Κόλλιας: «Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα»

Πρωταρχικής σημασίας μέτρα θεωρεί ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας την ενιαία ρύθμιση των οφειλών προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

«Αν δεν επιλυθούν αυτά τα δύο θέματα, τότε εκτιμώ ότι κάθε χρόνο θα συζητάμε για νέα μέτρα, ώστε να καλύπτουμε τα κενά, που θα έχει η οικονομία» σημείωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι πρέπει να συμφωνηθούν άμεσα, μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, τα νέα μέτρα που αφορούν στη δέσμευση της κυβέρνησης για το διατήρηση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% μεσοπρόθεσμα, ενώ για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια σημειώνει ότι η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη και για τις δύο πλευρές και εκτιμά ότι η παρουσία των funds μπορεί να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό των βιώσιμων επιχειρήσεων, για την αναδιάρθρωσή τους.

Ενόψει των εκλογών στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, ο κ. Κόλλιας σημειώνει ότι θα διεκδικήσει και πάλι την ψήφο των μελών του επιμελητηρίου με την Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων και μερικοί από τους στόχους του στη νέα θητεία είναι η προώθηση των απαραίτητων ενεργειών για την παροχή της ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς στα μέλη μας και τους λογιστές – φοροτεχνικούς, η κατοχύρωση των οικονομολόγων στο Δημόσιο τομέα και η πιστοποίηση νέων ειδικοτήτων του οικονομολογικού επαγγέλματος, όπως του διαχειριστή αφερεγγυότητας, εσωτερικού ελεγκτή, οικονομολόγου μελετητή.

H συνέντευξη έχει αναλυτικά ως εξής:

Τι προκύπτει για την Ελλάδα από την απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας;

Πέραν του πράσινου φωτός για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, σημαντικές δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, με τη διατήρηση για αρκετά χρόνια μετά το 2018 πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%.

Πολύ απλά, αυτό σημαίνει ανάγκη για επιπλέον μέτρα εκείνη την περίοδο. Μέτρα, που μπορεί να αποφευχθούν αν αντιμετωπιστούν άμεσα, δύο μείζονα θέματα, η επίλυση των οποίων έχει ήδη καθυστερήσει χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για την ενιαία ρύθμιση των οφειλών προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, και για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Αν δεν επιλυθούν αυτά τα δύο θέματα, τότε εκτιμώ ότι κάθε χρόνο θα συζητάμε για νέα μέτρα, ώστε να καλύπτουμε τα κενά, που θα έχει η οικονομία.

Αντιμετωπίζοντας, λοιπόν, αυτά τα δύο θέματα, και οι ισολογισμοί των τραπεζών θα έχουν καθαρίσει σε μεγάλο βαθμό, ώστε να έχουν επανέλθει στη βασική τους λειτουργία, δηλαδή τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα έχουν μπει σε έναν κανονικό ρυθμό εξυπηρέτησης των χρεών τους. Έτσι, τόσο αμφότερες οι πλευρές θα είναι θωρακισμένες για να μπορέσουν να χωνέψουν τα όποια νέα μέτρα προκύψουν, όσο και η πιθανότητα για αυτά να μειωθεί, αν η αγορά και η οικονομία έχουν πάρει το δρόμο τους.

Μπορεί η οικονομία και η αγορά να λειτουργήσουν εύρυθμα με νέα μέτρα;

Η δέσμευση της κυβέρνησης για το διατήρηση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% μεσοπρόθεσμα, σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνηθούν τα μέτρα, που θα ληφθούν, ώστε να καθοριστούν και τα χρόνια, για τα οποία θα πρέπει να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος.

Οφείλουν τώρα, άμεσα, τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η πλευρά των δανειστών, να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατόν σε αυτά, που πρέπει να εφαρμοστούν.

Και, αν προκύψει αυτό, τότε πρέπει να μάθουμε ακριβώς το τι προγραμματίζεται για τα επόμενα χρόνια.

Διότι, η μετάθεση των δύσκολων αποφάσεων στο μέλλον, για ακόμα μια φορά, διατηρεί ανοιχτές τις πληγές των προβλημάτων και – ακόμα χειρότερα – τις επιδεινώνει.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι πλέον ώριμοι να δεχθούν την όποια λύση για την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους;

Δεν ξέρω αν είναι, ξέρω ότι οφείλουν να είναι.

‘Αλλωστε, η λύση για τα κόκκινα δάνεια πρέπει να είναι βιώσιμη για όλες τις πλευρές.

Τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τις τράπεζες.

Πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα στους υφιστάμενους μετόχους, εφόσον το επιθυμούν και έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, να επενδύσουν και να αναδιαρθρώσουν την επιχείρησή τους. Στόχος πρέπει να είναι επ’ ωφελεία της διατήρησης των θέσεων εργασίας και της ανάτασης του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.

