Κορονοϊός: Σε επιφυλακή για ενδεχόμενο τρίτο κύμα – Τα στοιχεία που «τρομάζουν» και το σενάριο για σκληρότερο lockdown

Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη

«Μάχη» για να μην… σκάσει η Αττική. Αυτό είναι το «σύνθημα» που έχει δοθεί από την κυβέρνηση και τους ειδικούς στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη της πανδημίας προκειμένου να υπάρξουν προληπτικές δράσεις πριν ξεφύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου.
Ο μεγάλος φόβος όλων είναι ένα «τρίτο κύμα» με επίκεντρο την πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας, ενώ ανησυχία προκαλούν κι άλλες περιοχές όπως η Πάτρα. Μία ενδεχόμενη νέα έξαρση του πανδημικού κύματος έχει σημάνει συναγερμό σε όσους διαχειρίζονται το κρίσιμο ζήτημα της δημόσιας Υγείας αυτή την περίοδο. Την περασμένη εβδομάδα στην Αττική καταγράφονταν καθημερινά 50-80 νέες νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό ενώ ο αριθμός των κατειλημμένων απλών κλινών COVID ήταν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας περίπου 550 έναντι 455 μία εβδομάδα νωρίτερα. Μάλιστα καθημερινά η Αττική σηκώνει το μεγάλο βάρος του αριθμού των κρουσμάτων με σχεδόν τα μισά να εντοπίζονται στην πρωτεύουσα. Ο δείκτης μεταδοτικότητας στην Αττική είναι οριακά πάνω από το 1, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις, ενώ τα νοσοκομεία της συγκεντρώνουν έως και το 60% των νέων εισαγωγών. Όλα αυτά φέρνουν πιο κοντά αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, που δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν ακόμη και αυτή την εβδομάδα.
Στόχος των κυβερνητικών στελεχών και των λοιμωξιολόγων είναι να δημιουργηθούν «αναχώματα» για να αποφευχθούν δύσκολες καταστάσεις «τύπου» Θεσσαλονίκης. Στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε τη Δευτέρα το πρωί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ειπώθηκε ότι οι μονάδες Υγείας της Αττικής βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενός τρίτου κύματος και ειδικά μετά και την έξαρση των κρουσμάτων της μετάλλαξης του κορονοϊού. Σε περίπτωση που χρειαστεί, θα γίνουν παρεμβάσεις αύξησης της δυναμικότητας των νοσοκομείων για τη νοσηλεία περιστατικών COVID . Ήδη από την περασμένη εβδομάδα τα νοσοκομεία έχουν καταθέσει στο υπουργείο Υγείας τα επιχειρησιακά σχέδιά τους, επικαιροποιημένα ως προς την κατάσταση των υποδομών τους και το προσωπικό που διαθέτουν στη «μάχη» κατά του κορονοϊού.
Ταυτόχρονα, στο τραπέζι βρίσκεται και το να ληφθούν νέα, πιο αυστηρά μέτρα, εάν υπάρξει κίνδυνος να εκτροχιαστεί η κατάσταση. Οι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία μπορεί και να ανατρέψουν αποφάσεις για δραστηριότητες που έχουν ανοίξει και ίσως ξανακλείσουν. Στην κυβέρνηση από την άλλη πλευρά, η στρατηγική που ακολουθείται, είναι άνοιγμα δραστηριοτήτων όταν τα κρούσματα υποχωρούν και περιορισμός όταν αναζωπυρώνονται. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι «το άνοιγμα και κλείσιμο με τη μορφή του «ακορντεόν» είναι αναπόφευκτο, αν επιδεινωθεί το σκηνικό σε υγειονομικό επίπεδο, ενώ πολλοί μιλούν ήδη και για ένα γενικευμένο, πιο «σκληρό» lockdown αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις.

Χαρδαλιάς: Το γενικό lockdown είναι εργαλείο που υπάρχει στο τραπέζι
Στη μάχη με την πανδημία του κορονοϊού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».
«Από την αρχή της πανδημίας υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και συγκεκριμένη στρατηγική», είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Επισήμανε ότι το γενικό lockdown είναι ένα εργαλείο που υπάρχει στο τραπέζι, ωστόσο κάθε μέρα αξιολογούνται τα δεδομένα. «Βεβαίως υπάρχει μία κόπωση, όμως κάθε μέρα αξιολογούμε τα δεδομένα, το γενικό lockdown είναι ένα εργαλείο που υπάρχει στο τραπέζι από την αρχή της πανδημίας, όμως πρέπει να το αξιολογήσουμε σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα, γιατί εύκολα ακούγεται, αλλά πίσω από ένα γενικό lockdown υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν οικογένειες», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «το κόστος είναι μεγάλο».
«Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει και έχει αποδείξει ότι το ζήτημα της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο. Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν προφανώς είναι κάτι που θα το λάβουμε υπόψη μας, σε κάθε περίπτωση όμως το μπαλάκι αυτή η κυβέρνηση δεν το πετάει στους πολίτες και το έχουμε αποδείξει αυτό. Υπάρχει ένας μηχανισμός, η ίδια η κυβέρνηση έχει στηρίξει αυτή τη στιγμή κάτω από δύσκολες συνθήκες, έχει δώσει πάνω από 26 δισεκατομμύρια. 21 δισεκατομμύρια για να μπορέσει να στηρίξει τους επιχειρηματίες, τα φυσικά πρόσωπα, τους ανέργους και άλλα 5 δισεκατομμύρια μέσα από τη μόχλευση των τραπεζών για να μπορέσουμε να βγούμε όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι από αυτή τη δύσκολη πρωτόγνωρη, παγκόσμια, οικονομική και όχι μόνο υγειονομική συγκυρία», σημείωσε. Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την πανδημία είπε: ότι «είναι αστείο, όποιος εκφράζει ότι πηγαίνουμε βλέποντας και κάνοντας, ουσιαστικά δείχνει μία αμηχανία στο πόσο άμεσα αντανακλαστικά έχει αυτή η κυβέρνηση σε κάθε επίπεδο που αφορούν στην πανδημία καθ’ αυτή».
Για την κατάσταση της χώρας σε σχέση με την πανδημία αυτή τη στιγμή ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η πανδημία κυριαρχεί, ωστόσο υπάρχει πλήρης επαγρύπνηση και επιφυλακή, ενώ στην ερώτηση αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή 40.000 κρούσματα στην Αττική, απάντησε: «Υπάρχουν διάφορες αναγωγές που γίνονται. Έχουμε καταφέρει να πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό των τεστ που γίνονται και έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια και από τον ΕΟΔΥ και απ’ όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στο testing, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε σαφέστατη εικόνα. Εμείς λειτουργούμε με βάση τα πραγματικά κριτήρια, αυτή τη στιγμή η Αττική δείχνει να έχει μία αύξηση, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι η αύξηση αυτή δεν προέρχεται ως εύλογη αύξηση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου ή αν υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο αφορά μία ευρύτερη διασπορά στην κοινότητα».
«Την ώρα που το τρίτο κύμα σαρώνει μεγάλες χώρες ευρωπαϊκές και όλη την παγκόσμια κοινότητα, εμείς αντιστεκόμαστε ακόμα, κάτω από δύσκολες συγκυρίες, με δύσκολες αποφάσεις, αλλά είμαστε εδώ πάντα προσπαθώντας να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Σε ερώτηση ποια είναι τα λάθη που έχει κάνει η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι προφανώς υπήρχαν αρρυθμίες, καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν μία παγκόσμια κρίση. «Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που παλεύουν καθημερινά για όλους εκείνους που χρειάστηκαν να μείνουν μέσα και αποδείχθηκε ότι η ελληνική Πολιτεία, η ελληνική Δημοκρατία έχει και σχέδιο έχει και πρόγραμμα και είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στρατηγική της απέναντι σε κάθε νέο δεδομένο, δεν άγεται και φέρεται, υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική που προσαρμόζεται ανάλογα με τα πραγματικά δεδομένα», υπογράμμισε, για να συμπληρώσει: «Έχουμε στήσει έναν μηχανισμό που καθημερινά έχουμε εικόνα για το τι συμβαίνει σε κάθε γωνιά της χώρας μέσα από συγκεκριμένους αλγόριθμους, μέσα από συγκεκριμένα KPIs, τα οποία καθημερινά ανανεώνονται, μέσα από ομάδες πρωτογενούς καταχώρησης, ώστε να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να έχουμε τα red alerts τα οποία θα μας δώσουν το προαπαιτούμενο για να πάρουμε τις αποφάσεις», υπογράμμισε.
Σε ερώτηση για το αν τα γυμναστήρια και η εστίαση θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε: «ναι, και ίσως όχι με αυτή την σειρά», καθώς όπως εξήγησε η αίσθησή του είναι ότι η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους θα προηγηθεί, αλλά απέχει ακόμα ο καιρός που θα συμβεί αυτό, καθώς βήμα βήμα εδραιώνεται η στρατηγική σε αυτό και που σχετίζεται με τους εμβολιασμούς και με την εξέλιξη της πανδημίας γενικά. Ειδικότερα, για τα γυμναστήρια ανέφερε ότι «επιστημονικές μελέτες σε όλο τον κόσμο συνδέουν το κομμάτι της διασποράς με τη λειτουργία των γυμναστηρίων ειδικά στον κλειστό χώρο, την άσκηση σε κλειστό χώρο, κι αυτό προφανώς επηρεάζει τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις των λοιμοξιολόγων».
Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «αν πάνε όλα καλά με τα εμβόλια θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας μέχρι τον Ιούνιο- Ιούλιο, οπότε θα αλλάξουν νομίζω κάποια δεδομένα, αρκεί να μην έχουμε οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη που μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα».

Πηγή: enikos.gr


Exit mobile version