Κομισιόν σε Παπαδημούλη: Η Ελληνική Οικονομία βελτιώνεται σταδιακά

Απάντηση έστειλε η Κομισιόν, δια της Επιτρόπου για θέματα Απασχόλησης Μ. Τhyssen, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη, αναφορικά με την κοινωνική δικαιοσύνη στα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις επιδόσεις της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, η Επίτροπος Thyssen υπογραμμίζει πως «η ελληνική οικονομία βελτιώνεται σταδιακά από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας. Το θετικότερο οικονομικό κλίμα στηρίζει την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, όπως αντικατοπτρίζεται και στις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, όπου παρατηρείται πτώση του ποσοστού ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες Ευρωπαϊκές Οικονομικές Προβλέψεις, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να εξακολουθήσει να μειώνεται σταθερά κατά την περίοδο που καλύπτουν οι προβλέψεις, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί, ενώ οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν παράλληλα με την ανάκαμψη της παραγωγικότητας της εργασίας. Οι δείκτες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού σημειώνουν επίσης βελτίωση εντός του 2015».

Επίσης, η κ. Τhyssen τονίζει πως «η Επιτροπή στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να εφαρμόσει μια σημαντική μεταρρύθμιση στο σύστημα πρόνοιας, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικότερο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για την προστασία των πολιτών της, ιδίως των πλέον ευάλωτων εξ αυτών», ενώ ακρογωνιαίος λίθος της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης είναι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, που τέθηκε σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο του 2017. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και το Ευρωπαικό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής, τα οποία συμβάλλουν στη συντήρηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, Δημ. Παπαδημούλης, είχε καταθέσει ερώτηση στη Κομισιόν, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του γερμανικού Ινστιτούτου Bertelsmann με τίτλο «Social Justice in the EU 2016», στην οποία αναλύονται οι παράμετροι κοινωνικής δικαιοσύνης στα κράτη-μέλη. Στην εν λόγω έκθεση φαίνεται ότι οι οικονομίες του Ευρωπαικού Νότου, που έχουν υποφέρει και περισσότερο από τις πολιτικές λιτότητας, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις αναφορικά με την πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, είχε ζητήσει από τη Κομισιόν να μελετήσει σχέδια, στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020, ώστε να προωθήσει πολιτικές συνοχής.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και η πλήρης απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης

Προς την Επιτροπή

Θέμα: Social Index 2016

Στην πρόσφατη έκθεση του γερμανικού Ινστιτούτου Βertelsmann με τίτλο «Social Justice in the EU 2016», αναλύονται οι παράμετροι κοινωνικής δικαιοσύνης στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη. Ειδικότερα, σε δύο από τις παραμέτρους, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας και την κοινωνική συνοχή, ο Ευρωπαϊκός Νότος καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις. Η Ελλάδα δε, βρίσκεται σταθερά στην τελευταία και την 24η θέση αντίστοιχα.

Ειδικότερα σήμερα, που οι πολιτικές συνοχής και ενίσχυσης της πρόσβασης στην αγορά εργασίας είναι αρκετά πίσω από τις πραγματικές ανάγκες πολλών κρατών-μελών, προκύπτει η ανάγκη να καλυφθεί το μεγάλο επενδυτικό κενό καθώς και η ανάγκη να υπάρξει στροφή στην κατανομή των πόρων, από τις πιο πλούσιες χώρες προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν τα πιο πολλά προβλήματα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

– Πώς ερμηνεύει τις επιδόσεις και τις προοπτικές της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΕΕ, αναφορικά με την πρόσβαση στην αγορά εργασίας και την κοινωνική συνοχή, ειδικά μετά από τόσα χρόνια πολιτικών μονομερούς λιτότητας;

– Ποια μέτρα μελετά και σχεδιάζει στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020 για την προώθηση πολιτικών συνοχής, ειδικά στις χώρες του Νότου που βρίσκονται σταθερά στις τελευταίες θέσεις των κοινωνικών δεικτών στην ΕΕ;

Απάντηση της κ. ThyssenΕξ ονόματος της Επιτροπής

Η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα αποτελεί άμεση συνέπεια της σοβαρής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς και της κρίσης δημόσιου χρέους, οι οποίες με τη σειρά τους ανέκυψαν από προϋπάρχουσες διαρθρωτικές προκλήσεις. Όσον αφορά τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι καθοριστικής σημασίας για την αποκατάσταση υγιούς οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Πράγματι, η δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί βασική, αλλά όχι επαρκή προϋπόθεση για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η ελληνική οικονομία βελτιώνεται σταδιακά από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας. Το θετικότερο οικονομικό κλίμα στηρίζει την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, όπως αντικατοπτρίζεται και στις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, όπου παρατηρείται πτώση του ποσοστού ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης. Σύμφωνα με τις τελευταίες Ευρωπαϊκές Οικονομικές Προβλέψεις, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να εξακολουθήσει να μειώνεται σταθερά κατά την περίοδο που καλύπτουν οι προβλέψεις, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί, ενώ οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν παράλληλα με την ανάκαμψη της παραγωγικότητας της εργασίας. Οι δείκτες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού σημειώνουν επίσης βελτίωση εντός του 2015.

Η Επιτροπή στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να εφαρμόσει μια σημαντική μεταρρύθμιση στο σύστημα πρόνοιας, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικότερο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για την προστασία των πολιτών της, και ιδίως των πλέον ευάλωτων εξ αυτών. Ακρογωνιαίο λίθο του εν λόγω διχτυού ασφαλείας αποτελεί ένα νέο σύστημα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»), που τέθηκε σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο τον Φεβρουάριο του 2017.

Για την περίοδο χρηματοδότησης 2014-2020 όλα τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να κατανέμουν τουλάχιστον το 20% των συνολικών πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου σε προγράμματα για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, την καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε μορφής διακρίσεων. Περαιτέρω πόροι έχουν κινητοποιηθεί μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους. Στο πλαίσιο αυτό διατίθεται στην Ελλάδα ποσόν άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής συμβάλλουν στη συντήρηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω ενός ευρέος φάσματος έργων (συμπεριλαμβανομένων αυτών που προωθούν άμεσα την κοινωνική συνοχή) που υλοποιούνται από τις δημόσιες αρχές και τον επιχειρηματικό τομέα.


Exit mobile version