Κορονοϊός – Πώς θα ανοίξουμε με ασφάλεια: Κατάργηση sms, χρήση συσκευών καθαρισμού αέρα και δημιουργία επιτροπής ιχνηλάτησης

Της Αιμιλίας Σταθάκου,

Η στρατηγική για την άρση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων προϋποθέτει στοχευμένα μέτρα, που θα αφοπλίσουν τον κορονοϊό και θα περιορίσουν τον κίνδυνο διασποράς του. Τρεις έγκριτοι επιστήμονες μιλούν για την ανάγκη να γίνει συντεταγμένη άρση του lockdown και αποκαλύπτουν στη Realnews τα μέτρα που πρέπει να υιοθετήσει η πολιτεία για ασφαλές άνοιγμα των δραστηριοτήτων.
Ειδικότερα, η Aθηνά Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, επισημαίνει ότι η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας το τελευταίο δεκαήμερο, παρά τα σοβαρά μέτρα που έχουν ληφθεί, είναι εξαιρετικά ανησυχητική, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κυμαίνεται από περισσότερα των 1.200 και μέχρι 3.500, ενώ ο δείκτης θετικότητας στα τεστ που διενεργήθηκαν ξεπερνά σταθερά το 5% και υπάρχουν ημέρες που έχει ξεπεράσει το 10%. Σύμφωνα με την κ. Λινού, η κατάσταση αυτή πρέπει άμεσα να αναστραφεί με κάθε δυνατή προσπάθεια.
Ωστόσο, ένα κύριο πρόβλημα στον τύπο των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί αποτελεί ότι συνήθως αυτά επικεντρώνονται στη συμπεριφορά και στην ευθύνη των πολιτών. «Η πολιτεία έχει επενδύσει κυρίως στην αστυνόμευση ως προς την εφαρμογή των μέτρων που περιορίζουν την κινητικότητα των πολιτών. Ο αυστηρός, όμως, περιορισμός στην κινητικότητα σε εξωτερικούς χώρους αναπόφευκτα οδηγεί σε συνωστισμό στους κλειστούς, συνήθως οικογενειακούς, χώρους χωρίς τήρηση των μέτρων της απόστασης και της χρήσης μάσκας», εξηγεί η κ. Λινού. «Στη φάση που βρισκόμαστε είναι καίριο να επενδύσουμε τόσο σε καταλληλότερη επικοινωνία όσο και σε μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν τους πολίτες ως προς την εφαρμογή της αποστασιοποίησης. Ειδικότερα, σε επίπεδο επικοινωνίας θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να πειστούν οι πολίτες ότι η ενθάρρυνση της αξιοποίησης του υπαίθριου χώρου (και του φυσικού αερισμού των κλειστών χώρων) και το μήνυμα ‘‘Μένουμε σπίτι’’ είναι οι δύο όψεις του ακριβώς ίδιου νομίσματος, δηλαδή της ανάγκης αποφυγής κάθε κοντινής επαφής με συνανθρώπους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα, καθώς η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι πάρα πολύ υψηλή», διευκρινίζει η καθηγήτρια.
Σώμα ιχνηλάτησης
Τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για να υπάρξει ασφαλές άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, σύμφωνα με την κ. Λινού, βασίζονται στη μείωση των επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με αύξηση των δρομολογίων, με προσθήκη μισθωμένων λεωφορείων, ή αξιοποίηση των ταξί, το αντίτιμο των οποίων θα μπορούσε να καλυφθεί με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των οδηγών. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η αυστηρή εφαρμογή του μέτρου της τηλεργασίας, τόσο στη βιομηχανία όσο και στο Δημόσιο. Μια νέα σημαντική πρόταση, ωστόσο, αφορά και τη συστηματική ιχνηλάτηση, με παράλληλη εφαρμογή της απομόνωσης των κρουσμάτων και της καραντίνας των επαφών τους – το σημαντικότερο ίσως μέτρο, το οποίο αποδεδειγμένα απαιτείται και θα σώσει ζωές, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στην Αγγλία. «Καθώς η ιχνηλάτηση πρόσφατα έχει ατονήσει σημαντικά, είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ειδικό σώμα, το οποίο θα υλοποιεί την ιχνηλάτηση και θα παρακολουθεί την εφαρμογή της απομόνωσης και της καραντίνας. Η λύση αυτή πιθανόν να απαιτήσει πρόσληψη κάποιων εκατοντάδων ατόμων, το κόστος όμως για μια τέτοια κίνηση είμαι βέβαιη ότι θα αποδώσει άμεσα τόσο στη μείωση των κρουσμάτων, όσο και στην αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», καταλήγει η κ. Λινού.
Αυστηρές προϋποθέσεις
Επιφυλάξεις για τη δυνατότητα άρσης των περιοριστικών μέτρων εκφράζει από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος επισημαίνει ότι η παρούσα επιδημιολογική εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική για άμεσο άνοιγμα δραστηριοτήτων, ενώ ένα πρόωρο άνοιγμα θα επιτείνει την επιβάρυνση του συστήματος Υγείας σε επίπεδα που ίσως θα είναι μη διαχειρίσιμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, καθώς είναι κατανοητές η συνολική δυσκολία της παραμονής σε lockdown και η ανάγκη για άνοιγμα εκπαιδευτικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, είναι σημαντικό αυτές να μπορέσουν να γίνουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, στοχεύοντας στους πιο σημαντικούς κόμβους δικτύων μετάδοσης του SARS-CoV-2, δηλαδή στους χώρους εργασίας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Αν θέλουμε να συνδυάσουμε τη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου από την COVID-19 με την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας, είναι κρίσιμο να προετοιμάζουμε κατάλληλα τους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε επίπεδα υποδομής, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν με αυξημένη ασφάλεια και να μη στηριζόμαστε μόνο στα μέτρα περιορισμού δραστηριοτήτων», επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης και προτείνει επτά προϋποθέσεις για το ασφαλές άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Διαβάστε εδώ και εδώ το δημοσίευμα της Realnews.


Exit mobile version