Κορονοϊός: Ώρα μηδέν για την Αττική – Αντίστροφη μέτρηση για ολικό lockdown 2-3 εβδομάδων

Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη

Ώρα μηδέν για την Αττική. Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να εφαρμοστεί ένα καθολικό, “σκληρό” lockdown, τύπου Μαρτίου το οποίο πιθανότατα θα διαρκέσει από δύο έως τρεις εβδομάδες. Τα “μηνύματα” για την επιδημιολογική κατάσταση δεν είναι αισιόδοξα. Τα μισά από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες αφορούν στην Αττική, με τα λύματα να “δείχνουν” 100.000 φορείς του ιού. Επίσης η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αυξάνεται διαρκώς, με τους γιατρούς και τους επιστήμονες να κρούουν “καμπανάκι” κινδύνου καθώς το τελευταίο τριήμερο, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, καταγράφηκαν 622 εισαγωγές και μόλις 296 εξιτήρια. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν δύο άτομα στα νοσοκομεία βγαίνει μόνο ένας και εάν συνεχιστεί ο αριθμός αυτός γίνεται εύκολα κατανοητό πόσο γρήγορα θα γεμίσουν τα νοσοκομεία. Οι διασωληνωμένοι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ήταν 276.

Με βάση αυτούς τους αποθαρρυντικούς αριθμούς και άλλους δείκτες, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε σε συνέντευξή του στο OPEN ότι αν και σήμερα τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καλά, τότε εισήγησή του θα είναι ένα καθολικόlockdownστην Αττική. “Είμαι προβληματισμένος και ανήσυχος” δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε πως οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και καθίσταται έτσι αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική. “Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 συμπολίτες μας διασωληνωμένοι την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα” τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ενημερωθεί από τη Δευτέρα και ενώ βρισκόταν στο Ισραήλ ότι η επιδημιολογική εικόνα δεν είναι καλή και σύμφωνα με πληροφορίες γνώριζε και για την εισήγηση που προτίθεται να κάνει ο υπουργός Υγείας αν επιδεινωθεί κι άλλο η κατάσταση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου έκτακτη σύσκεψη για το μεσημέρι στις 13.30. Παρόντες θα είναι εκτός από τον Βασίλη Κικίλια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση.

Με διάρκεια δύο – τριών εβδομάδων

Σε περίπτωση που αποφασιστεί και εφαρμοστεί τελικά ένα lockdown τύπου Μαρτίου, αυτό που εξετάζεται είναι να έχει διάρκεια δύο – τριών εβδομάδων προκειμένου να αναχαιτιστεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας και να πάρουν “ανάσες” τα νοσοκομεία. Η εφαρμογή ενός σκληρού lockdown στην Αττική, αυτομάτως αυτό θα σημάνει ότι θα κλείσουν εκ νέου όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων και τα μαθήματα θα συνεχιστούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, όλα τα εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης μανικιούρ και πεντικιούρ κ.α. θα κλείσουν και δεν θα λειτουργούν ούτε με “click away” και ραντεβού. Ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και βενζινάδικα. Ο εμπορικός κόσμος παρόλ’ αυτά “ξορκίζει” ακόμη ένα lockdown, εκφράζοντας την αγωνία του για την επόμενη ημέρα, δεδομένου ότι ήδη έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα και γνωρίζει καλά ότι δεν υπάρχουν άλλες αντοχές.

Επίσης, αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό τηλεργασίας στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να μειωθεί και η κινητικότητα από και προς τους χώρους εργασίας. Αυτό που είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην Αττική σε σύγκριση με άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα που βρίσκονται στο… βαθύ κόκκινο είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. Και αυτό καθότι στο Λεκανοπέδιο μένει ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Μπροστά στο τρίτο κύμα

Οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές το υπουργείο Υγείας είναι τέτοιες που έχουν σημάνει “συναγερμό” και δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και καθίσταται έτσι αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την περίοδο 24/1-3/1 είχαμε σημαντική αύξηση στις ηλικίες 0-9 και στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουμε 71% κατειλημμένες ΜΕΘ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%. Πλέον έχουμε σύνολο 1.899 νοσηλευόμενους με Covid-19, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.594. Αυτά είναι τρία στοιχεία, που ανησυχούν και προβληματίζουν.

“Δίνουμε μάχη με το χρόνο τώρα, μέχρι να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού. Πρέπει να βαδίσουμε στον σωστό δρόμο. Η εικόνα η δική μου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι ίδια, η εισήγησή μου θα είναι στην επιτροπή ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό οριζόντιο μέτρο. Ένα lockdown τέτοιο, τύπου Μαρτίου που μπορεί να φέρει σύντομα αποτελέσματα και να μαζέψει την κατάσταση σύντομα. Αυτό θα εισηγηθώ στην επιτροπή. Πάντα η επιτροπή εισηγείται, εγώ οφείλω να παραθέσω όλα τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου» τονίζει ο κ. Κικίλιας.

Η αντίδραση Γεωργιάδη: Το click away δεν έχει επιβαρύνει

“Αν ο υπουργός Υγείας, που είναι ο υπεύθυνος, κάνει μια τέτοια εισήγηση προφανώς θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη για την κυβέρνηση”, τόνισε δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ότι θα εισηγηθεί καθολικό lockdown στην Αττική.

O κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι η μεγάλη ανησυχία αφορά στην Αττική καθώς εκεί ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας, είναι πυκνοκατοικημένη και εάν ξεφύγει η πανδημία μπορεί να λάβει πολύ άσχημες διαστάσεις. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις ανακοινώνονται κεντρικά και θεσμικά και πως δεν γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει το γενικευμένο lockdown καθώς η χώρα βρίσκεται ούτως ή άλλως σε lockdown.

“Δεν ξέρω τι θα πει το γενικευμένο lockdown. Σε lockdown είμαστε και τώρα. Και τον Νοέμβριο που είχαμε το γενικευμένο lockdown χωρίς σχολεία και λιανεμπόριο, πάλι πάρα πολύ κόσμο έβλεπα στους δρόμους. Δεν ξέρω πρακτικά τι θα πει το γενικευμένο lockdown πια εδώ που είμαστε”, είπε ο κ. Γεωργιάδης. “Η διαφορά τύπου Μαρτίου με σήμερα είναι κλειστά σχολεία και όχι click away στην αγορά, δεν βλέπω κάποια άλλη διαφορά. Αν αυτό εισηγηθεί ο υπουργός, τι να σας πω. Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε άλλες ανησυχίες, ο κάθε ένας όμως βλέπει τον τομέα της ευθύνης του δεν το λέω κριτικά, λογικό είναι”, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο υπουργός σημείωσε ότι, κατά τη δική του γνώμη, ο κόσμος της αγοράς έχει τηρήσει απαρέγκλιτα τα μέτρα και το click away δεν έχει επιβαρύνει την κίνηση. Τέλος, ανέφερε ότι αφού γίνει η εισήγηση θα είναι καλό να δοθεί και λίγος χρόνος για συζήτηση των μέτρων. “Καλό είναι να έχουμε και λίγο χρόνο να το συζητήσουμε για να γίνεται σωστά η ανακοίνωση για να μην έχουμε πάλι πισωγυρίσματα και εικόνα που δεν είναι σωστή, δίνοντας την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να λέει διάφορα”, είπε.


Πηγή: enikos.gr

Exit mobile version