Κομισιόν: Οι πέντε πυλώνες της συμβιβαστικής πρότασης

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

 

Η Κομισιόν, μιλώντας εκ μέρους της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και των 18 εκλεγμένων κυβερνήσεων των κρατών που δανείζουν στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα οφείλει να φέρει επιτέλους μέτρα για να κλείσει η τελευταία αξιολόγηση και να σταματήσει να παίζει με τις προθεσμίες και τις διεθνείς εξελίξεις.

Τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές δεν είναι παράλογα, όμως όπως φάνηκε, κυβερνητικοί παράγοντες και διαρροές τα κάνουν να ακούγονται παράλογα στην Ελλάδα και στο ελληνικό κοινό.

Κύκλοι της Κομισιόν διερωτώνται «ποιο το κίνητρο της παραπληροφόρησης προς τον ελληνικό λαό» με βάσιμη την υποψία της προετοιμασίας ενός σκηνικού ρήξης: «παρουσιάζουν την Ευρώπη ως τον κακό παράλογο εχθρό, που θέλει να επιβάλει δεινά στον λαό, αποσιωπώντας ότι όλα τα μέτρα είναι της δικής τους επιλογής».

Άλλος αξιωματούχος έλεγε στο real.gr «μα έχουμε συνηθίσει, για όλα τα δεινά φταίνε οι Βρυξέλλες και για όλα τα καλά οι εθνικές πρωτεύουσες, απλά στην Ελλάδα το έχετε παρακάνει».

Η Κομισιόν θεώρησε σκόπιμο να διαψεύσει τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης επί συγκεκριμένου για τα όσα παρουσιάζουν ως αιτήματα των Βρυξελλών και των δανειστών. Επισήμως, χαρακτήρισαν παραπληροφόρηση και ανακρίβειες τα περί μείωσης των συντάξεων, ενώ ξεκαθάρισαν ότι οι ελληνικές προτάσεις ήταν ανεπαρκείς.

Για πρώτη φορά η Κομισιόν παρουσίασε τους πέντε πυλώνες της συμβιβαστικής πρότασης που βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Αυτοί προβλέπουν:

1) Δημοσιονομική προσαρμογή με πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2015, 2% το 2016 και 3,5% από το 2018 και μετά. Η Κομισιόν θεωρεί ότι το 1% είναι μείωση σημαντική σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος και σαφώς μεγαλύτερη από αυτήν που θα επέτρεπε η επίπτωση της ύφεσης.

2) Βελτίωση της φορολογικής διοίκησης – Ανεξάρτητες φορολογικές αρχές.

3) Ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

4) Μείωση των τιμών καταναλωτή μέσω του ανοίγματος αγορών προϊόντων υπηρεσιών και επαγγελμάτων.

5) Αναμόρφωση του δημοσίου τομέα με έμφαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρτ επεσήμανε ότι στο συμβιβαστικό πλάνο υπάρχει χώρος και για το σχέδιο προστασίας αδυνάτων και ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε σχέση με τις συντάξεις, οι δύο εκπρόσωποι της Κομισιόν χαρακτήρισαν παρερμηνείες και παραπληροφόρηση τα περί μείωσης συντάξεων και εξήγησαν ότι η Κομισιόν ζήτησε τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, την κατάργηση των κινήτρων για πρόωρη έξοδο από την αγορά εργασίας και την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Η Κομισιόν και οι υπόλοιποι θεσμοί θεωρούν ότι η απόδοση πρέπει να είναι 1% του ΑΕΠ εφέτος επαναλαμβανόμενα για κάθε χρόνο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε μηδενική εξοικονόμηση για εφέτος και μέτρα μόλις 0,04%, δηλαδή 71 εκατ. ευρώ, για το 2016.

«Δεν ζητήσαμε περικοπές μισθών, ζητήσαμε εκσυγχρονισμό του ενιαίου μισθολογίου, αυτό δεν σημαίνει μειώσεις, αλλά αυξήσεις ανάλογες με την παραγωγικότητα», είπε η Ανίκα Μπράιντχαρτ.

Σε σχέση με το ΦΠΑ, η Κομισιόν χαρακτηρίζει το ελληνικό σύστημα κατακερματισμένο και θεωρούν ότι προϋπόθεση για να δεχθούν την κυβερνητική πρόταση με τους τρεις συντελεστές είναι να καταργηθούν οι αδικίες και οι εξαιρέσεις.

Πηγή: real.gr

Exit mobile version