Κουρουμπλής: Τώρα δεν έχουμε τον μπαμπούλα της αξιολόγησης να μας φρενάρει

Το στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή» επικαλείται ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για να δώσει το στίγμα της επόμενης μέρας για την κυβέρνηση.

«Έγινε μια καλή αρχή» με την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, επισημαίνει. «Μια αρχή που έδειξε πολλά πράγματα. Ότι η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί. Ότι το κλίμα βελτιώνεται», σημειώνει ο κ. Κουρουμπλής και προσθέτει: «Ο πρωθυπουργός ζήτησε να σηκώσουμε τα μανίκια και να αρχίσουμε τη δουλειά, γιατί τώρα δεν έχουμε τον μπαμπούλα της αξιολόγησης να μας φρενάρει. Έχουμε δύο χρόνια να δείξουμε την διαφορετικότητά μας. Και στην ιδεολογία μας και στην ευρηματικότητά μας και στην αποτελεσματικότητά μας».

Μιλώντας για το θέμα Βαρουφάκη και την τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουρουμπλής τονίζει: «Η ΝΔ έμεινε στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Εμείς διεκδικούμε με τη δουλειά μας τις εκλογές του 2019. Πόσες φορές πρέπει να επαναλάβουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του ΄15 στη λογική ενός σοβαρού ανθρώπου έχει κριθεί με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015;»,διερωτάται.

Αναφερόμενος σε όσα έρχονται στο φως για τον χώρο της Υγείας ο κ. Κουρουμπλής τονίζει ότι «στα πάρτι της τελευταίας δεκαετίας στη χώρο της υγείας υπάρχουν πελώριες πολιτικές ευθύνες, τουλάχιστον». Σημειώνει δε, ότι ο ίδιος ως υπουργός Υγείας διέταξε έλεγχο στους 10 μεγαλύτερους φορείς της Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, Ωνάσειο, ΕΟΠΥΥ κλπ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας δηλώνει ότι μπορεί να βελτιωθεί η εικόνα των δημοσκοπήσεων για την κυβέρνηση και το συνδέει αυτό με την επιτυχία στην οικονομία. «Ναι -λέει- θα κερδίσουμε το στοίχημα της οικονομίας. Θεωρώ ότι σύντομα αυτό θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις. Τα δύο χρόνια που έχει μπροστά της αυτή η κυβέρνηση είναι πελώριος πολιτικός χρόνος».

Αναφέρεται και στις εξελίξεις στην λεγόμενη Κεντροαριστερά και καλεί τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να απαντήσει ενόψει του Συνεδρίου της στο εξής ερώτημα: «Συμμαχία με τη Δεξιά ή συμμαχία με την Αριστερά;»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στον Γιώργο Ψύλλια για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ: Κύριε Κουρουμπλή, η χώρα βγήκε αυτή την εβδομάδα που πέρασε στις αγορές, έκανε ένα σημαντικό βήμα για την έξοδο από την επιτροπεία, όπως είπε και ο πρωθυπουργός. Όμως η αντιπολίτευση έσπευσε να πει ότι κακώς πανηγυρίζετε και το Βερολίνο επισημαίνει ότι έχετε μπροστά σας άλλη μια αξιολόγηση.

Απ: Έγινε μια καλή αρχή όμως. Μια αρχή που έδειξε πολλά πράγματα. Ότι η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί. Ότι το κλίμα βελτιώνεται, προφανώς αργά -εμάς μας έχει πάρει δύο χρόνια- αλλά έτσι κι αλλιώς η οικονομία είναι κάτι που δεν γυρίζει από τη μια στιγμή στην άλλη. Και αυτό γιατί η βάση της οικονομίας είναι η εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη χτίζεται σταδιακά. Και στην πραγματικότητα δεν πανηγυρίζουμε. Λέμε ότι ανοίγουμε το δρόμο για την έξοδο από την επιτροπεία. Γεννιέται μια ελπίδα που την έχουμε ανάγκη όλοι.

