Κορονοϊός: Σχέδια για μπόνους στους εμβολιασμένους – Τι εξετάζουν Επιτροπή και κυβέρνηση

Δόσεις… ελευθερίας ετοιμάζονται για εμβολιασμένους πολίτες. αποτελώντας, παράλληλα, κίνητρα για τον εμβολιασμό όσων δεν έχουν ακόμα προγραμματίσει ραντεβού. Η αρμόδια επιστημονική επιτροπή σε συνεργασία με την κυβέρνηση επεξεργάζονται σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, ένα πακέτο «προνομίων» για δραστηριότητες όπως η προσέλευση σε γυμναστήρια, οι συναυλίες, κοινωνικές και άλλες εκδηλώσεις. Θα απευθύνεται σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα ή ακόμη και την πρώτη δόση εφόσον έχει παρέλθει ικανό διάστημα για τη δημιουργία αντισωμάτων. Το σχέδιο των ελευθεριών και ποιους ακριβώς θα αφορά είναι υπό συζήτηση και αυτή την εβδομάδα θα απασχολήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, επανέλαβε την Παρασκευή κατά την τακτική ενημέρωση ότι οι επιστήμονες συζητούν τα οφέλη που θα έπρεπε να έχουν οι εμβολιασθέντες. Όπως εξήγησε, οι Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων και Εμβολιασμών συνεργάζονται για να ετοιμάσουν συγκεκριμένες οδηγίες. «Η αλήθεια είναι ότι μπορούν να συμμετέχουν -πιστεύουμε ότι εκεί θα οδηγηθούμε- σε πολλές δραστηριότητες, είτε αυτό είναι συναυλίες είτε είναι γυμναστήρια είτε πολλά πράγματα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Για ποιες δραστηριότητες
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο “Ελεύθερος Τύπος”, αυτή την εβδομάδα τα οφέλη για εμβολιασμένους πολίτες θα συζητηθούν περισσότερο από τις αρμόδιες Επιτροπές. Οι ειδικοί προσανατολίζονται σε δραστηριότητες μεγαλύτερου κινδύνου, οι οποίες γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο μένουν τελευταίες στη σταδιακή επανεκκίνηση κοινωνίας και οικονομίας. Παραδείγματα τέτοιων είναι τα γυμναστήρια, οι συναυλίες, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, συγκεκριμένου τύπου συναθροίσεις, τα ταξίδια. Ήδη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι τα γυμναστήρια αναμένεται να ανοίξουν στις 17 Μαΐου, πρώτα για τους εμβολιασθέντες και αργότερα, στις αρχές Ιουνίου, και για τους υπόλοιπους πολίτες.
Οι προϋποθέσεις για να επωφεληθούν εμβολιασμένα άτομα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι υπό συζήτηση. Εάν δηλαδή τα οφέλη θα αφορούν σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες (και με τις δύο δόσεις) ή και σε πολίτες που έχουν ολοκληρώσει την πρώτη δόση και έχει παρέλθει ένα ικανό διάστημα για το «χτίσιμο» ανοσίας, δηλαδή τριών εβδομάδων. Η δεύτερη επιλογή δεν θεωρείται απίθανη από τη στιγμή που οι περισσότεροι νεότεροι πολίτες, που αποτελούν και την ομάδα-στόχο των «πριμοδοτούμενων» δραστηριοτήτων, βρίσκονται σε διαδικασία χορήγησης της πρώτης δόσης, με τη δεύτερη να αργεί. Οι ειδικοί υποστηρίζουν, πάντως, ότι και η πρώτη δόση, αφού περάσουν τρεις εβδομάδες, δημιουργεί αρκετά ικανοποιητική ανοσία. Η εμπειρία από άλλες χώρες, μάλιστα, δείχνει ότι ένα τέτοιο πλάνο είναι εφικτό. Ενδεικτικά, στην Κύπρο που τα τελευταία 24ωρα ανακοινώθηκαν παρόμοια οφέλη για τους εμβολιασμένους, η πρόσβαση σε συναθροίσεις και εκδηλώσεις επιτρέπεται σε εμβολιασθέντες τουλάχιστον με την πρώτη δόση και τρεις εβδομάδες από τη χορήγησή της. Επίσης, όσοι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση, και αφού παρέλθουν τρεις εβδομάδες από τη χορήγησή της, εξαιρούνται της υποχρέωσης για εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test.

Εκστρατεία
Άλλωστε, σκοπός, μεταξύ άλλων, είναι μέσα από αυτές τις ελευθερίες να κινητοποιηθούν και όσοι πολίτες εμφανίζονται δύσπιστοι απέναντι στον εμβολιασμό. H εμβολιαστική εκστρατεία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και χιλιάδες πολίτες προσέρχονται καθημερινά στα εμβολιαστικά κέντρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αναζήτηση ραντεβού το Σαββατοκύριακο ήταν μια πραγματική πρόκληση αφού για τα περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα τα ραντεβού έχουν «φουλάρει» για τις αμέσως επόμενες ημέρες. Οι ειδικοί, όμως, θα ήθελαν η συμμετοχή στον εμβολιασμό να είναι μεγαλύτερη, κάτι που ανέφερε δημοσίως και η κ. Παπαευαγγέλου την Παρασκευή. Παρόλο που οι νέοι, 30 έως 44 ετών, έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, υπάρχουν και εκείνοι που συνεχίζουν να θεωρούν ότι ακόμη και εάν νοσήσουν με την Covid-19 θα περάσουν τη λοίμωξη ήπια. Το ίδιο σκεπτικό υιοθετούν και ακόμη νεότεροι πολίτες, από 18 ετών έως 30, ο εμβολιασμός των οποίων ανοίγει τον Ιούνιο και αποτελεί πραγματικό «στοίχημα». Η τελευταία ηλικιακή κατηγορία θα εμβολιάζεται με τα υπόλοιπα εμβόλια, πλην της AstraZeneca, ενώ μέχρι το τέλος Μαΐου η δυνατότητα εμβολιασμού και με τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια θα δοθεί και στις ομάδες 30-39 ετών και 40-44 ετών.

Πηγή: enikos.gr

Exit mobile version