Η ΝΔ θα περιμένει την κοινοβουλευτική διαδικασία για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας “προκειμένου να υποβάλει πάντα με γνώμονα το συμφέρον και την καλή πίστη τις πρότασεις της στη Βουλή”, τόνισε ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά το πέρας των εργασιών της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), στο υπουργείο Εξωτερικών.
Σχετικά με τη θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας επισήμανε “την βαρύτητα και την αξία του οποίου έχει ήδη υποστηρίξει εδώ και πολύ καιρό η ΝΔ” και εξήγησε ότι “το κείμενο το οποίο κατατέθηκε από πλευράς κυβέρνησης αποτελεί βάση συζήτησης, και δεν απορρίπτεται εξ αρχής και στο σύνολό του”.
Ωστόσο ο κ. Κουμουτσάκος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την πρόθεση της να καταθέσει και νομοθετική πρόταση για τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και για τη λειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Τρία νομοθετήματα που, όπως είπε, διαμορφώνουν συνολικά το πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, χαρακτηρίζοντας ως “επί της αρχής λάθος.. σε αυτή τη φάση της αποδρομής της κυβέρνησης, το να δεσμευτεί θεσμικά το σύνολο των μηχανισμών διαμόρφωσης εξωτερικής πολιτικής”.
Σχετικά με τον Οργανισμό του ΥΠΕΞ τόνισε ότι η ΝΔ δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ανάγκη να ενισχυθεί η οικονομική διπλωματία, η δημόσια διπλωματία που αφορά την διεθνή προβολή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και στην ανάγκη να διαμορφωθεί θεσμικά η δυνατότητα της χώρας να υποστηρίζει και να προωθεί ικανούς Έλληνες στις θέσεις των διεθνών οργανισμών.
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο κ. Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο κατήγγειλε τη συνεχή βούληση και πρακτική της Τουρκίας να συντηρεί την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντάς την ως “απολύτως αντιπαραγωγική”. Εξέφρασε δε την ανησυχία και τον προβληματισμό της ΝΔ για “μια ποιοτική αλλαγή της παραβατικότητας της”, “με μη επανδρωμένα αεροσκάφη”, “μία νέα εξέλιξη που πρέπει πολύ σοβαρά να μελετηθεί από την ελληνική πλευρά”.
Επ αυτού, όπως είπε, έχει κατατεθεί από την ΝΔ σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση και αναμένεται “μια πειστική απάντηση για το πως αυτή η νέα εξέλιξη μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε διπλωματικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο”. Αναφερόμενος στην ανάγκη διαλόγου με την Τουρκία είπε ότι “για να είναι ουσιαστικός και παραγωγικός δεν μπορεί να γίνεται σ’ ένα περιβάλλον συνεχούς έντασης και παραβιάσεων” επισημαίνοντας ότι “σήμερα αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν από πλευράς Τουρκίας” και κάλεσε τα στελέχη και τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας “να προσέχουν τι δηλώνουν, πότε το δηλώνουν και πως το δηλώνουν”.
Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΕΠ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας ως “κορυφαίο λάθος” την μη εμπλοκή του Συμβουλίου, ως όργανου που διαμορφώνει συναινέσεις, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την συμφωνία των Πρεσπών.
Διαφωνίες ΔΗΣΥ και ΑΝΕΛ για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας
Την αντίθεσή του για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας εξέφρασε ο αρμόδιος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, μετά το πέρας των εργασιών της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) στο υπουργείο Εξωτερικών. «Είναι ένα όργανο που δεν θα προσφέρει. Η εμπειρία από το ΕΣΕΠ δεν αξιοποιείται, συγκροτείται μία νέα γραφειοκρατεία που δεν θα παράξει κανένα απολύτως αποτέλεσμα και δίνει και ευκαιρία για νέες προεκλογικές προσλήψεις: είναι λάθος» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.
Την διαφωνία των ΑΝΕΛ ειδικότερα στο άρθρο 2 του σχεδίου για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας σχετικά με τη συλλογή πληροφοριών, προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι κατά της εσωτερικής ασφάλειας του κράτους, εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Κατσίκης.
Ο ίδιος εξέθεσε «τον προβληματισμό του», για την εξεύρεση τρόπου εναρμόνησης και ισορροπίας του νέου Συμβουλίου, με τα ήδη υφιστάμενα όργανα που συμβάλλουν στην εθνική Ασφάλεια. Ως προς τα θέματα εξωτερικής πολιτικής εστίασε στο θέμα αμυντικής στρατηγικής και συμμαχίας με την Γαλλία και τη Γερμανία και εξέφρασε την ευχή δημιουργίας ευρωστρατού.
Δηλώσεις Σαρίδη και Μαυρωτά
Την άποψη ότι και αυτό το νέο επεξεργασμένο σχέδιο για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας θα έπρεπε να είναι πιο ευέλικτο ως προς τη λήψη των αποφάσεων, εξέφρασε ο Ιωάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων. Ο ίδιος εξήρε επίσης το παραγωγικό κλίμα σύμπνοιας της σημερινής συνεδρίασης.
Την ανάγκη αποτύπωσης ευρύτερης συναίνεσης μέσω και εκπροσώπων από την αντιπολίτευση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, τόνισε ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι.
Το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση του σημερινού ΕΣΕΠ ανέδειξε ο Πάνος Τριγάζης από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι υπήρξε ευρεία συναίνεση ως προς το νέο επεξεργασμένο σχέδιο για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή, θα έχει την ίδια αντιμετώπιση και συναίνεση από τα κόμματα.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