Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη
«D- Day» σήμερα για τις αποφάσεις που θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα για την αναχαίτιση της πανδημίας. Στις 11 π.μ. συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία αναμένεται να εισηγηθεί νέα μέτρα. Εισηγήσεις οι οποίες δεν αποκλείεται να γίνουν άμεσα δεκτές από την κυβέρνηση προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή τα όποια μέτρα αποφασιστούν ίσως και από αύριο.
Το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού την Τρίτη φτάνοντας τα 2.353 και η αύξηση των διασωληνωμένων στους 422, αλλά και οι μεταλλάξεις που μεταδίδονται με πολύ γρήγορο ρυθμό, σήμαναν «alert» στην κυβέρνηση και τους επιστήμονες. Τα περιθώρια είναι… ασφυκτικά στενά και η ανησυχία ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να χαθεί ο έλεγχος είναι τεράστια. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια στον RealFm 97,8 την Τρίτη ότι ανησυχεί για την πορεία της πανδημίας. Μάλιστα, σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει και το σχέδιο ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
Στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων βρίσκεται η λύση ενός καθολικού «λουκέτου», ενός lockdown τύπου Μαρτίου τουλάχιστον έως την Καθαρά Δευτέρα σε ολόκληρη τη χώρα. Εξετάζεται ακόμη αυτού του τύπου το lockdown να εφαρμοστεί μόνο στην Αττική και τις κόκκινες περιοχές, όμως, φαίνεται για την ώρα να προκρίνεται η πρώτη λύση με δεδομένο ότι όλο και περισσότερες περιοχές αρχίζουν να «κοκκινίζουν».
Αν εφαρμοστεί ένα «απαγορευτικό» τύπου Μαρτίου, τότε οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες για εργαζομένους και Σώματα Ασφαλείας, ενώ οι υπόλοιποι πολίτες θα μετακινούνται αυστηρά με sms και για τους λόγους για τους οποίους προβλέπεται χωρίς να γίνεται κατάχρηση.
«Φρένο» στις μετακινήσεις και αλλαγές σε κωδικούς
Σε μία προσπάθεια να ομαλοποιηθεί η επιδημιολογική εικόνα, στο “μικροσκόπιο” μπαίνει ο κωδικός 6, που αφορά στις μετακινήσεις για σωματική άσκηση. Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η χρήση του κωδικού 6 να επιτρέπεται μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια, δηλαδή στην περιοχή που μένει ο καθένας, κοντά στο σπίτι του. Ως εκ τούτου, δεν θα δικαιολογείται να χρησιμοποιεί κάποιος αυτόν τον κωδικό, όταν μετακινείται με το αμάξι. Εκτός αυτού, αναζητείται μία “φόρμουλα” ώστε να μπει “κόφτης” στον κωδικό 6, δηλαδή να υπάρξει περιορισμός στον αριθμό των sms με τον συγκεκριμένο κωδικό, που θα μπορεί να στέλνει ένας πολίτης κάθε ημέρα.
Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι να αποφευχθεί η άσκοπη μετακίνηση από δήμο σε δήμο και να μην επαναληφθούν οι εικόνες συγχρωτισμού σε πολυσύχναστες περιοχές. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό το μέτρο θεωρείται πως είναι πιθανόν να εφαρμοστεί άμεσα, τις επόμενες ημέρες.
Στο “μικροσκόπιο” φαίνεται πως μπαίνει και ο κωδικός 4 για την παροχή βοήθειας. Αυτό που εξετάζεται, είναι οι πολίτες να καλούνται να αποδείξουν με κάποιον τρόπο ότι πράγματι η μετακίνησή τους αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας σε κάποιον άνθρωπο που έχει ανάγκη. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση το ζητούμενο είναι το πώς οι πολίτες θα μπορούν να αποδείξουν τον σκοπό για τη συγκεκριμένη μετακίνηση.
Ειδικά για την περίπτωση της Αττικής, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, εξετάζεται το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινάει τελικά στις 9 το βράδυ. Σημειώνεται πως το προηγούμενο διάστημα, ήταν πολλοί οι επιστήμονες που είχαν εκφράσει τις αμφιβολίες τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου, επιχειρηματολογώντας ότι με αυτό τον τρόπο προκαλείται μεγαλύτερος συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.
Νέα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ
Ανακοινώσεις επίκεινται σήμερα από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για την ενίσχυση του ΕΣΥ, του οποίου οι αντοχές δοκιμάζονται σκληρά.
Μεταξύ άλλων αναμένεται να διευρυνθεί η συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές στην Αττική και εκτός από τη χρήση κλινών Μ.Ε.Θ, που ήδη γίνεται για παθολογικά περιστατικά, να χρησιμοποιηθούν και απλές κλίνες. Στόχος να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία και να μπορέσουν να χωριστούν σε covid και μη covid. Παράλληλα προστίθενται και νέες covid κλίνες Μ.Ε.Θ. στο Ε.Σ.Υ.. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη σύσκεψη χτες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.