Κουρουμπλής: Η αλλαγή του Συντάγματος πρέπει να γίνει κτήμα της κοινωνίας

Την πρόταση για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό θέτει στο τραπέζι της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9FM”, ενώ εξέφρασε τη γνώμη του και για τις αποψινές συγκεντρώσεις του κινήματος “παραιτηθείτε”.

“Υπάρχει ένας σοβαρός προβληματισμός ότι θα πρέπει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τον λαό και εφόσον εκλέγεται από τον λαό, βέβαια, θα πρέπει να έχει και αυξημένες αρμοδιότητες. Εγώ δεν θέλω να προκαταλάβω κανέναν, λέω μια πρόταση και τη βάζω στο τραπέζι. Από εκεί και πέρα η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα αναδείξει” δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε: “Υπάρχει τρόπος με συνταγματικές ρυθμίσεις να σταθεροποιήσουμε την κυβερνητική λειτουργία και να αποφεύγονται οι εκλογές. Λέω μία περίπτωση, δεν θα ήταν πάντα χρήσιμο η μη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας να οδηγεί σε εκλογές. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις. Είναι ώριμο στον πολιτικό κόσμο να συμφωνήσουμε ότι οι κυβερνήσεις εκλέγονται για τέσσερα χρόνια, δεν εκλέγονται για ένα χρόνο”.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να γίνει υπόθεση της κοινωνίας και υπογράμμισε: “Η αλλαγή του Συντάγματος δεν μπορεί να είναι υπόθεση των συνταγματολόγων, των δημοσιογράφων και των πολιτικών, αλλά πρέπει να γίνει κτήμα της κοινωνίας. Το να ενοχοποιούμε με έναν αμετροεπή, θα έλεγα τρόπο, τη συμμετοχή της κοινωνίας πραγματικά με εκπλήσσει, ιδιαίτερα από κάποιους ανθρώπους που έχουν καταστεί δημόσια πρόσωπα από την ίδια την επιλογή της κοινωνίας”.

Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο τόνισε πως η πρόταση που έχει καταθέσει και στηρίζει δίνει 90% απλή αναλογική.

Σε ερώτηση για τις συγκεντρώσεις του κινήματος “παραιτηθείτε” ο κ. Κουρουμπλής απάντησε: “Εγώ θεωρώ ότι είναι δημοκρατικότατο δικαίωμα κάθε πολίτη να διαμαρτύρεται ειρηνικά με όποιον τρόπο νομίζει. Από εκεί και πέρα λέω ότι είναι άλλο πράγμα μια διαμαρτυρία, να πιέσεις την κυβέρνηση για κάτι που θέλεις και άλλο να ζητάς να διακοπεί η βούληση του λαού να κυβερνήσουν αυτά τα κόμματα που είναι σήμερα στην κυβέρνηση για μία τετραετία. Διότι ο ελληνικός λαός με την ψήφο του Σεπτεμβρίου έδωσε εντολή τετραετίας. Η κυβέρνηση αυτή θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας. Από εκεί και πέρα οι άνθρωποι, αν κρίνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί, γιατί δεν αντέχουν να είναι έξω από την εξουσία ούτε έναν χρόνο, και πάλι εγώ σέβομαι την επιλογή τους και το δικαίωμα τους. Απλώς μου θυμίζει κάτι που είχε γίνει το 1983, όταν ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου στην κυβέρνηση βγήκαν κάποιες χιλιάδες κυρίες με γουνάκια, με βραχιολάκια και διαμαρτυρόντουσαν. Δεν ενοχοποιώ καμιά διαμαρτυρία, δικαίωμα τους είναι. Οφείλουμε να εκφράσουμε μια γνώμη. Η γνώμη που έχω εγώ είναι ότι όλοι κρινόμαστε”.


Exit mobile version