Κορονοϊός – Αττική: Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα – Ποια βρίσκονται στο τραπέζι

Ανησυχία επικρατεί για την «έκρηξη» του αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική, που βρίσκεται σε «πορτοκαλί» συναγερμό. Η κυβέρνηση θέτει από σήμερα Δευτέρα και για 15 ημέρες σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια για ανάσχεση της πανδημίας, ενώ δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που μιλούν πλέον ανοιχτά για το ενδεχόμενο επιβολής lockdown σε περίπτωση που αυτά δεν αποδώσουν.

Μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι, είναι η αναβολή γάμων και βαφτίσεων (τώρα υπάρχει όριο 20 ατόμων) και η πραγματοποίηση μόνο των κηδειών, η μείωση της πληρότητας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 11 ή 12 το βράδυ για να περιοριστεί ο συνωστισμός στις πλατείες, η απαγόρευση εξόδου από την περιφερειακή ενότητα Αττικής, καθώς και ο περιορισμός κυκλοφορίας για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες με την επαναφορά των SMS.

Για το τελευταίο μέτρο ρωτήθηκε και ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Παρασκευής, λέγοντας πως «η χρήση SMS είναι πάντα ένα εργαλείο».

«Στη φάση αυτή, εφόσον φτάσουμε και μπορέσουμε να κατηγοριοποιήσουμε κάποια δεδομένα ή κάποιες κατηγορίες που παρακολουθούμε καθημερινά μπορεί και να το χρησιμοποιήσουμε» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.


Όλα τα παραπάνω είναι μια «βεντάλια» μέτρων, που επιλέγονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επιβάρυνση που καταγράφεται στο σύστημα υγείας, και προφανώς βρίσκονται στο «οπλοστάσιο» ειδικών και κυβέρνησης, πριν φτάσουμε στο έσχατο μέτρο, δηλαδή το lockdown, που προφανώς αποτελεί το πλέον απευκταίο σενάριο.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, υπάρχουν τέσσερα επίπεδα συναγερμού και εισηγούνται μέτρα ανάλογα με το επίπεδο που βρισκόμαστε κάθε φορά. «Έχουμε τέσσερα επίπεδα βάσει των επιδημιολογικών κριτηρίων που αφορούν στην επίπτωση του νοσήματος και άλλους δείκτες που έχουν να κάνουν πχ με το ποσοστό θετικών αποτελεσμάτων και τη μεταδοτικότητας. Είναι το πράσινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο. Αντίστοιχα, υπάρχουν δείκτες που αφορούν στο σύστημα υγείας, δηλαδή κάλυψη σε κλίνες ΜΕΘ, κάλυψε σε κρεβάτια για Covid-19. Κι αυτά έχουν αντίστοιχες διαβαθμίσεις. Στο επιδημιολογικό κομμάτι βρισκόμαστε στο κίτρινο, σε ό,τι αφορά στο σύστημα υγείας στο πορτοκαλί. Το δεύτερο που αφορά στο σύστημα υγείας δεν φτιάχνει τόσο εύκολα, έχει αργή πτώση, ακόμη και να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων», είπε την Παρασκευή στον Realfm ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια σειρά μέτρων πριν φτάσουμε στο lockdown.

Πιο ανήσυχος για το ενδεχόμενο lockdown εμφανίζεται ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, ο οποίος μιλώντας στο OPEN δήλωσε για την Αττική: “Έχουμε τέσσερις κατηγορίες συναγερμού, τον πράσινο, τον κίτρινο, τον πορτοκαλί και τον κόκκινο. όπου κόκκινο είναι lockdown. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο πορτοκαλί, είμαστε δηλαδή ένα βήμα πριν από το lockdown. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ελήφθησαν τα μέτρα που ελήφθησαν, γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι”.

Τα μέτρα που ισχύουν έως τις 4 Οκτωβρίου στην Αττική

– Ανώτατο όριο σε 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος).

– Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους

– Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους κηδείες και βαπτίσεις.

– Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65 στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

– Για την Αττική επίσης αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες π. χ. μετανάστες σε ξενοδοχεία καραντίνας.

– Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

-Μετακινήσεις από και προς την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα. Στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.

-Σε 4 κύματα η προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομενων στον ιδιωτικό τομέα.


