγος δεν θεωρεί την Ελλάδα ως τη σημαντικότερη απειλή για την Ευρώπη ωστόσο υπογραμμίζει στην Diario Economico ότι «η Ελλάδα ήταν σε τροχιά μέχρι το τέλος του περασμένου έτους και στη συνέχεια δυστυχώς άλλαξε πορεία. Οι μεγαλύτερες συνέπειες ωστόσο είναι για την ίδια την Ελλάδα. Η ζώνη του ευρώ δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση το 2011, την αποχώρηση μιας μικρής οικονομίας από το ευρώ και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να καταστρέψουν το σύνολο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Τα μέτρα που ελήφθησαν από τότε είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνει πολύ πιο ανθεκτική η ζώνη του ευρώ.

Σε περίπτωση ενός Grexit ο Γερμανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι «Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να είναι κάποιος εκατό τοις εκατό σίγουρος ότι δεν θα υπήρχε μόλυνση μεταξύ των κρατών, αλλά ο κίνδυνος είναι μικρότερος από ότι πριν από μερικά χρόνια. Θα είναι πολύ χειρότερη η αποδοχή όλων των όρων την νέας κυβέρνησης από το φόβο μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όλες οι χώρες που έχουν εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και προγράμματα προσαρμογής θα αμφισβητούσαν τον εαυτό τους «γιατί τα υλοποιήσαμε;». Και όλοι εκείνοι που δάνεισαν χρήματα στην Ελλάδα θα αναρωτιούνται «γιατί τους δανείσαμε;» Θα ήταν πιο μεταδοτική και επιζήμια για τη συνοχή του ευρώ η αποδοχή των όρων από ό, τι το «Grexit» καταλήγει ο κος Σμιντ.

«Είναι ένα πολιτικό ρίσκο» συνεχίζει ο επικεφαλής των Γερμανών Σοφών «αλλά είναι επιβαρυμένο και με ένα μεγάλο οικονομικό κίνδυνο. Η αρχική ιδέα του ευρώ είναι ότι οι κυβερνήσεις εκλέγονται δημοκρατικά, και συγκλίνουν σε μια κοινή στρατηγική μέσω συμφωνιών. Αυτή είναι η ιδέα του ευρώ: κανόνες και συμβάσεις στις οποίες όλα παραμένουν πιστοί. Είναι μια αρχή. Αν διαρραγούν οι αρχές, αυτό θα ήταν τρομερό για την Ευρώπη».

Ο Κριστόφ Σμίντ ξεκαθαρίζει στην συνέχεια ότι δε είναι δυνατή η διαγραφή του χρέους εάν η Αθήνα δεχτεί τις υπόλοιπες απαιτήσεις. «Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στις συμφωνίες που η προηγούμενη κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε. Δεν μπορεί να ανοίξει ξανά το πρόγραμμα τώρα. Αυτή ήταν μια εντελώς περιττή υπόθεση, η οποία αντανακλά μόνο την αλαζονεία της νέας κυβέρνησης. Είναι μια πλήρης έλλειψη κατανόησης της κατάστασης, ακόμη και πριν από το κλείσιμο του προγράμματος. Κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να επιτραπεί» καταλήγει.

Ο Γερμανός οικονομολόγος χαρακτηρίζει στην συνέχεια αδύναμη την εντολή που έχει ο πρόεδρος της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογραμμίζοντας ότι το Eurogroup είναι αυτό που λαμβάνει τις αποφάσεις και όχι η επιτροπή

Απαντώντας σε ερώτημα για το αν υπάρχει δυνατότητα χρονικής επέκτασης του προγράμματος ο κος Σμίντ απαντά ότι «η θέληση να χτίσουμε γέφυρες με την Ελλάδα είναι μεγάλη. Αλλά από την πλευρά της Αθήνας, το ελάχιστο που πρέπει να κάνει είναι μια σταθερή υπόσχεση που θα δείχνει σημάδια εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να δεχθούν λιγότερα. Όσο η Ελλάδα συνεχίζει να επιμένει ότι υπάρχουν θέματα που δεν συμφωνούν οι ίδιοι, δεν υπάρχει καμία συμφωνία».

Ο Γερμανός σοφός υποστηρίζει ωστόσο ότι «Η ιδέα ενός δημοψηφίσματος μπορεί να είναι μια ευκαιρία για να σπάσει το αδιέξοδο».

Απαντώντας για το αν μια «χρεοκοπία» (αθέτηση πλρωμής) απέναντι στο ΔΝΤ θα συνεπαγόταν την έξοδο της χ’ωρας από το ευρώ ο κος Σμιντ απαντά ότι «κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς κατάσταση των ελληνικών δημόσιων οικονομικών. Η ίδια η κυβέρνηση δεν είναι σίγουρη. Αυτό κάνει την επικίνδυνη την κατάσταση. Στην ιστορία του ΔΝΤ, δεν υπάρχει καμία μιας χώρα που δεν έχει πληρώσει τα δάνεια. Το στίγμα είναι τόσο μεγάλο, ώστε πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα να το αποφύγει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε μια «αθέτηση πληρωμών», θα ήταν η άμεση χρεοκοπία του τραπεζικού συστήματος. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λαμβάνει αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ και αν αυτό καθίστατο αδύνατο, οι τράπεζες θα είναι σε πτώχευση. Αυτό σημαίνει μια τεράστια ύφεση και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί από εκεί και πέρα».

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αναλάβει δράση που απαγορεύεται από το καταστατικό της» συνεχίσει ο Γερμανός οικονομολόγος υπογραμμίζοντας ότι «Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η βοήθεια της ΕΚΤ είναι ασφυκτική, αλλά η ΕΚΤ έχει κάνει ό, τι μπορεί για να επιλύσει την κατάσταση, αλλά δεν μπορεί να υπερβεί τους κανόνες λειτουργίας της».

Δεν συμφωνώ να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ όπως υποστηρίζει ο Hans-Werner του IFO συνεχίζει ο Κριστόφ Σμίντ τονίζοντας ότι «γιατί για να γίνει ανταγωνιστική πολύ γρήγορα, από υποτίμηση του νομίσματος της, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ένα χαρτοφυλάκιο με αξία στην αγορά. Και δεν έχει». Πρέπει να αναπτύξουμε μια οικονομία με εξαγωγικό προσανατολισμό που μπορεί να ανταγωνιστεί στις αγορές εξηγεί στην συνέχεια σμειώνοντας ότι «η Ελλάδα έκανε πολλά, είναι δίκαιο να το παραδεχτούμε αυτό, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος. Εάν την αφήσουμε να γυρίσει στο δικό της νόμισμα, η διάρθρωση της οικονομίας θα παραμείνει η ίδια. Επιπλέον, ο Hans-Werner του IFO που προτείνει το Grext πιστεύει ότι, μετά την αποχώρηση, η Ελλάδα θα μπορούσε να εισέλθει εκ νέου στο ευρώ σε μερικά χρόνια. Δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν. Πρόκειται για ένα πολιτικό, όχι μόνο οικονομικό κόσμο».

Ο Γερμανός σοφός κλείνοντας την συνέντευξη του στην Πορτογαλική εφημερίδα ανακινεί και ένα ακόμα το πρόβλημα «Η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι εξελέγη δημοκρατικά και πρέπει να κάνει ό, τι υποσχέθηκε. Αλλά από την άλλη πλευρά του τραπεζιού, είναι επίσης δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Η Bundestag θα πρέπει επίσης να υπερασπιστεί τη βούληση των ψηφοφόρων της. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο το να ζητήσει η Ελλάδα περισσότερη βοήθεια χωρίς όρους. Τα πάντα εξαρτώνται από το τι κάνει η Ελλάδα. Η μπάλα είναι στην περιοχή τους».

Exit mobile version