Ένα εκρηκτικό μείγμα απειλεί υγειονομικά τη χώρα με επίκεντρο πάντα την Αττική. Όσο το “σφυροκόπημα” των κρουσμάτωνκορονοϊού στην πρωτεύουσα – και όχι μόνο- συνεχίζεται, ο διαθέσιμος χρόνος αντίδρασης και αναστροφής του δυναμικού κύματος μειώνεται δραματικά, με τα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας να βρίσκονται σε μόνιμο συναγερμό αξιολογώντας σε καθημερινή βάση τις δυνάμεις τους. Οι αντοχές του ΕΣΥ αποτελούν το κρισιμότερο κριτήριο που θα πυροδοτήσει τη λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, ενδεχομένως και ενός νέου lockdown στην καρδιά του χειμώνα, εφόσον το επιβάλλει το επιδημιολογικό φορτίο, όπως αναφέρει το “Βήμα της Κυριακής”. Η κόκκινη γραμμή είναι να μην χρειαστεί το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, με έμφαση τους εντατικολόγους, να ασκήσουν “ιατρική πολέμου” επιλέγοντας ποιος θα σωθεί. Προς το παρόν το διακύβευμα παραμένει η προάσπιση της δημόσιας Υγείας και ταυτόχρονα της εξίσου ευάλωτης οικονομίας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στο σύνολο της χώρας λειτουργούν σήμερα 944 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 606 είναι κατειλημμένες και οι υπόλοιπες 338 κενές. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των κλινών που έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση ασθενών με σοβαρές επιπλοκές λόγω κορονοϊού έχει διαμορφωθεί στις 274 πανελλαδικά εκ των οποίων οι 100 είναι ήδη κατειλημμένες και οι 174 κενές. Όμως η θετική αυτή εικόνα αλλάζει δραματικά όταν το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Αττική, που αποτελεί και τον πυρήνα της επιδημίας στη χώρα μας. Στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας έχουν ενεργοποιηθεί 126 κλίνες ΜΕΘ- Covid, στις οποίες έως την Παρασκευή το βράδυ λάμβαναν φροντίδα 86 ασθενείς. Εν τούτοις και παρά το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο η επιβολή ενός νέου lockdown χαρακτηρίζεται ως ύστατη λύση από την επιστημονική κοινότητα. Σύμφωνα με το “Βήμα της Κυριακής”, προβληματισμό προκαλεί το ότι ο αριθμός των ημερήσιων διαγνώσεων, παρότι δείχνει σημάδια σταθεροποίησης- με εξαίρεση κάποιες εξάρσεις που οφείλονται σε συρροές μολύνσεων, όπως συνέβη στην Πέλλα- παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Επίσης, ανησυχητικό στοιχείο είναι πως παρότι απεφεύχθη το χειρότερο σενάριο – δηλ. η εκθετική αύξηση των μολύνσεων- το σύστημα Υγείας ήδη δέχεται σημαντική πίεση.
Ένα σημαντικό ερώτημα είναι γιατί ο κορονοϊός επιμένει στην Αττική παρά τα αυστηρά οριζόντια μέτρα που έχουν επιβληθεί. Τα σημάδια κόπωσης των πολιτών είναι εμφανή, αλλά η εξήγηση δεν περιορίζεται μόνο στην ατομική ευθύνη, όπως αναφέρει το “Βήμα της Κυριακής”. Οι επιδημιολόγοι δεν χαρακτηρίζουν τα μεγάλα αστικά κέντρα “εκκολαπτήρια” τυχαία: η πυκνότητα του πληθυσμού δημιουργεί ευκαιρίες μετάδοσης με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το δαιδαλώδες δίκτυο συγκοινωνιών, ενώ αστάθμητο παράγοντα αποτελούν και οι ιδιαίτερες και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι μετανάστες, οι άστεγοι και οι τοξικοεξαρτημένοι. Την ίδια ώρα, οι νέες εστίες στον οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα αλλά και στο εργοστάσιο κονσερβοποιΐας στη Σκύδρα λειτουργούν προειδοποιητικά υπενθυμίζοντας ότι ο πανδημικός ιός εκμεταλλεύεται την ανθρώπινη αμέλεια για την ταχεία εξάπλωσή του.