Κορονοϊός: Συναγερμός για τα κρούσματα στα σχολεία – To plan B για τη μάχη κατά της πανδημίας

Τα σχολεία άνοιξαν και η επιστροφή των μαθητών στα θρανία φέρνει και plan b για τη μάχη απέναντι στην πανδημία και στις μεταλλάξεις, με τα νέα παιδιά να μπαίνουν στο μικροσκόπιο και την κυβέρνηση να διαθέτει κρεβάτια στα νοσοκομεία αποκλειστικά για ανηλίκους που ενδεχομένως θα νοσήσουν από κορoνοϊό.

Των ΑΙΜ. ΣΤΑΘΑΚΟΥ, Δ. ΠΑΝΑΝΟΥ, Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ

Μπορεί οι δύο πρώτες εβδομάδες που είναι ανοιχτά τα σχολεία να έχουν κυλήσει ικανοποιητικά, με την ευχή όλων να μην υπάρξουν κρούσματα και κλείσιμο τμημάτων, ωστόσο στο υπουργείο Υγείας έχουν προχωρήσει σε ένα σχεδιασμό αντιμετώπισης κρουσμάτων αποκλειστικά για ανηλίκους, αφού πλέον όλες οι βαθμίδες (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) λειτουργούν κανονικά.

Άλλωστε, βούληση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά και γι’ αυτό υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα και πραγματοποιούνται συνεχή τεστ κάθε εβδομάδα, ώστε όχι μόνο να ανιχνεύονται τυχόν κρούσματα, αλλά και να απομονώνονται.

Στο σχέδιο του υπουργείου, το οποίο έχει εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια, περιλαμβάνεται ουσιαστικά για πρώτη φορά η διάθεση κλινών μόνο για παιδιά σε όλη τη χώρα και χωρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες.

  • Τα νοσοκομεία Παίδων έχουν ήδη δημιουργήσει κλίνες για κρούσματα που μπορεί να αφορούν μικρά παιδιά. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Παίδων «Αγία Σοφία», το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και το Παίδων Πεντέλης.
  • Οι παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων όλης της χώρας θα διαθέσουν κρεβάτια αποκλειστικά μόνο για περιστατικά κορονοϊού.
  • Αν χρειαστεί, αλλά αυτό είναι ένα ακραίο σενάριο, θα αξιοποιηθούν και παιδιατρικές κλινικές του ιδιωτικού τομέα.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αττική ο σχεδιασμός προβλέπει σε πρώτη φάση να υπάρχουν τουλάχιστον 200 κρεβάτια για περιστατικά που μπορεί να αφορούν ανηλίκους, ενώ ένα ποσοστό των ΜΕΘ στα νοσοκομεία για περιστατικά κορωνοϊού θα είναι αποκλειστικά μόνο για ανηλίκους.
  • Το στοίχημα των ανοιχτών σχολείων και της διά ζώσης εκπαίδευσης είναι μεγάλο και στην κυβέρνηση παίρνουν μέτρα για κάθε πιθανό σενάριο, ώστε να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα περιστατικά.

Πρωτόκολλα για τα σχολεία

Να σημειωθεί ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη νέα σχολική χρονιά έχουν αλλάξει. Πλέον για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να έχει νοσήσει το 50%+1 των μαθητών. Το συγκεκριμένο όριο έχει επιλεγεί, καθώς τα δεδομένα φέτος είναι τελείως διαφορετικά, αφού οι γονείς των παιδιών ή ακόμα και οι παππούδες τους, αν μένουν στο ίδιο σπίτι, είναι εμβολιασμένοι ή έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με παρέμβασή της μέσα στην εβδομάδα, τόνισε ότι «έχουμε χρέος στην παροχή της εκπαίδευσης», προσθέτοντας πως «αν ίσχυαν τα ίδια πρωτόκολλα και φέτος, τι μήνυμα θα περνούσε για τον εμβολιασμό;

Εφόσον έχει εμβολιαστεί σημαντικό μέρος του πληθυσμού, πρέπει και η εκπαίδευση να συνεχίσει. Για να το κάνουμε αυτό, επενδύουμε σε εργαστηριακά και αυτοδιαγνωστικά τεστ, ώστε να θωρακίσουμε τη διά ζώσης λειτουργία». Άλλωστε, αν ένας μαθητής επιβεβαιωθεί ως κρούσμα κορονοϊού, τα παιδιά που είναι γύρω του θα κάνουν επτά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα παρέχονται δωρεάν από την πολιτεία, ενώ όλα τα παιδιά του τμήματος θα κάνουν rapid test.

Διαβάστε εδώ και εδώ το δημοσίευμα της Realnews


Exit mobile version