Θέλουμε η ναυτοσύνη των Ελλήνων να πλαισιώσει και πάλι τα ελληνόκτητα πλοία και στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο έχει αναλάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία για έναν διάλογο ανάμεσα στον εφοπλισμό και τη ναυτοσύνη, σε μια προσπάθεια να βρούμε κοινό τόπο και κατανοήσουμε τη συγκυρία, τόνισε το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας από το βήμα του τρίτου ναυτιλιακού συνεδρίου της οικονομικής εφημερίδας «Ναυτεμπορική» που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής.
Ο υπουργός τόνισε ότι η ελληνική ναυτιλία παρά το μικρό της χώρας έχει παγκόσμια πρωτοπορία και μάλιστα εν μέσω μεγάλων οικονομικών συμφερόντων ενώ μετέφερε χαιρετισμό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους συνέδρους.
Περιγράφοντας του στρατηγικούς στόχους του υπουργείου για το επόμενο διάστημα, τόνισε ότι θα αντιμετωπιστούν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα προκειμένου οι Έλληνες εφοπλιστές να φέρουν τα πλοία τους ξανά στην ελληνική σημαία, ενώ αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν προκύψει από την επιτροπή της ΕΕ, είπε ότι θα υπάρξει απάντηση σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.
Πρέπει να καταλάβουν και οι Ευρωπαίοι ότι η Ελληνική ναυτιλία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά είναι δύναμη και για την Ευρώπη, τόνισε ο υπουργός ενώ πρόσθεσε ότι η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης είναι στους πρώτους στόχους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου καθώς τα επόμενα 10 χρόνια θα υπάρξει ανάγκη για 150.000 στελέχη πρώτης γραμμής για τις ανάγκες της παγκόσμιας ναυτιλίας.
Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στις κοινές προσπάθειες που γίνονται μαζί με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) για την ανακατασκευή των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου και Μηχανιώνας ώστε να εξασφαλιστούν σύγχρονες υποδομές.
Τόνισε επίσης ότι προκηρύχθηκαν οι κενές θέσεις για τις ανάγκες των σχολών αυτών που κάποιοι τα προηγούμενα χρόνια τις κατήργησαν.
Αναφερόμενος στην ακτοπλοΐα ανέφερε ότι μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο θα προσπαθήσουμε να τη βελτιώσουμε και είπε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κοινές συναντήσεις με εταιρείες αεροπορικές και ακτοπλοϊκές για τη βελτίωση και το συντονισμό των δρομολογίων στα νησιά.
Πρόσθεσε ακόμη ότι θα στηριχθεί άμεσα ο τομέας των τουριστικών και πλοίων αναψυχής, ενώ για το θέμα το λιμενικών υποδομών και της λιμενικής βιομηχανίας μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ το υπουργείο θα στηρίξει την επίλυση όσων γραφειοκρατικών προβλημάτων αντιμετωπίζει η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά. Δήλωσε ότι έχει ήδη συγκροτηθεί ειδική επιτροπή που θα αναλύσει όλα τα δεδομένα για τα λιμάνια της χώρας προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις και υποδομές.
Αναφερόμενος στην αξιοποίηση του ΟΛΘ εκτίμησε ότι οι συναντήσεις που έγιναν με εργαζόμενους και φορείς θα δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα και θα έχουν αποτέλεσματα.