Κουίκ: Ο Ελληνισμός της Διασποράς ο καλύτερος πρέσβης της χώρας

Τον πυρήνα της φιλοσοφίας που θα έχει το νέο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού περιέγραψε σε ομογενείς του Καναδά ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ.

«Το δόγμα της Ελλάδας έναντι των ομογενών αλλάζει ριζικά», διαμήνυσε ο κ. Κουίκ, μιλώντας χθες σε εκδήλωση (ΣΑΕ) της ελληνικής κοινότητας Καναδά με αφορμή την επίσκεψή του στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του, έκανε λόγο για επανεκκίνηση του ΣΑΕ, με βασικούς άξονες την αυτό-οργάνωση και την αυτοχρηματοδότηση και ως κύρια αποστολή του την προσφορά «ως μία τεράστια δεξαμενή σκέψης, έτσι ώστε οι ομογενείς να είναι εκείνοι οι οποίοι στα σημαντικά θέματα που τους αφορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για λύσεις, προς την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας». Κατέστησε μάλιστα σαφές πως «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναβιώσει εκείνο το ΣΑΕ που εξέφραζε μόνο το 4% του Ελληνισμού και στο οποίο είχαν εμπλακεί τα κόμματα, διχάζοντας και ταλαιπωρώντας, και τον οποίο Ελληνισμό η κάθε κυβέρνηση προσπαθούσε να χειραγωγεί για τους δικούς της προφανείς λόγους».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξήρε τη δράση του Ελληνισμού της Διασποράς, σημειώνοντας πως οπουδήποτε και αν βρίσκεται, με τα έργα του, με τις δράσεις του και με την επιχειρηματική του δεινότητα, αποτελεί τον καλύτερο πρέσβη της χώρας μας.Εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη της Ελλάδας στις Ελληνίδες και τους Έλληνες του Καναδά, «καθώς έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην ίδρυση αυτού του κράτους, που φέτος γιορτάζει τα 150 χρόνια του, αλλά και στις σημερινές σημαντικές προσπάθειες που γίνονται στο πλαίσιο μιας σχεδιαζόμενης θεαματικής ανάπτυξης της καναδικής οικονομίας, η οποία μέχρι τώρα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Κουίκ στη διατήρηση και στην προώθηση της ελληνικής γλώσσα τόσο από την ομογένεια του Καναδά, όσο και από τα καναδικά σχολεία και πανεπιστήμια, επισημαίνοντας πως η ελληνική γλώσσα είναι μέσα στις πέντε δημοφιλέστερες για εκμάθηση του εκπαιδευτικού συστήματος του Καναδά, όλων των επιπέδων. Χαρακτηριστικά, μιλώντας σε συγκέντρωση που πραγματοποίησε η ελληνική κοινότητα της Οτάβα, συνεχάρη τις ελληνικές οικογένειες των ομογενών, που μαζί με τις ελληνικές κοινότητες και την Εκκλησία φροντίζουν να κρατούν την ελληνική γλώσσα ζωντανή με θεαματικά αποτελέσματα, με την υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας μέσω των αποσπασμένων καθηγητών.

Κατά τη χθεσινή-δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στον Καναδά, μετά τις διμερείς επαφές με τον Καναδό ομόλογό του, Ίαν Σούγκαρντ, και την υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής της επαρχίας Οντάριο, ο κ. Κουίκ επισκέφτηκε και το «ελληνικό σπίτι», έτσι όπως λέγεται το ομογενειακό Γηροκομείο στο Τορόντο του Καναδά. «Όταν είχα επισκεφθεί αυτό το Γηροκομείο πριν από μερικά χρόνια ως δημοσιογράφος, το είχα αποκαλέσει «ξενοδοχείο 5 αστέρων». Είναι, ίσως, το εκπληκτικότερο Γηροκομείο, το οποίο μπορεί να έχει ο Ελληνισμός οπουδήποτε στον πλανήτη μας», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Κουίκ αμέσως μετά την επίσκεψη.


Exit mobile version