Ερ: Κύριε Υπουργέ, ποιο είναι το αφήγημα της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα; Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ανάπτυξη δεν θα έλθει μόνη της…

Απ: Ακριβώς. «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή» έγραψε ο Ελύτης. Λοιπόν ο πρωθυπουργός ζήτησε να σηκώσουμε τα μανίκια και να αρχίσουμε τη δουλειά, γιατί τώρα δεν έχουμε τον μπαμπούλα της αξιολόγησης να μας φρενάρει. Έχουμε δύο χρόνια να δείξουμε την διαφορετικότητά μας. Και στην ιδεολογία μας και στην ευρηματικότητά μας και στην αποτελεσματικότητά μας. Για το Υπουργείο Ναυτιλίας μπορώ να σας πω ότι οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ. Ο χρόνος ως την επόμενη κρίση του Λαού πλησιάζει. Χτίζουμε την επόμενη μέρα, ξεκινώντας από τα θεμέλια. Φτιάχνουμε σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο όπου δεν υπάρχει. Ελαφρώνουμε το υφιστάμενο από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και από «περίεργα» παραθυράκια που πάντα έμεναν ανοιχτά. Η επόμενη ημέρα θα είναι ημέρα κοινωνικής δικαιοσύνης. Ξέρετε, ο Λαός δεν είναι χαζός ούτε τα αιτήματά του παράλογα, αλλά αυτή η κυβέρνηση έχει ένα χαρακτηριστικό. Ακούει τον κόσμο και νομίζω ότι ο κόσμος το έχει καταλάβει. Η επόμενη ημέρα, πρέπει να αποδείξουμε, δεν θα είναι απλώς πολύ διαφορετική, αλλά θα αφορά τους πολλούς και κυρίως τους νέους. Γιατί εμείς πιστεύουμε σε μια ανάπτυξη που θα αφορά τους πολλούς και όχι τους αριθμούς.

Ερ: Τι ρόλο θα παίξει η ψυχολογία και γενικότερα το πολιτικό κλίμα στη χώρα, σε αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε τον τελευταίο και πιο κρίσιμο χρόνο;

Α: Η εμπιστοσύνη είναι το άπαν και για να γυρίσει μια οικονομία και για να επανεκλεγεί μια κυβέρνηση. Και η εμπιστοσύνη είναι θέμα ψυχολογίας. Εμείς λέμε ότι αργά αλλά σταθερά βάζουμε τα θεμέλια για την γέφυρα που θα μας βγάλει από την οικονομική κατοχή. Έχουμε δείξει στους εταίρους μας τη σοβαρότητά μας και τη συνέπειά μας, μια συνέπεια με κόστος. Δείχνουμε την ίδια σοβαρότητα προς κάθε εν δυνάμει επενδυτή. Λέμε ότι η χώρα είναι μια ευνομούμενη δημοκρατία, είναι ειρηνική, είναι ασφαλής και είναι σταθερή πολιτικά, ενώ γύρω της βράζουν «καζάνια» αβεβαιότητας. Αλλά και είναι μια χώρα που στηρίζεται στη νομιμότητα και την τηρεί.

Ερ: Κύριε Υπουργέ επιμένει όμως η αντιπολίτευση στα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ήταν καταστροφικό, λέει, ενώ έχει «σηκώσει» πολύ ψηλά στην ατζέντα της το θέμα Βαρουφάκη. Ακούσαμε και τον κ. Τσίπρα να λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει προεκλογικό αγώνα το 2019, αγκαλιά με τον κ. Βαρουφάκη. Τι λέτε;

Απ: Όταν δεν έχεις να προτείνεις εναλλακτική στις πολιτικές της κυβέρνησης, αναγκαστικά εξακολουθείς μονότονα να παρελθοντολογείς. Η ΝΔ έμεινε στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Εμείς διεκδικούμε με τη δουλειά μας τις εκλογές του 2019. Πόσες φορές πρέπει να επαναλάβουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του ΄15 στη λογική ενός σοβαρού ανθρώπου έχει κριθεί με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015;. Ο Ελληνικός Λαός έκρινε και την προσπάθεια και τις αδυναμίες και τα λάθη που ενδεχομένως έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Τι περιμένει να αντλήσει από τη συνεχή επανάληψή της η στερημένη από ευρηματικότητα και φαντασία Νέα Δημοκρατία;

Ερ: Πιστεύετε ότι μπορεί ο κ. Βαρουφάκης να είναι ακόμη και υποψήφιος της ΝΔ; Ως «μετανιωμένο που διεκδικεί ρόλο προστατευόμενου μάρτυρα» τον παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος…

