Ενδέχεται και λίγο νωρίτερα από τα μέσα Νοεμβρίου να ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού της τρίτης δόσης εμβολίου για όλους τους πολίτες όπως γνωστοποίησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο OPEN.
Μεταξύ άλλων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αποφασίσει επιστράτευση των ιδιωτικών γιατρών εάν δεν πειστούν να ενισχύσουν το Σύστημα Υγείας. Όπως είπε ” συνεχίζουμε να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με κάθε τρόπο για να αντέξει”.
Ψηφίζεται τροπολογία για να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς και σε γιατρούς δημόσιου συστήματος Υγείας για να ενισχύσουν το σύστημα, συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε ότι ” εάν και αυτό δεν αποδώσει και εξακολουθεί η πίεση να είναι μεγάλη θα χρησιμοποιήσουμε και θα αξιοποιήσουμε και άλλους τρόπους για να ενισχύσουμε τα δημόσια νοσοκομεία με γιατρούς “.
Επίσης ρωτήθηκε εάν θα γίνει επιστράτευση των γιατρών για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος Υγείας. ” Ενδεχομένως μέσα στα πλαίσια που το Σύνταγμα και οι νόμοι επιτρέπουν να πάμε και σε αυτό εάν τα κίνητρα που δίνουμε δεν συναντήσουν τη ανταπόκριση που περιμένουμε και που απαιτεί και η συγκυρία που ζούμε, απάντησε και τόνισε ότι ” δεν θα διστάσει η κυβέρνηση να πάρει και αντιδημοφιλή μέτρα”.
Όσον αφορά στο εάν θα υπάρξει lockdown στην χώρα είπε ότι αυτό δεν είναι στο τραπέζι και δεν μπορεί να είναι στο τραπέζι .
Και συνέχισε λέγοντας ” Οι σκέψεις μας δεν είναι να πάμε σε lockdown, ούτε να πάμε σε περιοριστικά μέτρα που θα αφορούν στους εμβολιασμένους.
Δεν υπάρχει αυτή την ώρα που μιλάμε ούτε η ηθική ούτε η λογική νομιμοποίηση… δεν είμαι και σίγουρος χωρίς να είμαι και ο ειδικότερος αλλά αυτά μας λένε οι ειδικοί ότι και επιδημιολογικά θα είχε πολύ μεγάλη συνδρομή ” .
Στο να πάρει η κυβέρνηση οριζόντια μέτρα για το κορονοιο στην ουσία θα τιμωρεί τους εμβολιασμένους και θα κάνει μεγάλα βήματα πίσω σε αυτά που κατέκτησε το προηγούμενο διάστημα με όπλο το εμβόλιο, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού
Επίσης μίλησε για το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Όπως είπε “σε κανένα κράτος στον κόσμο με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους που μένει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί και το επόμενο διάστημα εκεί , δεν έχει υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός για υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα ούτε καν για τον δημόσιο τομέα”
Και εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να υπάρξει για δύο προφανούς λόγους:
“-Πρώτον διότι η υποχρεωτικότητα πρέπει πάντοτε να συνδέεται με μια ποινή, να συνδέεται με κάτι, με μια επιβολή, με στέρηση μισθού, με στέρηση θέσης εργασίας κάπως διότι διαφορετικά δεν υπάρχει προοπτική για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού. Μόνο ένα κόμμα στην Ελλάδα εφηύρε τον όρο αυτό.
-Και δεύτερον και στη χώρα μας τα ποσοστά εμβολιασμού στις διάφορες ομάδες που συζητείται περί υποχρεωτικότητα δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλά για να πει κανείς ότι εν πάση περιπτώσει θα κερδίσεις περισσότερα από αυτή την ιστορία .
Ούτε στα σώματα ασφαλείας, ούτε στους εκπαιδευτικούς ούτε σε άλλες κατηγορίες που ακούω τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά που να δικαιολογούν αυτή την επέκταση η οποία όπως προκύπτει από την εμπειρία που είχαμε και στους νοσηλευτές αλλά και αυτό που γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο λίγα πράγματα έχει να προσθέσει στην αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού”.