Όλα όσα προβλέπει η ΚΥΑ


Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Αρ. Φύλλου 4019) η κοινή υπουργική απόφαση για την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού COVID-19 στην περιφέρεια Αττικής που έχουν ισχύ από σήμερα 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου 2020. Σύμφωνα με την απόφαση, σε κάθε είδους χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας και τίθεται ανώτατο όριο 9 συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση ή συνάθροιση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τη λειτουργία θερινών κινηματογράφων και θεάτρων και τη διεξαγωγή λοιπών παραστατικών τεχνών σε ανοικτούς χώρους υπάρχει παρακάτω ειδική αναφορά ενώ ειδικά σε γάμους, βαπτίσεις, κηδείες, καθώς και τις συνδεόμενες με τις τελετές αυτές δεξιώσεις ή άλλες εκδηλώσεις τίθεται ανώτατο όριο 20 συμμετεχόντων. Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλονται κυρώσεις. Στα φυσικά πρόσωπα που παρακολουθούν εκδηλώσεις ή συμμετέχουν σε αυτές, κατά περίπτωση, επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ και στις επιχειρήσεις (και φυσικά πρόσωπα) που διοργανώνουν τις εκδηλώσεις επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 3.000 μέχρι 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος
Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος απαγορεύεται από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 7:00 π.μ. της επόμενης ημέρας και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα των επιχειρήσεων είναι 6 άτομα. Η απαγόρευση λειτουργίας μετά τις 12 τη νύχτα καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10, παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30 και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21 συμπεριλαμβανομένων και των οκταψήφιων αριθμών αυτών, καθώς και εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01. Επιτρέπεται, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μόνο η διανομή προϊόντων (delivery) και η υπηρεσία drive-thru και εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών από το σύνολο των καταστημάτων που ασκούν τις δραστηριότητες που καταλαμβάνονται από τους ΚΑΔ της απόφασης και σημειώνεται ότι στην απόφαση περιλαμβάνονται και οι όμοιες δραστηριότητες που παρέχονται εντός των τουριστικών καταλυμάτων. Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται στις επιχειρήσεις διοικητικό πρόστιμο από 1.500 ευρώ μέχρι 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από 3 μέχρι 20 ημερολογιακές ημέρες ανάλογα με την παράβαση και στα φυσικά πρόσωπα διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Προσωρινή αναστολή πραγματοποίησης συναυλιών και λειτουργίας χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων
Αναστέλλεται η πραγματοποίηση συναυλιών σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους, καθώς και η λειτουργία χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων. Στις επιχειρήσεις ή τα φυσικά πρόσωπα που διοργανώνουν συναυλίες ή εκμεταλλεύονται χειμερινούς κινηματογράφους και θέατρα επιβάλλεται για κάθε παράβαση του παρόντος διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Κανόνες λειτουργίας θερινών κινηματογράφων, θεάτρων, και διεξαγωγής λοιπών παραστατικών τεχνών σε ανοικτούς χώρους

Κατά τη λειτουργία των θερινών κινηματογράφων και θεάτρων, καθώς και κατά τη διεξαγωγή λοιπών παραστατικών τεχνών σε ανοικτούς χώρους τηρούνται οι ακόλουθοι κανόνες:
– Το προσωπικό και οι θεατές, τόσο κατά την προσέλευση και αποχώρηση όσο και κατά τη διάρκεια της προβολής ή παράστασης, υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.
– Διασφαλίζεται η δημιουργία κενού χώρου ή κενής θέσης ανά 2 καθήμενους, κατά τρόπον ώστε η πληρότητα να μην υπερβαίνει το 60%.
Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται στην επιχείρηση διοικητικό πρόστιμο από 3.000 έως 5000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση παράβασης από το προσωπικό, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ και σε περίπτωση παράβασης από τους θεατές, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Κανόνες λειτουργίας λαϊκών αγορών
Οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν ως ακολούθως:
– Οι πωλητές και οι καταναλωτές υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.
– Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50%, ανά κατηγορία πωλητών (παραγωγούς και επαγγελματίες αντιστοίχως).
– Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες, κάθε φορά, πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους.
– Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε 3 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.
Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα και αναστολή δραστηριότητας της λαϊκής αγοράς.

Μέτρα προστασίας σε χώρους εργασίας
Σε κάθε είδους χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας. Εξαιρούνται μόνο όσοι εργάζονται σε ατομικό χώρο, χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου και σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ. Επίσης, από την υποχρέωση χρήσης μάσκας, εξαιρούνται τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, και τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών. Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00 σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις.

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων
Αναστέλλεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες και υπό την προϋπόθεση ότι προσφέρεται ζωντανή μουσική:
(α) Υπηρεσίες μπαρ που παρέχονται από χορευτικό κέντρο (ΚΑΔ 56301001).
(β) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ (ΚΑΔ 56301009).
(γ) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο (ΚΑΔ 56301010).
(δ) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ (ΚΑΔ 56301011).
(ε) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-ντισκοτέκ (ΚΑΔ 56301012) και
(στ) Υπηρεσίες αιθουσών συναυλιών (ΚΑΔ 90041009).
Η αναστολή της λειτουργίας των παραπάνω επιχειρήσεων δεν καταλαμβάνει τη διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού και για κάθε σχετική παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.


Exit mobile version