Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη
Στη «μάχη» της πρώτης γραμμής του ΕΣΥ μπαίνουν από σήμερα οι ιδιώτες γιατροί μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φύλλα πορείας επιδόθηκαν στους περισσότερους από τους 206 γιατρούς τη Δευτέρα, ενώ σήμερα θα επιδοθούν και τα τελευταία. Από τις 8 το πρωί οι γιατροί θα πρέπει να έχουν παρουσιαστεί στα νοσοκομεία βάσει των όσων αναγράφονται στο έγγραφο, το οποίο έχουν παραλάβει. Από τη διαδικασία επιστράτευσης εξαιρούνται όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας (σωματικό ή ψυχικό), το οποίο όμως, θα πρέπει να πιστοποιηθεί από αρμόδια Επιτροπή.
Πρόκειται για 206 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και συγκεκριμένα πνευμονολόγοι, εντατικολόγοι, αναισθησιολόγοι, παθολόγοι κ.α. ηλικίας κάτω των 60 ετών, οι οποίοι σήμερα αναμένεται να ενημερωθούν από τους συναδέλφους τους για το πού μπορούν να συνδράμουν το έργο τους, είτε σε απλές κλινικές COVID ή σε ΜΕΘ. Η κατάσταση άλλωστε είναι δραματική στα νοσοκομεία δεδομένου ότι οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό αυξάνονται καθημερινά διαρκώς – είχαμε σχεδόν 3.500 ασθενείς σε μία εβδομάδα- ενώ ήδη «τρομάζει» ο αριθμός των διασωληνωμένων, που με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ, ανέρχονται σε 681.
Οι γιατροί διαμοιράζονται σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, όπου υπάρχουν ανάγκες, ανάλογα με την ειδικότητα και την εμπειρία τους. Σημειώνεται ότι έως χθες και πριν να ανακοινωθεί η απόφαση για επιστράτευση είχαν δηλώσει οικειοθελή συμμετοχή για το ΕΣΥ 61 γιατροί. Τα κριτήρια επιλογής των γιατρών ήταν η ηλικία -κάτω των 60 ετών- καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής. Η διάρκεια της επιστράτευσης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα. Θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ, και η αμοιβή τους θα καθοριστεί με νομοθετική ρύθμιση.
«Τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι πολλά, η πίεση εξακολουθεί να είναι υψηλή και χθες είχαμε μόνο στην Αττική 240 εισαγωγές, οπότε αυτή την κατάσταση καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά, δεν μου αρέσει αυτή η ρετσέτα και αυτή η έκφραση για μία πολύ μεγάλη δυσκολία που δέχθηκε η γειτονική χώρα, ότι δηλ. θα γίνουμε Μπέργκαμο, έχουμε ένα σχέδιο από την πρώτη μέρα, οργανωμένο και για τα πολύ δύσκολα», είπε ακόμη ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Εδώ και 1,5 μήνα μιλώ ο ίδιος για μία πολύ δύσκολη κατάσταση στο ΕΣΥ και ειδικά στην Αττική και αυτό μας οδήγησε στον σχεδιασμό μας και να υλοποιούμε: Τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ να είναι όλα στη μάχη μαζί με αυτά όλα τα θεραπευτήρια του ιδιωτικού τομέα, μαζί με αυτά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία και μαζί με αυτά οι ιδιώτες γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Εκφράσεις ότι “θα γίνουμε Μπέργκαμο” απ’ αυτούς που χρησιμοποιούνται, θέλουν να προκαλέσουν ευρύτατη ανησυχία και πανικό». Στην ερώτηση αν χρειαστεί να πάει η Κυβέρνηση και άλλων ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών, ο κ. Κικίλιας υποστήριξε: «Θέλω να σας πω ότι υπάρχει ένα κέρδος απ’ αυτή την κρίση που μιλάμε πλέον για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο οποίο περιλαμβάνονται όλα» για να σπεύσει στη συνέχεια να πει: «Ό,τι ζητήσαμε από τους ιδιώτες στην Αττική, το πήραμε».
Ο υπουργός Υγείας απάντησε και στην ερώτηση για την απροθυμία των ιδιωτών γιατρών στο προσκλητήριο του που τελικά έφερε την επιστράτευση. «Από τις αρχές Μαρτίου έχω βγει και έχω κάνει έκκληση να στηρίξουν και οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας, το έκανα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη στις 10/3 και το κάνω δημοσίως πολλές φορές. Κάναμε υπομονή, αποδέχθηκαν 61 συνάδελφοι και τους ευχαριστώ πάρα πολύ, έχω ξεκινήσει να τους τηλεφωνώ και να τους ευχαριστώ προσωπικά και στους υπόλοιπους εξηγήσαμε τόσο εγώ όσο και ο Πρωθυπουργός ότι δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ότι χρειάζεται για το δημόσιο συμφέρον», είπε και πρόσθεσε: «Η δημόσια υγεία είναι πάνω από μικροπολιτικό και μικροσυνδικαλιστικό συμφέρον. Μιλάμε για ένα μήνα, μιλάμε για επίταξη και αποζημίωση». Εκτίμησε ότι και «αυτή η εβδομάδα είναι δύσκολη», ίσως από την επόμενη εβδομάδα υπάρξει αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, που θα κρίνει και τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης σε συνεννόηση, πάντα, με τους λοιμωξιολόγους.
Πηγή: enikos.gr