Απ: Δεν αρέσκομαι ούτε να παρελθοντολογώ, αλλά ούτε και να προφητεύω τι θα κάνουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Εκείνο που με απασχολεί είναι το τι θα κάνει και το τι πρέπει να κάνει αυτή η κυβέρνηση, για να βάλει τη χώρα σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Τα «διόδια» της ιστορίας θα τα περάσουμε όχι με πλαστά πιστοποιητικά ανάπτυξης, αλλά με μια πραγματική ανάπτυξη που θα αναχαιτίζει τον ξενιτεμό των μυαλών της χώρας και θα τους δίνει τη δυνατότητα να βάλουν και τη δική τους σφραγίδα σε αυτή την υπερπατριωτική προσπάθεια, στην οποία καλούμαστε όλοι να είμαστε παρόντες.

Ερ: Πώς σχολιάζετε τις κατηγορίες για κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά και την πρωτοφανή στα χρονικά, δημόσια τοποθέτηση του Πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικράτειας; Πολιτικολογούν οι δικαστές κ. υπουργέ η μήπως έχουν δεχτεί άδικη κριτική από κάποιους Υπουργούς;

Απ: Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αυτές οι ημέρες της αντιπαράθεσης μεταξύ Εκτελεστικής και Δικαστικής εξουσίας έφεραν την χώρα πολύ κοντά σε θεσμικές ρήξεις. Τέτοια πράγματα είναι αδιανόητα για τη Δημοκρατία. Νομίζω ότι και από τις δύο πλευρές υπήρξαν άστοχες ενέργειες. Ήταν σαν να παρακολουθούσαμε τηλεοπτικούς καβγάδες. Θεωρώ όμως ότι οι θεσμοί στην Ελλάδα παραμένουν ισχυροί. Έγιναν δύο πολύ σωστές κατά τη γνώμη μου παρεμβάσεις, καθεμία από την πλευρά της, του Προέδρου του ΣτΕ και του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες λειτούργησαν αποτελεσματικά. Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη, αλλά πρέπει και να το εμπεδώνει καθημερινά με τις πράξεις και τις συμπεριφορές της. Ο θεσμικός της ρόλος είναι πολύ πιο σοβαρός από την επίλυση των δικαστικών διαφορών. Η Δικαιοσύνη διαφυλάσσει τη Δημοκρατία. Αυτό το κομμάτι του ρόλου της την αναγκάζει να είναι πραγματικά και καθημερινά ουδέτερη. Δεν μπορεί να εμπλέκεται στην πολιτική ούτε να ασκεί πολιτική. Οφείλει να είναι πάνω από την πολιτική και από τους πολιτικούς.

Ε: Κύριε Κουρουμπλή, υπήρξατε υπουργός Υγείας. Κατά τη γνώμη σας ποια είναι η μεγαλύτερη υπόθεση που πρέπει να ριχτεί φως στο χώρο της Υγείας; Ο κόσμος ακούει ότι φαγώθηκαν δισ. αλλά για την ώρα, μόνο καταγγελίες ακούει.

Απ: Όταν ανέλαβα το Υπουργείο, διέταξα έλεγχο στους 10 μεγαλύτερους φορείς της Υγείας ΚΕΕΛΠΝΟ, Ωνάσειο, ΕΟΠΥΥ κλπ, γιατί για τα πάρτι της τελευταίας δεκαετίας στη χώρο της υγείας υπάρχουν πελώριες πολιτικές ευθύνες, τουλάχιστον. Τα νοσοκομεία αφέθηκαν στην τύχη τους. Ας πάρει λοιπόν η αντιπολίτευση ένα, οποιοδήποτε, νοσοκομείο θέλει και ας μας πει πόσα όφειλε το Γενάρη του ΄15 και πόσα σήμερα. Θα πω μόνο ένα παράδειγμα. Ο Ευαγγελισμός χρωστούσε 100 εκατομμύρια. Ας πάρουν ένα νοσοκομείο να δούμε ποια ήταν η στελέχωσή του τότε, το Γενάρη του 15, και ποια είναι σήμερα. Για να μην πω για τα 2,5 εκατομμύρια Έλληνες ανασφάλιστους ή για το «νοικοκυριό» στον ΕΟΠΥΥ. Ο χώρος της υγείας είναι η μεγάλη πολιτική και ιδεολογική μας διαφορά με τη νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία. Εμείς πιστεύουμε σε έναν υγιή δημόσιο τομέα Υγείας που να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες, πρόσβαση στο αγαθό της Υγείας. Η νεοφιλελεύθερη ΝΔ πιστεύει ότι αυτή η πρόσβαση πρέπει να είναι υπόθεση που να αφορά τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Αν έχεις σώζεσαι, αν δεν έχεις, «σε τρώει η μαρμάγκα.»

