«Κόφτης» και ΔΝΤ θα κρίνουν σήμερα αν θα μπουν σήμερα οι βάσεις για την συμφωνία σε επίπεδο θεσμών (stuff level agreement) και θα μπούμε στην τελική ευθεία για συμφωνία για την αξιολόγηση σε επίπεδο Eurogroup, με ή χωρίς χρέος , ή θα ζήσουμε άλλο ένα θρίλερ με εκκρεμότητες και διαφωνίες μεταξύ των θεσμών μέχρι την τελευταία στιγμή.
Η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group) θα τα έχει όλα:
Τα άμεσα μέτρα των 5,4 δις ευρώ τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δις ευρώ και το μηχανισμό εφαρμογής του και το ΔΝΤ που παρότι δεν έχει εκφράσει επίσημα την θέση δεν φαίνεται να του αρέσει και πολύ η Ευρωπαϊκή πρόταση για το χρέος.
Τα μέτρα των 5,4 δις ευρώ μαζί με την συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια και το νομοθετικό πλαίσιο για το νέο υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων δεν αναμένεται να έχουν δύσκολα σημεία με δεδομένο ότι έχουν συμφωνηθεί στο σύνολό τους από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.
Σε ότι αφορά το μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης τα πράγματα είναι ακόμη δύσκολα δεδομένου ότι ΕΕ και ΔΝΤ ζητούν περισσότερες διευκρινίσεις για τα τις δαπάνες που θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για περικοπές.
Επίσης η ελληνικό ομάδα θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα ενισχύσει την καταγραφή και τον μηχανισμό ελέγχου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Τούτο με δεδομένο ότι το ΔΝΤ δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξει η διέξοδος της εσωτερικής στάσης πληρωμών για την επίτευξη των στόχων και η ΕΕ επειδή δεν θέλει να πάνε χαμένη τα επιπλέον χρήματα που θα δώσει μαζί με την δόση των 5,7 δ ις ευρώ για την αποπληρωμή μέρος των οφειλών προς τους ιδιώτες.
Αν όλα πάνε καλά σήμερα και κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες του «κόφτη» θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα του χρέους με βάση την Ευρωπαϊκή πρόταση. Εκεί θα διαπιστωθούν έστω και πίσω από κλειστές πόρτες οι διαθέσεις του ΔΝΤ το οποίο φαίνεται ότι διαφωνεί ριζικά σε τρία σημεία.
Το γεγονός ότι το βασικό σενάριο της πρότασης προβλέπει για την Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 μέχρι και το 2025 . πράγμα που τα ο ταμείο θεωρεί ανέφικτο.
Οι μακροοικονομικές προβλέψεις που έχει βασιστεί το σενάριο του ΕΜΣ θεωρούνται υπεραισιόδοξες.
Θεωρεί ότι υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια για μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας.
Με αυτό το δεδομένο παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί προβλέπουν σήμερα συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι και το Eurogroup της 24ης Μάιου – που είναι πιθανό – το κείμενο της συμφωνίας δεν θα περιέχει λύση για το χρέος ή δεν θα περιέχει την υπογραφή του εκπροσώπου του ταμείου.
Σε αυτήν την περίπτωση το ΔΝΤ θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως σήμερα στο ελληνικό πρόγραμμα οι συζητήσεις για το χρέος θα συνεχιστούν και το Ιούνιο και το ταμείο μπορεί να υπογράψει τρίτο πρόγραμμα με την Ελλάδα είτε τον Οκτώβριο (μετά την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος) ή ακόμη και το τέλος του χρόνου.
Σε αυτήν την περίπτωση θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η δόση θα «σαλαμοποιηθεί» και θα συνδεθεί με προαπαιτούμενα τα μπορεί να είναι η δευτερεύουσα νομοθεσία που απαιτείται για την πλήρη λειτουργικότητα των μέτρων που θα έχουν συμφωνηθεί.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει να καταθέσει και να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο με τα βασικά μέτρα των προληπτικό μηχανισμό το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και την συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια.