Κομισιόν: Ποια χαρτοφυλάκια διεκδικεί η Ελλάδα – Τα σενάρια για τα ονόματα των Επιτρόπων

Μεγάλα χαρτοφυλάκια μεταξύ των οποίων εκείνο της Άμυνας αλλά και της Ανταγωνιστικότητας και της Διεύρυνσης διεκδικεί η Ελλάδα. Η επανεκλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο «τιμόνι» της Κομισιόν δρομολογεί τις διαδικασίες για την επιλογή από τις ευρωπαϊκές ηγεσίας των νέων επιτρόπων που θα εκπροσωπήσουν τις χώρες τους.

Πριν αρχίζουν οι θεσμικές διαδικασίες, η πρόεδρος της Κομισιόν θα έχει και κατ’ ιδίαν επαφές με τους υποψηφίους Επιτρόπους, ενώ θα προηγηθεί και το καθιερωμένο «παζάρι» και οι διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου ο καθένας να διεκδικήσει το χαρτοφυλάκιο που επιθυμεί.

Ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματα που θα κάνει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναμένεται να είναι εκείνο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος υπέγραψε πρώτος μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ την υποψηφιότητά της. Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός διατηρεί άριστες σχέσεις με την πρόεδρο της Κομισιόν και σε προσωπικό επίπεδο.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έχει υιοθετήσει την ελληνική πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκής αεράμυνας, κάτι που αν τελικά υλοποιηθεί, θα έχει ξεκινήσει από τη χώρα μας. Η Ελλάδα θα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη μια σειρά προσώπων και ονομάτων στο μυαλό του για την πρόταση προς την πρόεδρο της Επιτροπής, ωστόσο εκείνο που θα κρίνει ποιος θα είναι ο Έλληνας Επίτροπος έχει άμεση σχέση και θα κριθεί και από το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει τελικά η Ελλάδα.

«Το πρόσωπο το οποίο θα προτείνω, ο ή η Επίτροπος, θα εξαρτάται από το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα μπορέσει να διεκδικήσει η χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.

Τα ονόματα

Για την ώρα ισχυρή υποψηφιότητα θέτε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έχει ρόλο και στα ευρωπαϊκά πράγματα.

Στο τραπέζι παραμένει και το όνομα του Μαργαρίτη Σχοινά, αν και συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες από εκείνο του κ. Τζιτζικώστα.

Στα υπό συζήτηση ονόματα για το Κολλέγιο των Επιτρόπων βρίσκονται εκείνα της υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, του πρώην υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου καθώς και του Γενικού Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Θανάση Μπακόλα.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του ΣΚΑΙ:

Exit mobile version