Αποστολή Λουξεμβούργο, του Θάνου Αθανασίου
Στο Λουξεμβούργο μεταφέρεται σήμερα το «θέατρο επιχειρήσεων» για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, την έναρξη της 2ης αξιολόγησης και την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη ρύθμιση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Στο Λουξεμβούργο, όπου βρίσκονται από το βράδυ της Κυριακής πολλοί από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, συνεργάτες, τεχνοκράτες και κοινοτικοί αξιωματούχοι, θα συνεδριάσουν διαδοχικά, το euro working group, για να κρίνει αν έχουν επαρκώς ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα, το διοικητικό συμβούλιο του ESM για να αποφασίσει την εκταμίευση των χρημάτων και το eurogroup (στις 14:30 τοπική ώρα) για να κρίνει πολιτικά την εξέλιξη του προγράμματος και να δώσει “feedback” (ανατροφοδότηση) στους τεχνοκράτες για το πως θα πρέπει να πορευτούν στη συνέχεια.
Την Τρίτη τη σκυτάλη θα πάρουν οι 28 του Ecofin, οι οποίοι μεταξύ άλλων θα διαβουλευτούν για τη μείωση της νοσοκομειακής δαπάνης στην ΕΕ, πάνω σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση της γενικής διεύθυνσης οικονομικών της Κομισιόν, η οποία όμως δεν έχει καθόλου στοιχεία για την Ελλάδα.
To ζήτημα της εκταμίευσης θα έχει κριθεί μερικές ώρες πριν από την έναρξη του eurogroup. Oι εκπρόσωποι των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης έχουν μέχρι στιγμής την πληροφόρηση ότι από τα 15 προαπαιτούμενα, το σύνολο έχει περιληφθεί στις δράσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση σε νομοθετικό και διοικητικό επίπεδο.
Όμως στο μέτωπο της υλοποίησης δεν έχουν μεταφερθεί ορισμένες μετοχές του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ (HRADF – Hellenic Republic Asset Development Fund) και δεν έχουν οριστεί πλήρως οι διοικήσεις σε μερικές από τις τράπεζες. Συγκεκριμένα μια τράπεζα δεν έχει Πρόεδρο και μια τράπεζα δεν έχει εκτελεστικό διευθυντή (CEO – chief executive officer).
Πηγή της ευρωζώνης που γνωρίζει τις διαθέσεις των κρατών μελών και ενημέρωσε το Real.gr, είπε πως «αυτές οι παραλήψεις δεν θα επηρεάσουν την εκταμίευση».
Επιπλέον η αίσθηση μεταξύ των εκπροσώπων των κρατών μελών είναι πως, αν και μια τμηματική καταβολή είναι τεχνικά δυνατή, δεν είναι αυτή η επιλογή των κυβερνήσεων και κάτι τέτοιο δεν θα τύχει πολιτικής έγκρισης. Αντιθέτως οι κυβερνήσεις επιθυμούν την καταβολή των 2,8 δισ. σε μια συνολική εκταμίευση, μόλις κριθεί ότι τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί επαρκώς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φρασεολογία «επαρκής ολοκλήρωση», δεν σημαίνει και «απόλυτη υλοποίηση», κάτι που έρχεται συνήθως σε επόμενο στάδιο αξιολόγησης και έχει να κάνει με την πιστοποίηση πως ό,τι έχει συμφωνηθεί, έχει και διοικητικά εκτελεστεί σε όλες του τις εκφάνσεις. Η αίσθηση είναι πως αυτό θα είναι το αντικείμενο της 2ης αξιολόγησης.
Με βάση τα παραπάνω η εκταμίευση των 2,8 δισ. είναι πιο πιθανή από κάθε άλλο σενάριο και θα συμβεί -εκτός απροόπτου- πριν από την έναρξη του eurogroup. To eurogroup στη συνέχεια θα αποφασίσει την κάθοδο στην Αθήνα της τρόικας για έναρξη της 2ης αξιολόγησης στις 18 Οκτωβρίου.
Στο eurogroup δεν αναμένεται να προχωρήσει περαιτέρω η τεχνική συζήτηση για την μέθοδο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αν και ο αρμόδιος Επίτροπος Π.Μοσκοβισί, σκοπεύει να δώσει στους υπουργούς που δε μετείχαν στην συνεδρίαση της Ουάσιγκτον «μια γεύση» του “state of play”. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και ο Tomas Wieser για το EWG.
Τα κράτη μέλη, μέχρι νεοτέρας, επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ και χρηματοδοτικά. Η δε εντολή που έχουν δώσει στους τεχνοκράτες είναι ακριβώς αυτή. Ως εκ τούτου οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει τη λογιστική διαπραγμάτευση με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, έχουν την εντολή να πετύχουν ακριβώς αυτό, παρά το γεγονός ότι τα δάνεια του ΔΝΤ είναι πιο ακριβά και λιγότερο ευνοϊκά ως προς τον χρόνο αποπληρωμής από τα δάνεια του ESM / EFSF.
Στην πράξη η συμμετοχή του ΔΝΤ θα κριθεί από την δυνατότητα των ελληνικών αρχών να αποπληρώσουν το Ταμείο, να βγουν στις αγορές στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, να μην χρειαστούν νέα διάσωση και να αρχίσουν την αποπληρωμή των υπολοίπων δανείων με ένα «λογικό ρυθμό» μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος, χωρίς “peak years” – έτη που το κόστος εξυπηρέτησης θα κορυφώνεται.
Τέλος σε σχέση με τις γενικές πληροφορίες για την κατάσταση της διαπραγμάτευσης ΕΕ – ΔΝΤ, πηγές της ευρωζώνης, έλεγαν ότι «είναι πάρα πολύ νωρίς για να κριθούν όλα αυτά» και πως «το μόνο σενάριο πάνω στο οποίο όλοι εργάζονται είναι η απόφαση του Μαΐου».
Πηγή: Real.gr