«Η συμφωνία της 12ης Αυγούστου, παρά τα σοβαρά και έντονα αρνητικά στοιχεία της και τη βαρύτητα των μέτρων που προβλέπει, μπορεί να σταθεροποιήσει τη χώρα και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης.
Βασικός όρος και κρίσιμο μέγεθος παραμένει η αναδιάρθρωση του χρέους που εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο» τόνισε ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στην πανελλαδική συνάντηση αντιπροσώπων της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ).
Ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «η χώρα βρίσκεται για μια ακόμα φορά ενώπιον καθοριστικών στιγμών, αντιμετωπίζοντας ένα πλέγμα εξωτερικών πιέσεων και εσωτερικών αντιθέσεων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, έχοντας απέναντί της όχι μόνο τις -ασφυκτικές σε πολλές περιπτώσεις- πιέσεις των δανειστών, αλλά και την πίεση των εσωτερικών κύκλων και των μερίδων εκείνων του πολιτικού κόσμου, που θα ήθελαν η διακυβέρνηση αυτή να αποτελέσει ένα σύντομο διάλειμμα.
»Τα συνδυασμένα πυρά που δέχεται η κυβέρνηση αυτές τις μέρες, για το προσχέδιο του ασφαλιστικού που παρουσίασε, υπογραμμίζουν αυτή την πραγματικότητα. Κόμματα που όχι απλώς υπερψήφισαν μνημόνια, αλλά που υποστήριζαν τις μνημονιακές αντιλήψεις ως τις μόνες ικανές για την ανάταξη της χώρας -θυμίζω την κοινή επωδό του μνημονιακού τόξου, σύμφωνα με την οποία “και να μην υπήρχε το μνημόνιο οφείλαμε να το έχουμε εφεύρει”- εμφανίζονται πλέον σε ρόλο τιμητή για να υποστηρίξουν τα εντελώς αντίθετα απ’ όσα υπερψήφιζαν το περασμένο καλοκαίρι, υποκύπτοντας, αυτοί, οι υποτιθέμενοι εχθροί του λαϊκισμού, σε μικροκομματικές λογικές και τυπικούς λαϊκισμούς».
Εξάλλου, ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι η υλοποίηση της συμφωνίας «πρέπει να γίνει με τρόπο που θα αξιοποιεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό υπαρκτές πλευρές της, θα περιορίζει και θα αντιρροπεί τα έντονα σκληρά μέτρα που περιέχει. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Όποιος ωστόσο δεν τον επιλέγει, οφείλει να πει ποια διαδρομή και ποια πολιτική αντιπροτείνει».
Ο κ. Κουβέλης ανέφερε ως «χαρακτηριστικό των τάσεων και των δυναμικών που αναπτύσσονται» το γεγονός ότι «την ίδια ώρα που η κυβέρνηση κατηγορείται στο εσωτερικό από το σύνολο της αντιπολίτευσης για αντιασφαλιστική λογική, πιέζεται από τους δανειστές και ειδικά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για “ουσιαστικότερες -όπως λένε- μεταρρυθμίσεις”, πράγμα που μεθερμηνευόμενο σημαίνει περικοπές ακόμα και στις κύριες συντάξεις».
Ακόμη, εκτίμησε ότι «δεν βρίσκεται μόνο η χώρα ενώπιον καθοριστικών στιγμών. Η ίδια η Ευρώπη βρίσκεται στο μεταίχμιο αλλαγών και ανακαθορισμών που μπορεί να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό τη φορά των πραγμάτων».
Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, είπε ότι «ο πολιτικός κόσμος και η κοινή γνώμη στην Ελλάδα βρίσκονται μπροστά σε εξελίξεις που ενδέχεται να αναδιατάξουν τον πολιτικό χάρτη. Η επικράτηση Μητσοτάκη και η μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ρεαλιστικές θέσεις απειλούν τις ενδιάμεσες δυνάμεις και αναβιώνουν το διπολικό σκηνικό».
Τόνισε ότι το «πραγματικό δίπολο που επιχειρείται να συσκοτιστεί είναι η αντίθεση ανάμεσα στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης και στην ανάγκη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου, που θα δώσει ανάσες στην κοινωνία και προοπτική στην οικονομία» και εκτίμησε ότι «η συγκυρία επιβάλλει τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική και οργανική συσπείρωση των Αριστερών Ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς, μεμψιμοιρίες και “εγκλωβισμούς” σε διαφορές του παρελθόντος».
Κλείνοντας ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι «υπό το πρίσμα αυτών των σκέψεων, μέλη και στελέχη της πρώην ΔΗΜΑΡ, που δεν ακολουθήσαμε τον δρόμο της πολιτικής ταύτισης με το ΠΑΣΟΚ, πήραμε πριν από τρείς περίπου μήνες την πρωτοβουλία για μια Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η οποία κατέληξε στη δημιουργία μιας πολιτικής κίνησης – και όχι κόμματος – υπό τον τίτλο “Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς”, ώστε να προωθήσουμε, με ενωτική αντίληψη, τις πολιτικές και οργανωτικές διαδικασίες της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Αριστεράς που οφείλει να παίξει καθοριστικό ρόλο για την έξοδο της χώρας από την κρίση».