Κρέτσος: Τέλος στο καθεστώς ημιπαρανομίας μετά από 27 χρόνια

Όλα είναι έτοιμα για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών της Τρίτης, δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Κάνει λόγο για πόλεμο, και μάλιστα βρώμικο ιδιαίτερα προς τον υπουργό Επικρατείας τις τελευταίες εβδομάδες, και τονίζει πως τώρα που γίνεται μια προσπάθεια, η πρώτη σοβαρή μετά από 27 χρόνια, να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ημιπαρανομίας, όλα τους φταίνε.

Ξεκαθαρίζει πως κανένας δεν μπορεί να ελέγξει τη διαδικασία της δημοπρασίας, κανένας δεν μπορεί να πριμοδοτήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και πως κανένας απολύτως δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της δημοπρασίας.


Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη διαδικασία, επισήμανε: «Η αλήθεια είναι ότι θα δημοπρατηθούν τέσσερις άδειες, θα υπάρχουν δύο στάδια στην καθεμία και μάλλον ο χρόνος περάτωσης της διαδικασίας θα είναι μακρύς. Η προκήρυξη του διαγωνισμού βάζει όρους και προϋποθέσεις στους υποψηφίους και στη διεξαγωγή της δημοπρασίας όχι με στόχο να κουραστούν οι υποψήφιοι, αλλά να εξασφαλιστεί διαφάνεια και μεγαλύτερη ποιότητα τηλεοπτικών υπηρεσιών στο μέλλον» και προσέθεσε:

«Στο πρώτο στάδιο η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού καθορίζει το βήμα αύξησης μέχρι 500.000 ευρώ τη φορά, αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ. Όταν μείνουν μόνο δύο συμμετέχοντες, η δημοπράτηση της άδειας περνά στο δεύτερο στάδιο. Τότε, οι δύο υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο, δύο φορές. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει περιορισμός στο προσφερόμενο τίμημα. Όποιος από τους δύο προσφέρει περισσότερα παίρνει την άδεια».

Παράλληλα, τόνισε: «μας κατηγορούν ότι θέλουμε να ελέγχουμε τα μέσα ενημέρωσης και να δώσουμε προβάδισμα στα «δικά μας». Και το λένε αναίσχυντα όλοι αυτοί που έκλεισαν την δημόσια ραδιοτηλεόραση και έσυραν τη χώρα μας στον πάτο της διεθνούς κατάταξης για την πολυφωνία και την ελευθερία του τύπου. Όσοι κάνουν υποθέσεις για νέα διαπλοκή ομολογούν ταυτόχρονα ότι υπήρχε παλιά διαπλοκή επί των ημερών τους.

Τώρα που γίνεται μια προσπάθεια, η πρώτη σοβαρή μετά από 27 χρόνια, να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ημιπαρανομίας, όλα τους φταίνε. Ξαφνικά υπάρχει προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης. Κοροϊδευόμαστε, νομίζω. Κανένας δεν μπορεί να ελέγξει τη διαδικασία της δημοπρασίας και συνεπώς κανένας δεν μπορεί να πριμοδοτήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αν επιδιώκαμε ένα νέο σύστημα διαπλοκής, θα τα είχαμε βρει με τους καναλάρχες και πολύ απλά θα δίναμε τις άδειες κατόπιν συνεννοήσεως μαζί τους στο τίμημα που θα τους βόλευε. Αντί για αυτό εισπράττουμε ανοίκειες επιθέσεις στις τηλεοπτικές οθόνες σε καθημερινή βάση».


Exit mobile version