Κορονοϊός: Ο οδικός χάρτης για το εμβόλιο – Ολόκληρο το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Των Γ. Σιαδήμα, Α. Σταθάκου, Θ. Αθανασίου, Δ. Πανανού

Τον οδικό χάρτη του υπουργείου Υγείας για τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 και το σχέδιο για την αποθήκευση και τη διανομή των εμβολίων αποκαλύπτει η Realnews. Το σχέδιο παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό την Παρασκευή, σε τηλεδιάσκεψη. Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες. Η Ελλάδα θα λάβει περισσότερες από 25 εκατομμύρια δόσεις από τα διαφορετικά εμβόλια, για τα οποία η Ε.Ε. έχει υπογράψει συμβάσεις προαγοράς. Μάλιστα, οι πρώτες παραδόσεις εμβολίων θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2021. Ωστόσο, για να μπορέσει να φτάσει το εμβόλιο από τα εργοστάσια παραγωγής των φαρμακευτικών εταιρειών στους πολίτες και να γίνουν οι εμβολιασμοί, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, «θα αναπτυχθούν σε όλη την επικράτεια ειδικές δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό τον μαζικό εμβολιασμό». Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ο κύριος όγκος των εμβολιασμών να πραγματοποιηθεί στις μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας, δηλαδή να δημιουργηθούν 1.018 κέντρα εμβολιασμού σε όλη τη χώρα. Η προεργασία έχει γίνει ή βρίσκεται σε εξέλιξη. Εδώ και καιρό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οργανώνει τον σχεδιασμό που θα αφορά όλη τη χώρα. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έχει τη συνολική εποπτεία της προσπάθειας, ενώ ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, που γνωρίζει καλά τον χώρο του φαρμάκου, «τρέχει» τις διαδικασίες υλοποίησης του σχεδιασμού. Σημαντικό ρόλο στην εκπόνηση και υλοποίηση του σχεδίου διαδραματίζει και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», από τη στιγμή που οι δόσεις των εμβολίων θα αρχίσουν να έρχονται στη χώρα, ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας προβλέπει τα εξής τέσσερα βασικά στάδια:
– Την αποθήκευση.
– Τη διακίνηση προς τα εμβολιαστικά κέντρα.
– Την υποδομή των εμβολιαστικών κέντρων.
– Το μητρώο όσων εμβολιάζονται.
Σε πρώτη φάση στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αναμένεται να διατεθούν τα εμβόλια της Pfizer, της AstraZeneca, της Sanofi και της Johnson & Johnson, ενώ στο υπουργείο Υγείας υπολογίζουν και δύο ακόμα εταιρείες.
Ειδικές συνθήκες συντήρησης
Για τα εμβόλια αυτά απαιτείται συντήρηση και, μάλιστα, σε ειδικές συνθήκες. Το εμβόλιο της Pfizer π.χ. απαιτεί συντήρηση σε θερμοκρασία -80 βαθμών Κελσίου, για την προστασία του γενετικού υλικού που περιέχει. Μάλιστα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ψύξης, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία έχει σχεδιάσει μια ειδική συσκευασία μεταφοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», ακόμα ένα εμβόλιο απαιτεί την ίδια θερμοκρασία, ενώ δύο ακόμα θα πρέπει να συντηρηθούν στους -20 βαθμούς Κελσίου. Για την αποθήκευση των εμβολίων θα χρησιμοποιηθούν ειδικοί χώροι με καταψύκτες που μπορούν να διατηρήσουν αυτές τις θερμοκρασίες, σε καθεμία από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας. Τέτοιους μεγάλους καταψύκτες διαθέτουν στην Ελλάδα οι μεγάλες φαρμακαποθήκες. Το υπουργείο έχει προχωρήσει σε καταγραφή όλων των μονάδων κατάψυξης που διαθέτει το Σύστημα Υγείας στις διάφορες περιοχές της χώρας, σε νοσοκομεία και άλλες δημόσιες δομές, ενώ πρόκειται να γίνει παραγγελία μηχανημάτων βαθείας κατάψυξης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της εταιρείας που διαθέτει το εμβόλιο.
Για τη διακίνηση προς τα εμβολιαστικά κέντρα έχει καταρτιστεί λεπτομερές σχέδιο που περιλαμβάνει τη χρήση ξηρού πάγου, ώστε τόσο σε αεροπορική όσο και σε οδική μεταφορά να επιτυγχάνονται οι απαραίτητες θερμοκρασίες. Τα εμβολιαστικά κέντρα και λόγω του αριθμού τους δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσουν τέτοιες υποδομές συντήρησης. Το ευτύχημα είναι, ωστόσο, ότι εμβόλια όπως αυτό της Pfizer μπορούν να διατηρηθούν στη συσκευασία τους σε θερμοκρασίες από -2 έως -8 βαθμούς Κελσίου μέχρι 5 ημέρες. Ετσι για τα Κέντρα Υγείας και τα τοπικά ιατρεία, που θα αποτελέσουν τα εμβολιαστικά κέντρα, θα αρκεί η προμήθεια ενός απλού καταψύκτη για να τοποθετούνται οι συσκευασίες. Το υπουργείο έχει έτσι ένα περιθώριο 5 ημερών για τη διενέργεια των επιτόπιων εμβολιασμών και θα προγραμματίζει έτσι κάθε μεταφορά από τα κέντρα κατάψυξης των ΥΠΕ προς τα εμβολιαστικά κέντρα για τους εμβολιασμούς. Υπάρχει, όμως, ακόμα ένας περιορισμός που σχετίζεται με την ποσότητα των δόσεων σε κάθε ειδική συσκευασία (ανά δεκάδες, σύμφωνα με πληροφορίες) και για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα οι εμβολιασμοί θα γίνονται με ραντεβού. Θα δημιουργείται ειδικό λογισμικό που θα τους προγραμματίζει και με αυτό θα εξοπλιστούν όλα τα εμβολιαστικά κέντρα. Θα υπάρξει στελέχωση των κέντρων με εξειδικευμένους και ειδικά εκπαιδευμένους γιατρούς και νοσηλευτές – στόχος του υπουργείου είναι να υπάρχει παντού γιατρός. Κλειδί σε όλο τον σχεδιασμό είναι το Μητρώο Εμβολιασμού. Για κάποια εμβόλια, όπως είναι γνωστό, απαιτούνται δύο δόσεις για κάθε εμβολιαζόμενο. Στο μητρώο, λοιπόν, θα καταγράφεται όχι μόνο το πότε ο εμβολιαζόμενος έκανε την πρώτη δόση για να επαναλάβει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τη δεύτερη, αλλά και ποιο εμβόλιο έλαβε.

Δείτε εδώ το δημοσίευμα της Realnews


Exit mobile version