Quantcast
Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα που έρχονται - Ποια βρίσκονται στο τραπέζι - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα που έρχονται – Ποια βρίσκονται στο τραπέζι

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Σιαδήμα

Καθώς η πανδηµία φτάνει στην κορύφωσή της, η κυβέρνηση προσπαθεί, µε νέα µέτρα και αυστηρότερους περιορισµούς, να επιβραδύνει τη µετάδοση του κορωνοϊού και να ελέγξει την κατάσταση. Η επιτροπή λοιµωξιολόγων, που συνεδρίασε το βράδυ της Παρασκευής µαζί µε την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραµέως, εισηγήθηκε το κλείσιµο των δηµοτικών σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθµών σε όλη τη χώρα για το διάστηµα από τις 16 Νοεµβρίου έως τις 8 ∆εκεµβρίου. Την απόφαση γι’ αυτό αναµενόταν να τη λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και να την ανακοινώσει η υπουργός Παιδείας το Σάββατο. Σκοπός του µέτρου είναι να περιοριστεί η όποια κινητικότητα συνδέεται µε τη µεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο, ώστε αυτή να µειωθεί στο ελάχιστο. Ταυτόχρονα, πάντως, µε το µέτρο αυτό, επειδή θα είχε ως αποτέλεσµα τα µικρά παιδιά να είναι όλη την ηµέρα στο σπίτι, η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόµενο να επαναφέρει την άδεια ειδικού σκοπού. Η άδεια αυτή δίνεται σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η τηλεργασία και για όσο διάστηµα µένουν κλειστά τα σχολεία. Υπενθυµίζεται ότι αποτελεί ένα ειδικό σχήµα άδειας τριών ηµερών, που ακολουθείται από τη χορήγηση µιας ηµέρας ετήσιας κανονικής άδειας και επαναλαµβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ηµέρες. Οι αποδοχές τις δύο πρώτες ηµέρες επιβαρύνουν τον εργοδότη και την τρίτη ηµέρα το κράτος.
Στο τραπέζι
Στο Μέγαρο Μαξίµου εξετάζουν πλέον τα επιδηµιολογικά δεδοµένα µέρα µε τη µέρα και αναλόγως λαµβάνουν αποφάσεις για την ανάσχεση του κορωνοϊού. Στο τραπέζι βρίσκονται, µεταξύ άλλων, η περαιτέρω υποχρεωτική επέκταση της τηλεργασίας, η αναστολή λειτουργίας και άλλων υπηρεσιών του δηµόσιου τοµέα, το κλείσιµο για κάποιες επαγγελµατικές κατηγορίες που παραµένουν ανοιχτές και, ως ύστατο µέτρο, ακόµα και η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας ή η αλλαγή στο καθεστώς των sms. Πάντως, κυβερνητικά στελέχη επισηµαίνουν ότι, σε σχέση µε την καραντίνα του περασµένου Μαρτίου, ήδη υπάρχει µια ειδοποιός διαφορά, αφού για κάθε µετακίνησή µας απαιτείται η χρήση µάσκας.
Οπως λένε, η κυβέρνηση ασχολείται επισταµένως µε το πρόβληµα καθώς η εξέλιξη της πανδηµίας είναι µια δυναµική κατάσταση. Για τον λόγο αυτόν, όποτε απαιτείται, υπάρχει αναπροσαρµογή των µέτρων. Πέρα από την επιθετικότητα του δεύτερου κύµατος, πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζουν πως η πίεση και η κόπωση των πολιτών, αλλά και το ότι µπαίνουµε σιγά-σιγά στην καρδιά του χειµώνα, δυσχεραίνουν περαιτέρω την κατάσταση. Και αυτό σηµαίνει πως τα πράγµατα µπορεί να γίνουν χειρότερα το επόµενο διάστηµα, πριν γίνουν καλύτερα. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ανοιχτό το ενδεχόµενο να δοθεί παράταση στο lockdown των τριών εβδοµάδων που έχει ανακοινωθεί, αφού υπάρχει συγκεκριµένος στόχος για τη µείωση των κρουσµάτων. Άλλωστε, για την ώρα, καταγράφεται αύξηση των περιστατικών και όχι αποκλιµάκωση. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν ήταν τυχαία και η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήµα της Βουλής την Πέµπτη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πανδηµία. «Η εντύπωσή µου είναι ότι µερικές φορές χρειάζεται να πάρουµε πιο αυστηρά µέτρα από ό,τι πήραµε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο για να πετύχουµε το ίδιο αποτέλεσµα το οποίο πετύχαµε τότε», τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε. «Γι’ αυτό και έχει πάρα πολύ µεγάλη σηµασία το µήνυµα το οποίο θα εκπέµπεται από τις πολιτικές δυνάµεις για τους βασικούς άξονες της δηµόσιας υγείας να είναι ενιαίο, οµοιόµορφο και να µην αµφισβητείται».

Δείτε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.