Ερ: Κύριε Κουρουμπλή, πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της οικονομίας και να αλλάξει και την εικόνα των δημοσκοπήσεων; Πιστεύετε ότι τον χρόνο ή πλέον είναι προδιαγεγραμμένα τα πράγματα;

Απ: Όπως είπα, ο χρόνος των εκλογών πλησιάζει. Αλλά η εικόνα αλλάζει. Ναι, θα κερδίσουμε το στοίχημα της οικονομίας. Ήδη αλλάζει η ψυχολογική κατάσταση και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Θεωρώ ότι σύντομα αυτό θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις. Τα δύο χρόνια που έχει μπροστά της αυτή η κυβέρνηση είναι πελώριος πολιτικός χρόνος. Και εδώ καλείται να μπει σε δοκιμασία και να πείσει για την ικανότητα και την αποτελεσματικότητά της. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ένα παράδειγμα. Πόσα χρόνια πνιγόταν η Ηλεία από τις ντάνες των σκουπιδιών; Τι έκαναν οι ικανοί των προηγούμενων χρόνων και διακυβερνήσεων; Ήταν η «ανίκανη» κυβέρνηση που έδωσε ριζική λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών της Ηλείας. Τέτοια αποτελέσματα είχαμε και πρέπει να έχουμε συνεχώς. Και τότε θα δούμε τις προβλέψεις των δημοσκόπων.

Ερ: Σας έχουμε ακούσει πολλές φορές να αναφέρεστε στον Τουρισμό και να ζητάτε να είμαστε γενικώς προσεκτικοί να μην τον θίξουμε κλπ. Ως Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είστε ευχαριστημένος; Κάποιοι λένε ότι τα νησιά έχουν γίνει είδος πολυτελείας για τον εσωτερικό τουρισμό. Υπάρχει μεγάλη ασυδοσία σε ορισμένα από αυτά. Κάποιοι καταστηματάρχες έφτασαν στο σημείο να δέρνουν ακόμη και τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ…

Απ: Να μου επιτρέψετε να κάνω μια παρομοίωση. Το τουριστικό προϊόν είναι σαν μια ωραία εικόνα. Για να πας σε ένα μέρος βλέπεις μια ωραία εικόνα, ακούς μια εμπειρία άλλου ανθρώπου, σχηματίζεις μια εικόνα στο νου σου και το αποφασίζεις. Σκεφτείτε τώρα μια ωραία εικόνα που έχει όμως έναν λεκέ. Ένα μαύρο στίγμα σε ένα υπέροχο λαμπερό γαλάζιο, για να χρησιμοποιήσω τα χρώματα της πατρίδας μας. Η εικόνα καταστρέφεται. Είναι πολύ ευπαθές το τουριστικό προϊόν. Είναι ευάλωτο. Ο τουρίστας πάει διακοπές για να ξεκουραστεί. Αν του σπείρεις το φόβο, τον έχασες. Αν φοβάται ότι θα τον κλέψουν, ότι θα τον χτυπήσουν, ότι θα κινδυνεύσει από μια φυσική καταστροφή ή από μια τρομοκρατική ενέργεια, αν φοβάται ότι θα κακοπέρασει, τότε απλώς θα αλλάξει προορισμό. Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι οι προσπάθειες που έχει κάνει η Υπουργός Τουρισμού η Έλενα Κουντουρά, είναι τεράστιες και έχουν αποδώσει. Ειδικά στο κομμάτι της κρουαζιέρας, που αφορά και το Υπουργείο Ναυτιλίας, έχουμε καταφέρει να συγκρατήσουμε αυτή την τεράστια μείωση που προφήτευαν όλοι ότι θα έχουμε, λόγω του δυσμενούς περιβάλλοντος γύρω από την Ελλάδα και κυρίως λόγω του αποκλεισμού της Τουρκίας και της Αιγύπτου από τους προορισμούς. Ναι, υπάρχουν δείγματα αισχροκέρδειας και ασυδοσίας και γι’ αυτό γίνονται έλεγχοι. Τι κάνανε οι προηγούμενες κυβερνήσεις όταν επί πέντε χρόνια αλώνιζαν τα σκάφη με τουρκικές και άλλες σημαίες στο Αιγαίο; Ενώ η σημερινή ηγεσία έχει καθημερινές επιτυχίες στην καταπολέμηση των παράνομων ναυλώσεων στις ελληνικές θάλασσες. Σας παραπέμπω στις δηλώσεις των αρμόδιων επαγγελματικών φορέων του χώρου. Επίσης η χώρα είναι αναγκασμένη να έχει υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, κάτι που αυξάνει το κόστος. Αυτό είναι ακόμα ένας λόγος για να προστατεύουμε την εικόνα του τουρισμού μας. Οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τα νησιά έχουν καμία σχέση με τις συνδέσεις των προηγούμενων ετών;

