Δραματικές είναι οι εξελίξεις με τον κορονοϊό. Πριν από λίγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία τον ιό. «Η πανδημία δεν είναι λέξη που χρησιμοποιείται ελαφρά ή απρόσεκτα» ανέφερε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Όπως τόνισε, πρόκειται για μια λέξη η οποία αν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα, μπορεί να οδηγήσει σε παράλογο φόβο ή σε παράδοση ότι η μάχη τελείωσε, που μπορεί να προξενήσει αχρείαστο πόνο και θάνατο.
«Είμαστε έντονα ανήσυχοι από τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και έντασης και από τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας. Ως εκ τούτου προχωρήσαμε στην εκτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί “πανδημία”», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι, τις τελευταίες δυο εβδομάδες, ο αριθμός των κρουσμάτων COVID19 εκτός Κίνας 13πλασιάστηκαν, ενώ τριπλασιάστηκαν και οι χώρες οι οποίες επηρεάζονται.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες και 4.291 άνθρωποι έχουν πεθάνει, είπε ο Τέντρος, σημειώνοντας πως οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν. «Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. Πρόσθεσε πως οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα περιορισμού και μετριασμού, αλλά ο περιορισμός πρέπει να είναι ο «βασικός πυλώνας».
Ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν δήλωσε πως η χρήση της λέξης «πανδημία» για τον χαρακτηρισμό του κορονοϊού δεν αλλάζει τα μέτρα αντιμετώπισής του. Ο Ράιαν ανέφερε πως το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του ιού, αλλά προειδοποίησε πως άλλες χώρες «θα βρεθούν σε αυτή την κατάσταση πολύ σύντομα».
Παράλληλα, είπε πως η κατάσταση στο Ιράν είναι «πολύ σοβαρή» και πως ο Οργανισμός θέλει να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη φροντίδα τους ασθενείς. Το Ιράν «κάνει το καλύτερο που μπορεί» αλλά έχει ελλείψεις εξοπλισμού, τόνισε.