Με μια τροπολογία- τομή, που εισηγήθηκε η Κωνσταντίνα Κούνεβα αλλάζει o ορισμός της αδήλωτης εργασίας ώστε να περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες, κρυφές μορφές του φαινομένου όπως εγκρίθηκε από την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη “Δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την ενίσχυση της Συνεργασίας, την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Αδήλωτης Εργασίας”.
Η πρόταση προβλέπει τη στενότερη συνεργασία των κρατών-μελών της ΕΕ σε θέματα καταγραφής του φαινομένου, ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών ώστε να επιβληθούν αποτελεσματικότερα οι εθνικές νομοθεσίες και να μειωθεί το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας που πλήττει σοβαρά την απασχόληση, τις συνθήκες εργασίας αλλά και την κοινωνική ασφάλιση σε μια εποχή που το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο εξαφανίζεται.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε πολύ περισσότερο στις προτάσεις του, θεωρώντας πως η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας πρέπει να συμπεριλαμβάνει και μέτρα ρύθμισης του φαινομένου, μετατροπής δηλαδή της αδήλωτης σε νόμιμη εργασία.
Ωστόσο, το σημαντικότερο βήμα που έκανε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν να αλλάξει τον ορισμό της αδήλωτης εργασίας χάρη στην τροπολογία που πρότεινε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωσταντίνα Κούνεβα.
Έως σήμερα ορίζεται ως αδήλωτη εργασία “κάθε αμειβόμενη νόμιμη δραστηριότητα που δεν δηλώνεται στις δημόσιες αρχές”.
Το φαινόμενο, ωστόσο, είναι πολύ ευρύτερο και πολύπλοκο καθώς περιλαμβάνει περιπτώσεις που ψευδώς δηλώνονται ως αυτοαπασχόληση, μερικώς δηλωμένη εργασία, δήλωση ψευδών αμοιβών ή ωραρίου απασχόλησης κλπ.
Με την πρόταση της Κ. Κούνεβα η πρώτη αρμοδιότητα της Πλατφόρμας, πριν από οτιδήποτε άλλο, θα είναι να αλλάξει τον ορισμό του φαινομένου, ώστε αυτός να περιλαμβάνει όλες τις μορφές αδήλωτης εργασίας, παλαιότερες και νέες πρακτικές, που συνεχώς διευρύνονται.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αλλάζει όλη η δουλειά της Πλατφόρμας η οποία θα υποχρεωθεί να ασχοληθεί με ένα πολύ ευρύ πεδίο περιπτώσεων καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων και να μην αφήσει καμιά περίπτωση ακάλυπτη.
Έτσι, δημιουργείται ένα ισχυρό δεδομένο υπέρ των εργαζομένων που θα επηρεάζει και άλλες συναφείς νομοθετικές πρωτοβουλίες είτε στο πλαίσιο της Ε.Ε. είτε σε επίπεδο των κρατών μελών.
Η «Πλατφόρμα» θα αποτελείται από εθνικούς εκπροσώπους με σχετικές αρμοδιότητες, από κοινωνικούς εταίρους από την πλευρά τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών, αλλά και παρατηρητές από τους τομείς εργασίας στους οποίους το φαινόμενο είναι πολύ υψηλό.
Στις εργασίες της θα συμμετέχει και θα συντονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην «Πλατφόρμα» θα αναλύεται η αποτελεσματικότητα των υπαρχουσών πολιτικών και όπου χρειάζεται θα παρέχεται τεχνογνωσία για καλύτερη επιβολή του νόμου, ενώ θα αναπτυχτούν αποτελεσματικά εργαλεία ανταλλαγής πληροφοριών.
Στο πλαίσιό της, επίσης, θα θεσπιστεί συνεργασία ώστε να βελτιωθεί η δυνατότητα των εθνικών συστημάτων να διενεργούν αποτελεσματικούς ελέγχους -και διασυνοριακά-, θα γίνουν προτάσεις για δημιουργία συμβουλευτικών υπηρεσιών για τους εργαζόμενους που υποχρεώνονται σε αδήλωτη εργασία και για καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, πανευρωπαϊκά, ως προς το πρόβλημα.