Κούλουμα στο… σπίτι: Ολοταχώς προς παράταση του lockdown – Τι και πώς εξετάζεται να ανοίξει από 16/3

Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη
Καθαρά Δευτέρα και κούλουμα… στο σπίτι. Η παράταση του lockdown στην Αττική και σε άλλες “κατακόκκινες” εξαιτίας του κορονοϊού περιοχές είναι δεδομένη έως και τις 15 Μαρτίου. Κάτι που αποτυπώθηκε και από δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά “γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κόπωση και κούραση, όμως, πρέπει να κάνουμε ακόμη μία προσπάθεια, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης”.

Ο νέος υψηλός αριθμός κρουσμάτων τη Δευτέρα και μάλιστα με λιγότερα τεστ, φτάνοντας τα 1.176, οι μεταλλάξεις αλλά και η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων στους 406 έχουν σημάνει “alert”. Η πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής με την πληρότητα να αγγίζει το 95% και γενικότερα στο ΕΣΥ είναι τεράστια, προκαλώντας ανησυχία σε ειδικούς και κυβέρνηση, η οποία έχει στα σκαριά έκτακτο σχέδιο ενίσχυσης των νοσοκομείων ανά πάσα στιγμή για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε οριακές καταστάσεις.
Η απόφαση για παράταση του lockdown έως και την Καθαρά Δευτέρα είναι σχεδόν ειλημμένη καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν επιτρέπουν “χαλάρωση” των περιοριστικών μέτρων. Αρκετοί λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι ένα “τίμιο σκληρό” lockdown δύο εβδομάδων θα μπορούσε να ανακόψει την επέλαση της πανδημίας. Άλλοι πάλι, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή, όπως λένε δεν υπάρχει πραγματικό lockdown και έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες και πάρκα – ειδικά όταν ο καιρός είναι καλός- αλλά και οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών κάτι που ευνοεί την ενδοοικογενειακή διασπορά, επισημαίνουν ότι θα έπρεπε να ανοίξουν με “έξυπνο” τρόπο κάποιες δραστηριότητες. Κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε και ως “βαλβίδα εκτόνωσης” στην κόπωση των πολιτών.
Για παράδειγμα κάποιοι εισηγούνται ότι θα μπορούσε να ανοίξει το λιανεμπόριο και ειδικά σε πρώτη φάση τα μικρά καταστήματα όπου θα υποδέχονται συγκεκριμένο αριθμό πελατών ανάλογα με τη χωρητικότητά τους ή ακόμη και επιχειρήσεις καφε- εστίασης με τη λειτουργία τους μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Προτεραιότητα το λιανεμπόριο
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο από τις 16 Μαρτίου, καθώς και η οικονομία δεν αντέχει πισωγυρίσματα αλλά και το τσουχτερό κόστος του lockdown. Η εφαρμογή με το sms στον πενταψήφιο αριθμό 13032 με περιορισμό χρόνου στην περίπτωση που θα ανοίξει το λιανεμπόριο είναι έτοιμη, δήλωσε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης. «Το εργαλείο είναι έτοιμο, υπάρχει πολύ ισχυρή πιθανότητα να εφαρμοστεί στο λιανεμπόριο όπως έχει συζητηθεί, αλλά από κει και πέρα για το αν και πώς θα εφαρμοστεί θα το δούμε στην πορεία. Θα πρέπει κάποιος να δει τι συμβαίνει με την επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική, σε όλη την χώρα, οπότε όλα αυτά αξιολογούνται κάθε μέρα, κάθε στιγμή” τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το SMS που θα στέλνουν οι καταναλωτές στο νέο αριθμό θα αφορά μόνο σε αγορές του λιανεμπορίου και όχι για τα σούπερ μάρκετ, τα περίπτερα ή άλλα μαγαζιά που επιτρέπεται να επισκεφτούμε εν μέσω lockdown. Θα έχει χρονικό περιορισμό τριών ωρών και οι καταναλωτές θα μπορούν να το στέλνουν μόνο μία φορά την ημέρα. Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει και θα προχωρήσει στις σχετικές εισηγήσεις, επισημαίνεται πάντως ότι κάθε άνοιγμα δραστηριότητας πρέπει να γίνεται με διαφορά μίας εβδομάδας, για τον αποδοτικότερο έλεγχο της εξέλιξης της πανδημίας.

Τι θα γίνει με τα σχολεία
Για τα σχολεία φαίνεται να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις ως προς τον τρόπο επαναλειτουργίας τους. Αν και αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα πρέπει να ανοίξουν πρώτα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, τώρα κάποιοι ειδικοί εισηγούνται να ανοίξει σε πρώτη φάση η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσια και Λύκεια) και στη συνέχεια τα δημοτικά. Το επιχείρημά τους είναι ότι κρίνεται απαραίτητο να αρχίσει η δια ζώσης διδασκαλία σε Γυμνάσια και Λύκεια και ειδικά στην Γ’ Λυκείου που προετοιμάζεται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Δεν αποκλείεται δε, λιανεμπόριο και σχολεία να επανεκκινήσουν την ίδια ημερομηνία, αν και οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι καλό είναι να υπάρχει μια εβδομάδα διαφορά για να μπορεί να ελεγχθεί πληρέστερα ο αντίκτυπος στην επιδημιολογική εικόνα.
Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα
Αρκετοί ειδικοί έχουν επισημάνει ότι φέτος το Πάσχα θα είναι με λιγότερα μέτρα συγκριτικά με πέρυσι, αλλά σίγουρα δεν θα είναι ίδιο με εκείνα που γιορτάζαμε προ κορονοϊού. Η προσδοκία όλων είναι έως τις 2 Μαΐου και όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί να έχει εξομαλυνθεί σημαντική η επιδημιολογική εικόνα και να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε τα χωριά και τα εξοχικά μας. Ωστόσο, για να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μια σημαντική ανοσία στον πληθυσμό, ίσο ή και πάνω από 30%. Όμως ο στόχος αυτός αναμένεται να επιτευχθεί – με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν και καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων- τον Ιούνιο.

Πηγή: enikos.gr


Exit mobile version