Quantcast
Κορονοϊός: "Γρίφος" η άρση του lockdown στην Αττική - Οι εστίες ανησυχίας και τα σενάρια - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: “Γρίφος” η άρση του lockdown στην Αττική – Οι εστίες ανησυχίας και τα σενάρια

δημοσιεύτηκε:

Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη

Παράταση ή άρση- έστω μερική- του lockdown στην Αττική μετά τις 28 Φεβρουαρίου; Σε «σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η… υπόθεση Αττική για λοιμωξιολόγους, επιδημιολόγους και κυβέρνηση. Εννέα ημέρες απομένουν ώσπου να λήξει και τυπικά το «σκληρό» lockdown που έχει επιβληθεί στο Λεκανοπέδιο και οι συζητήσεις περιστρέφονται στο τι μέλλει γενέσθαι μετά. Ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού – με την Αττική να βράζει παρουσιάζοντας την Παρασκευή 741 κρούσματα από σύνολο 1.460- η αύξηση των διασωληνωμένων και η πίεση στα νοσοκομεία με την πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ του Λεκανοπεδίου να ανέρχεται στο 85% και οι μεταλλάξεις αποτελούν τις βασικές εστίες ανησυχίας.
Για την κυβέρνηση το ιδανικό θα ήταν να μην υπάρξει εισήγηση των ειδικών για παράταση του lockdown, ώστε από 1η Μαρτίου να υπάρχει μια σταδιακή αλλά προσεκτική «επιστροφή» κάποιων δραστηριοτήτων. Βέβαια, όπως έχει υπογραμμίσει πολλές φορές και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προτεραιότητα αποτελεί πάντα η προστασία της δημόσιας υγείας. Οι ειδικοί πάντως εμφανίζονται «διχασμένοι».
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι εφόσον παρατηρείται μια σταθεροποίηση της κατάστασης, πιθανόν να μπορέσει να υπάρξει ένα μερικό «άνοιγμα» την 1η Μαρτίου, αν βέβαια τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν. Άλλοι πάλι, υποστηρίζουν ότι καλό θα ήταν να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα τουλάχιστον για μια εβδομάδα, δηλ. έως τις 7 Μαρτίου. Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι η κατάσταση στην Αττική είναι «εύθραυστη» και θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε βιαστική κίνηση που θα προκαλούσε εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων και θα αύξανε περαιτέρω την πίεση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.
Όπως και να έχει η κρίσιμη ημέρα θα είναι η 26η Φεβρουαρίου, οπότε και θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ώστε να κάνει τις σχετικές εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. Πάντως, οι πρώτες δραστηριότητες που θα ανοίξουν, όποτε αποφασιστεί κάτι τέτοιο, θα είναι τα σχολεία και το λιανεμπόριο. Όσον αφορά στα σχολεία αναμένεται πρώτα να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά και αργότερα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Ως προς τα τελευταία πιθανό είναι να αρχίσει η δια ζώσης διδασκαλία στα Γυμνάσια και να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση στα Λύκεια σε πρώτη φάση. Το άλλο σενάριο θέλει να λειτουργούν δια ζώσης εναλλάξ.
Ως προς το λιανεμπόριο, αυτό αναμένεται να ανοίξει με τη μέθοδο του «click away» και του «click in shop» για συγκεκριμένες κατηγορίες καταστημάτων, αλλά τηρώντας αυστηρά όλους τους υγειονομικούς κανόνες και τα μέτρα. Σε δηλώσεις του την Παρασκευή στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι στις αρχές Μαΐου εκτιμά πως θα ξαναλειτουργήσουν οι χώροι εκδηλώσεων και οι εταιρείες catering, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά «πλησιάζει και το άνοιγμα της εστίασης».

«Άλλαξε χρώμα» ο χάρτης
Επικαιροποιήθηκε ο χάρτηςυγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό, με πολλές περιοχές της χώρας να αλλάζουν χρώμα ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο. Συγκεκριμένα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσεται από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι και την 1η Μαρτίου ο Δήμος Καλυμνίων κι ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας (πλην Σκύρου), ο Δήμος Μυκόνου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, όπου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Άρα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκονται πλέον:

-Ο Δήμος Καλυμνίων

-Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης

-Ο Δήμος Μυκόνου

-Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πλην Σκύρου)

-Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας

-Η Περιφέρεια Αττικής.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) εντάσσονται πλέον η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, ο Δήμος Θάσου, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων), ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου, ο Δήμος Άργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και ο Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Επομένως, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), είναι πλέον οι εξής περιοχές:

-Η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας,

-Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων),

-Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,

-Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής,

-Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,

-ο Δήμος Θάσου,

-οι Δήμοι Αγιάς και Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας,

-ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης,

-οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου,

-ο Δήμος ‘Αργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας,

-οι Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,

-ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,

-ο Δήμος Καρπάθου και

-ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων

Δεν παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στο Δήμο Θήρας, στο Δήμο Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, στον Δήμο Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης καθώς και στο Δήμο Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στη Ζάκυνθο, τη Σαντορίνη, τη Σπάρτη, την Εορδαία και τον Άγιο Νικόλαο τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή βρίσκεται σε ύφεση. Ως εκ τούτου, οι περιοχές αυτές εντάσσονται πλέον στο επίπεδο επιτήρησης (πορτοκαλί), στο οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.