Κρέτσου: Διαβεβαιώσεις για ανάκαμψη το συντομότερο δυνατό

Oι επενδύσεις και η χρηματοοικονομική στήριξη που μπορεί να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αντικείμενο της ομιλίας της επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου, τονίζοντας ότι «είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εξασφαλίσουμε την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το συντομότερο δυνατό».

Η κ. Κρέτσου μίλησε σε συνέδριο με θέμα «Επενδύσεις για Περιφερειακή Ανάπτυξη: ΕΣΠΑ και Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ», που πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο και οργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

Επισήμανε ότι «μέσα από αυτήν την επίσκεψη έχω τη δυνατότητα να παρατηρήσω από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί. Είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να εξασφαλίσουμε την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το συντομότερο δυνατό». Η κυρία Κρέτσου ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να βοηθήσει και να στηρίξει τη συγκεκριμένη προσπάθεια της Ελλάδας με δύο τρόπους. Όπως είπε, ο πρώτος αφορά στα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, λέγοντας ότι τα συγκεκριμένα ποσά, που έχουν ήδη αρχίσει να διοχετεύονται στο πλαίσιο διάφορων προγραμμάτων, αναμένεται να υπερβούν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020.

Αναφερόμενη στον δεύτερο τρόπο, σημείωσε πως αφορά στο επενδυτικό σχέδιο «Γιούνκερ» για την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι το σχέδιο αυτό αποσκοπεί στο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να συντονίσει τις προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να καλυφθεί το επενδυτικό κενό και να επιστρέψει η Ευρώπη στην ανάπτυξη. 

Όπως είπε η κυρία Κρέτσου, και οι δύο προτεινόμενοι τρόποι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση των ευρωπαϊκών πολιτικών και να στηρίξουν σχέδια που είναι οικονομικά βιώσιμα. Επίσης, προσέθεσε, μπορούν να ωφελήσουν την κοινωνία και ευθυγραμμίζονται με πολιτικές της ΕΕ, ιδίως εκείνες που αφορούν στην έρευνα και την καινοτομία, την ψηφιακή οικονομία, την ενεργειακή ένωση ή τις μεταφορές. Η κοινή στήριξη των ευρωπαϊκών ταμείων και του επενδυτικού «πακέτου Γιούνκερ» θα μπορούσε να λάβει τη μορφή στήριξης, είτε ατομικών έργων είτε στο πλαίσιο επενδυτικών πλατφορμών.

Η ίδια υπογράμμισε ότι τόσο η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης όσο και τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων μπορούν να στηρίξουν ένα ευρύ φάσμα έργων στην Ελλάδα, αλλά δεν αρκούν. «Χρειαζόμαστε έργα. Χρειαζόμαστε οι διαχειριστικές αρχές να προσδιορίζουν, να επιλέγουν και να υλοποιούν έργα υψηλής ποιότητας» είπε, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι γεμάτη ανθρώπους αφοσιωμένους που κάνουν αμέτρητες προσπάθειες, για να προαγάγουν τις κοινότητές τους».

 

 

Exit mobile version