Κουκιαδάκης: Διακομματική συνεννόηση για τη συνταγματική αναθεώρηση

Την ανάγκη να υπάρξει διακομματική συνεννόηση για το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9FM”.

“Υπήρξε μια πολύ εμπεριστατωμένη και σοβαρή συζήτηση με τους φορείς της Κρήτης, καταλήξαμε σε σκέψεις και προτάσεις που σε γενικές γραμμές ήταν ομόφωνες, ασχοληθήκαμε περισσότερο με τα θέματα της Αυτοδιοίκησης” είπε σχετικά με τον δημόσιο διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος και επικέντρωσε την προσοχή του στην Αυτοδιοίκηση, λέγοντας: “Είναι κορυφαίο ζήτημα η κατοχύρωση της Αυτοδιοίκησης. Και τώρα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η Αυτοδιοίκηση και οι πόροι της, αλλά απλά δεν αποδίδονται, επομένως είναι γράμμα κενό. Το πιο κρίσιμο ζήτημα δεν είναι να έχουμε ένα καλό Σύνταγμα, το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι να εφαρμόζεται το Σύνταγμα. Οι οριακές συμπεριφορές απέναντι στο Σύνταγμα είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα, δυστυχώς και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τα οικονομικά είναι ακόμη πιο συνηθισμένο σε περιόδους κρίσης, όπως τώρα”.

“Μας λείπει η εφαρμογή του Συντάγματος, ώστε τα δικαιώματα και των πολιτών και της Αυτοδιοίκησης να είναι δικαστικώς επιδιώξιμα, να μπορεί να απαιτήσει δηλαδή τις χρηματοδοτήσεις που έχει ανάγκη και προβλέπονται από τον νόμο και το Σύνταγμα για να κάνει τη δουλειά της. Διότι διαφορετικά είμαστε ο σάκος του μποξ γιατί εμείς ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες, κυκλοφορούμε στους δρόμους, δεν είναι το ίδιο με την εκάστοτε κεντρική εξουσία” επισήμανε ο κ. Κουκιαδάκης και πρόσθεσε: “Υπάρχει ανάγκη για αλλαγές και στα θέματα παιδείας, υγείας, πρόνοιας και ανάπτυξης κυρίως, διότι πολλές φορές γίνονται τροχοπέδη στην ανάπτυξη πολλές ανελαστικές διατάξεις του Συντάγματος και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε και το περιβάλλον για να μη πάμε σε κάτι εντελώς χαλαρό”.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του δημόσιου διαλόγου είπε ότι η Επιτροπή Διαλόγου έχει κάνει “θαυμάσια δουλειά” και παρατήρησε: “Ο διάλογος ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Το θέμα είναι ο διάλογος να έχει κατάληξη και οι προτάσεις να γίνονται σεβαστές από αυτούς που έχουν την ευθύνη να αποφασίσουν. Η Επιτροπή Διαλόγου έχει κάνει θαυμάσια δουλειά, φθάνει να εισακουστεί γιατί δεν μπορεί να δεσμεύσει κανέναν. Εισηγείται. Έτσι κι εμείς απλά εισηγηθήκαμε, έχουμε κάνει ένα ομόφωνο κείμενο και Περιφέρεια και ΠΕΔ και οι φορείς της Κρήτης, το πόσο θα ακουστούν οι απόψεις μας είναι σχετικό”.


Exit mobile version