Σε έκτακτες ανακοινώσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού θα προχωρήσει αύριο, στις 12 το μεσημέρι, ο ΠρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ενώ στην ενημέρωση θα συμμετάσχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Σημειώνεται ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και των λοιμωξιολόγων, κατά την οποία εξετάστηκαν τα νέα δεδομένα αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, με φόντο την δραματική αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα, αλλά και την αύξηση στον αριθμό των διασωλημένων ασθενών, γεγονός που επιβαρύνει το σύστημα Υγείας.
Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε τριπλό αρνητικό ρεκόρ, τόσο στα κρούσματα κορονοϊού όσο και στον αριθμό των νεκρών αλλά και των διασωληνωμένων ασθενών. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, επιβεβαιώθηκαν 2.646 νέα κρούσματα κορονοϊού και σε σύνολο έχουν φτάσει 46.892. Μέσα σε μία ημέρα, κατέληξαν 18 συνάνθρωποί μας από επιπλοκές του κορονοϊού με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας να έχει ανέλθει σε 673 στη χώρα μας.
Την ίδια ώρα, 179 ασθενείς, που έχουν προσβληθεί από τον ιό, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Είναι αυξημένοι κατά 10 σε σύγκριση με χθες, Τρίτη.
Προς lockdown οδεύει η Αττική, ενώ σχεδόν βέβαιο θεωρείται το καθολικό lockdown σε Ροδόπη ,Λάρισα και δράμα. Ωστόσο ανοιχτό θεωρείται το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί γενικό lockdown σε όλη τη χώρα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αν δεν αποφασιστεί γενικό lockdown, όπως εισηγούνται οι επιστήμονες, το μέτρο που θα ληφθεί σίγουρα είναι να απαγορευθούν οι μετακινήσεις από και προς τις “κόκκινες” περιοχές προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό τα όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. «Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών», σημειώνουν.
Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί με τις ΜΕΘ
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας στη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.013 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 698 είναι κατειλημμένες και 315 κενές (ποσοστό 31%).
Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 665, οι 478 είναι κατειλημμένες και οι 187 κενές (ποσοστό 28%).
Στην Αττική λειτουργούν 323 ΜΕΘ-non COVID. Από αυτές, 258 είναι κατειλημμένες και 65 κενές (ποσοστό 20%).
Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 81 ΜΕΘ-non COVID. Από αυτές, 41 είναι κατειλημμένες και 40 κενές (ποσοστό 50%).
Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 348. Από αυτές, 220 είναι κατειλημμένες και 128 κενές (ποσοστό 37%).
Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι σήμερα 102. Από αυτές, 71 είναι κατειλημμένες και 31 κενές (ποσοστό 30%).
Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 144. Από αυτές, 104 είναι κατειλημμένες και 40 κενές (ποσοστό 28%). Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 3.972.
Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 1.503 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)
Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια
1η ΥΠΕ (Αττικής): 425
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 152
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 270
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 345
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 122
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 129
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 13
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 47