Η παρουσία των funds, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό των επιχειρήσεων, για τις οποίες κρίνεται ότι είναι βιώσιμες μετά τη ρύθμιση και την αναδιάρθρωση, μέσω των κεφαλαίων, που θα βάλουν.

Έχοντας ήδη τρία χρόνια θητεία στη θέση του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ζητάτε πάλι την ψήφο των οικονομολόγων. Τι σχεδιάζετε να κάνετε αν επανεκλεγείτε;

Κάναμε μια πολύ έντονη και συνεπή δουλειά αυτή την τριετία. Δουλειά, που νομίζω ότι έχει εισπραχθεί από τους οικονομολόγους, ανεξάρτητα σε ποια παράταξη ανήκουν ή υποστηρίζουν. Οι στόχοι μας, όμως, για την επόμενη τριετία είναι ακόμα μεγαλύτεροι.

Η προώθηση των απαραίτητων ενεργειών του ΟΕΕ ως «Αρχή Εγγραφής» για την παροχή της ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς στα μέλη μας και τους λογιστές – φοροτεχνικούς. Το ΟΕΕ ήταν ο δεύτερος δημόσιος φορέας, τον οποίο η Πολιτεία καθόρισε ως Αρμόδια Αρχή τον Ιούνιο 2016 για την παροχή των εξ αποστάσεως ψηφιακών υπογραφών(άυλων ψηφιακών υπογραφών).

Η νομοθέτηση των τροποποιήσεων του θεσμικού πλαισίου του φορέα μας, όπως εγκρίθηκε από τη Σύνοδο των Αντιπροσώπων μας και προωθήθηκε στο εποπτεύον Υπουργείο.

Η κατοχύρωση των οικονομολόγων στο Δημόσιο τομέα με την πρόβλεψη στους υφιστάμενους οργανισμούς του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), καθώς και των Δ.Ε.Κ.Ο θέσεων ΠΕ Οικονομικού, λόγω της αναγκαιότητας για ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας των οικονομικών υπηρεσιών τους.

Η πιστοποίηση νέων ειδικοτήτων του οικονομολογικού επαγγέλματος, όπως του διαχειριστή αφερεγγυότητας, εσωτερικού ελεγκτή, οικονομολόγου μελετητή. Ήδη έχουμε καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για την άσκηση του επαγγέλματος του οικονομολόγου μελετητή, του διαχειριστή αφερεγγυότητας και του εσωτερικού ελεγκτή.

Η γνώση των νέων πτυχιούχων για τις επαγγελματικές δυνατότητες του οικονομολόγου που αναπτύσσονται στην σύγχρονη εποχή και η κατάρτισή τους σε νέους χώρους απασχόλησης με προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και ειδίκευσης.

Η οργάνωση των οικονομολόγων σε επαγγελματικές ομάδες, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση και η εξέλιξη των επαγγελματικών τους θεμάτων.

Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την επιδότηση νέων οικονομολόγων επαγγελματιών και την ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παροχή οικονομικών υπηρεσιών (μελέτες, λογιστικές – φοροτεχνικές υπηρεσίες, επενδυτικοί σύμβουλοι, κλπ).

Η προσπάθεια εφαρμογής προγράμματος πρακτικής άσκησης των νέων οικονομολόγων σε τράπεζες, λογιστικά γραφεία, ελεγκτικές εταιρείες και άλλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα αντίστοιχου αυτού της πρακτικής άσκησης των φοιτητών.

Η συνέχιση του επιστημονικού έργου μας με έρευνες και μελέτες που υποχρεούται, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας, στην παρέμβαση του στο Οικονομικό και Κοινωνικό Περιβάλλον της χώρας μας.

Η ηλεκτρονική Διασύνδεση του ΟΕΕ με τις βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΓΕΜΗ , Πανεπιστήμια ,ΤΕΙ, κλπ).

Μπορεί οι εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος να αφορούν στον κλάδο των οικονομολόγων, έχουν όμως και την πολιτική τους χροιά. Καταφέρατε να πείσετε συναδέλφους σας να βάλουν υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Κίνησης Οικονομολόγων;

Πρέπει να σας πω ότι, φέτος, η Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων κατεβάζει το πλέον αντιπροσωπευτικό ψηφοδέλτιο. Πιστεύω ότι η δουλειά, που κάναμε όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της παράταξης στα συλλογικά όργανα του Επιμελητηρίου, συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό, ώστε το ψηφοδέλτιό μας να συγκεντρώσει υποψηφίους από όλους τους κλάδους, που εκπροσωπεί (λογιστές – φοροτεχνικοί, τραπεζικά στελέχη, εφοριακοί, μελετητές, ορκωτοί ελεγκτές), ενώ έντονο είναι και πάλι το στοιχείο των νέων οικονομολόγων.


Exit mobile version