Κουτσούμπας: Πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Την ανάγκη να υπάρξει λαϊκή εγρήγορση, ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας, όσο και στις σχέσεις της με την Τουρκία επεσήμανε σε ομιλία του στα Χανιά ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΤΕ του κόμματος του, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι πρέπει να υπάρξει λαϊκή εγρήγορση «για να δοθεί αποφασιστική, μαχητική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, που στη μία της όψη έχει την επίθεση στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, την κοινωνική ασφάλιση, τους μισθούς, τις συντάξεις, την μόρφωση και στην άλλη όψη της την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που φέρνουν τον ελληνικό λαό, αλλά και τους άλλους λαούς της περιοχής μπροστά σε μεγάλους, θανάσιμους κινδύνους».

Παράλληλα επεσήμανε ότι σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες οι εργαζόμενοι και ο λαός να διαμορφώσουν ένα ανώτερο επίπεδο ζωής.

Υποστήριξε ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι καλά κουρδισμένη λέγοντας: «Η ΝΔ απειλεί με διπλές εκλογές, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν ταλαιπωρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει την πάσα για να θυμηθεί την κασέτα των παλιών καιρών έχοντας κυβερνήσει 4,5 χρόνια, έχοντας συγκυβερνήσει ακόμα και με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, περισυλλέγοντας ξανά ό,τι έχει αφήσει το παλιό ΠΑΣΟΚ. Έχοντας αναγορεύσει σε “αριστερά” και “πρόοδο” τις υποκλίσεις στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο, τώρα ξαναψελλίζει τα περί συστράτευσης για μια “κυβέρνηση προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων”. Ζορίζονται όταν τους λέμε, πως το πλέον ρεαλιστικό σενάριο σε περίπτωση αδιεξόδου στον σχηματισμό κυβέρνησης, είναι μία συγκυβέρνηση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή τουλάχιστον να ανοίξει ο δρόμος προς μία τέτοια προοπτική».

Στην ομιλία τουο κ. Κουτσούμπαςεμφανίστηκε ανήσυχος για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή που όπως υποστήριξε ενισχύουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο όνομα της περιβόητης γεωστρατηγικής αναβάθμισης, ενώ υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ «νίπτει τας χείρας του» μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση της Τουρκικής και Λιβυκής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Παράλληλα επεσήμανε ότι «η ΕΕ κάνει δηλώσεις όπως αυτές που έκανε και για την Κύπρο, που καθόλου δεν εμπόδισαν την πραγματοποίηση γεωτρήσεων από την Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου. Γι’ αυτό τώρα η ΝΔ απλώς ψελλίζει, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ σφυρίζουν κλέφτικα».

Είπε ακόμα ότι και ακούσια μπορεί να προκληθεί ένα “ατύχημα” και να οδηγήσει, όπως σημείωσε, θερμό επεισόδιο λόγω της έντασης που επικρατεί.

Για μια ακόμα φορά ο κ Κουτσούμπας ζήτησε τον άμεσο απεγκλωβισμό της Ελλάδας από τον θανάσιμο, όπως είπε, εναγκαλισμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για κλείσιμο των ξένων βάσεων.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η πολιτική φιλίας με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η σημερινή, χρεοκόπησε και συμπλήρωσε ότι οι λαοί της περιοχής μπορούν να επιβάλουν την ειρήνη, ενώ χαρακτήρισε σημαντική την ανάπτυξη σχέσεων με όλες τις χώρες του κόσμου.

Ωστόσο τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει καμία υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Ό,ποια συμφωνία και διευθέτηση με την Τουρκία πρέπει να γίνει στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Αναφερόμενος στη βάση της Σούδας τόνισε: «Οι εξελίξεις δείχνουν πως οι ιμπεριαλιστές φίλοι δεν πιάνονται. Χρόνια ακούτε για τη βάση της Σούδας, πόσο δήθεν προστατεύει τη χώρα και ιδιαίτερα, όπως λένε την Κρήτη. Αβύθιστο αεροπλανοφόρο την αποκαλούν Αμερικάνοι στρατηγοί, αλλά και Έλληνες υπουργοί. Εμπόδισε μήπως η ύπαρξη της βάσης της Σούδας τον Ερντογάν, να αμφισβητεί την επήρεια της Κρήτης, όπως και άλλων νησιών; Κάθε άλλο. Οι βάσεις όχι μόνο δεν μας προστατεύουν, αλλά αντίθετα εκθέτουν τον λαό μας σε θανάσιμες απειλές, αφού γίνονται στόχος των αντίπαλων δυνάμεων».

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε το λαό και τους πολίτες να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους και να συναντηθούν με την πολιτική δράση του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Exit mobile version