Κορονοϊός: Η διαχείριση του αυξημένου φόρτου στα δίκτυα συζητήθηκε με τηλεπικοινωνιακές εταιρείες

Ένα σημαντικό ζήτημα, που είναι η διαχείριση του αναμενόμενου αυξημένου φόρτου στα δίκτυα και τη διασφάλιση της ακεραιότητας και της διαθεσιμότητας των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, βρέθηκε στο επίκεντρο βιντεοδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και διευθυνόντων συμβούλων του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, στον απόηχο των μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού.

Στη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνης Τζωρτζακάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάς Χάρης Μπρουμίδης, ο διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς Νάσος Ζαρκαλής και ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος, έγινε επισκόπηση των δεδομένων και εξετάστηκαν ενέργειες για τη διαχείριση του αναμενόμενου αυξημένου φόρτου στα δίκτυα.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραμένουν σε διαρκή επικοινωνία προκειμένου να διασφαλίζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό η αποτελεσματική λειτουργία των λύσεων τηλεργασίας που χρησιμοποιούν τόσο φορείς του Δημοσίου όσο και μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όλες οι σχετικές υπηρεσίες επικοινωνίας που παρέχονται προς τους πολίτες.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρώπινης επικοινωνίας που αυτή καλείται να διεκπεραιώνεται σχεδόν εξολοκλήρου μέσω της τεχνολογίας και των δικτύων. Ως εκ τούτου, συνιστάται στους πολίτες να κάνουν υπεύθυνη χρήση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, προκειμένου να αποφεύγονται πιθανά φαινόμενα τοπικής υπερφόρτωσης στα δίκτυα. Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτεία παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και πώς επηρεάζεται η λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, προκειμένου να παρεμβαίνει ουσιαστικά και εφόσον αυτό καθίσταται αναγκαίο, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Πρωτοβουλία #DigitalSolidarityGR
Στο μεταξύ, σήμερα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εγκαινίασε την πρωτοβουλία #DigitalSolidarityGR, μέσω της οποίας καλεί τις επιχειρήσεις τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να εξετάσουν ποιες από τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους που παρέχονται με συνδρομή, μπορούν να διατεθούν δωρεάν για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
Πρόσκληση για την ψηφιακή αλληλεγγύη σχετικά με την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών λόγω του κορονοϊού απηύθυνε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης προς τα μέλη της «Ελληνικής Συμμαχίας για τις ψηφιακές δεξιότητες και την απασχόληση», τα μέλη του ΣΕΠΕ, τους παρόχους τηλεπικοινωνιών και τις επιχειρήσεις συνδρομητικών υπηρεσιών. Στην επιστολή του καλεί τις επιχειρήσεις να εξετάσουν ποιες από τις υπηρεσίες ή/και προϊόντα που παρέχουν συνδρομητικά μπορούν να διατεθούν δωρεάν για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα: υπηρεσίες και προϊόντα που διευκολύνουν την εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση, αλλά και την ψυχαγωγία.
Η πρωτοβουλία έχει τίτλο #DigitalSolidarityGR, και θα είναι αναρτημένη στην «Ελληνική Συμμαχία» της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών. Τέλος, άμεσα πρόκειται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία και η σχετική πλατφόρμα.
Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:
«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω του νέου κορονοϊού έχει δημιουργήσει για όλους μας νέα δεδομένα εξαιτίας των μέτρων που έχει χρειαστεί να ληφθούν – και όσων ενδέχεται να χρειαστεί να ληφθούν με βάση τις εξελίξεις.
Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε όλοι μαζί, με αλληλεγγύη και συνεργασία. Είναι η στιγμή να ανταποκριθούμε στο ρόλο που μας αναλογεί ατομικά και συλλογικά. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κινητοποιεί το σύνολο των υπηρεσιών, των φορέων και των συνεργειών του.
Σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε ώστε οι πολίτες, το κράτος και οι επιχειρήσεις να έχουν τα κατάλληλα εφόδια για να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα στη νέα πραγματικότητα. Σας καλώ να εξετάσετε ποιες από τις υπηρεσίες ή/και προϊόντα που παρέχετε συνδρομητικά μπορούν να διατεθούν δωρεάν για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα: υπηρεσίες και προϊόντα που διευκολύνουν την εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση, αλλά και την ψυχαγωγία – και να μας ενημερώσετε σχετικά, εντάσσοντάς το στην πρωτοβουλία #DigitalSolidarityGR, που άμεσα θα λειτουργεί και ως πλατφόρμα.
Σε αυτή τη συγκυρία οφείλουμε να αποτελέσουμε δυναμικό κομμάτι της απάντησης στην πρόκληση απέναντι στην πανδημία. Και είμαι βέβαιος ότι η ανταπόκρισή σας θα είναι άμεση και καθοριστική».


Exit mobile version