Ερ: Ποιες είναι οι τρεις άμεσες προτεραιότητες σας στο Υπουργείο κ. Κουρουμπλή;

Απ: Η Ναυτιλία ήταν σχεδόν εγκαταλειμμένη. Ούτε εγώ ούτε ο προκάτοχός μου, ο Θοδωρής Δρίτσας, είχαμε περιθώριο επιλογής τριών προτεραιοτήτων. Οι μηχανές δουλεύουν παντού. Μάλιστα έχουμε καταρτίσει ένα εθνικό αφήγημα, θα το πω, έχοντας καταγράψει όλους τους στόχους που πρέπει να έχει το Υπουργείο Ναυτιλίας. Δουλεύουμε εντατικά στην ναυτική εκπαίδευση, στα προγράμματα σπουδών, στην στήριξη της Ποντοπόρου Ναυτιλίας, στο άνοιγμα της ελληνικής σημαίας , στο ναυτιλιακό cluster, στην αναζωογόνηση της ναυπηγοεπισκευής, στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, στη λιμενική διακυβέρνηση, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, στη φύλαξη των συνόρων, στην πάταξη του λαθρεμπορίου, στην ενίσχυση της κρουαζιέρας, στην στήριξη του θαλάσσιου τουρισμού, στον εκσυγχρονισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στη βελτίωση της Ακτοπλοΐας, στην οργάνωση και στη θεσμοθέτηση της Νησιωτικής Πολιτικής. Όραμά μας είναι ο Πειραιάς να γίνει ένα από τα πιο σύγχρονα και δυναμικά αναπτυσσόμενα ναυτιλιακά κέντρα. Αυτό αφήγημα θα το δώσουμε για διαβούλευση σε όλα τα κόμματα. Στόχος μας είναι να αποκτήσει η Ελλάδα Εθνική Στρατηγική Ναυτιλίας. Γιατί ο Τουρισμός και η Ναυτιλία είναι οι δύο βαριές βιομηχανίες που έχουν απομείνει στην Ελλάδα. Πρέπει να τις προστατεύσουμε και να τις αναπτύξουμε, για να μπορέσουν αυτές να τραβήξουν τη χώρα προς την ανάπτυξη.

Ερ: Τι γίνεται κ. Κουρουμπλή στο χώρο της Κεντροαριστεράς; Βλέπετε να κυοφορούνται συμμαχίες;

Απ: Όταν δραστηριοποιείσαι στο χώρο αυτό, οφείλεις να αποσαφηνίσεις τις πολιτικές σου επιλογές. Δεν μπορεί να κοιτάς και δεξιά και αριστερά. Αυτό είναι πολιτική κέντρου, δεν είναι πολιτική κεντροαριστεράς. Η κεντροαριστερά οφείλει να εργάζεται σταθερά για ένα μεγάλο μέτωπο προγραμματικών συγκλίσεων, αναγνωρίζοντας πάντα τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα. Και πιστεύω ότι στο επικείμενο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρέπει να τεθεί σαφώς το ερώτημα. Συμμαχία με τη Δεξιά ή συμμαχία με την Αριστερά; Γιατί πρέπει να καταλάβουν οι υπεύθυνοι αυτού του χώρου ότι οι πολίτες του Δημοκρατικού χώρου, εάν θέλουν να πάνε στη νεοφιλελεύθερη Δεξιά μπορούν να πάνε μόνοι τους.


Exit mobile version