Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία, η οποία όχι μόνο επιμένει να αποκαλεί τα Ίμια τουρκικό έδαφος, αλλά στοχοποιεί και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο επειδή άσκησε κριτική στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σήκωσε και πάλι το γάντι και απάντησε, χαρακτηρίζοντας σαθρή και νομικά αβάσιμη την τουρκική θέση. Σημαντική κρίνεται πάντως από κυβερνητικές πηγές η δήλωση της Κομισιόν που κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Ελλάδας.

Μια μέρα μετά το εμπρηστικό άρθρο του Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτήρισε τα Ίμια τουρκικό έδαφος και τη σκληρή απάντηση της Αθήνας, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χουσεϊν Μουφτούογλου δήλωσε ότι «είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996 η στάση της χώρας μας αναφορικά με την κυριαρχία πάνω στις βραχονησίδες Ίμια (συγκεκριμένα αποκάλεσε τις βραχονησίδες Καρντάκ).

Η πολιτική μας θέση δεν έχει αλλάξει πάνω σε αυτό το θέμα». Δεν δίστασε μάλιστα να σχολιάσει ειρωνικά και την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών λέγοντας ότι «η γειτονική χώρα προέβη σε δήλωση σαν να ενημερώθηκε για πρώτη φορά σχετικά με τη συγκεκριμένη γνωστή θέση μας. Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο της δήλωσης αυτής».

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές ωστόσο, η θέση ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος, είχε να διατυπωθεί δημόσια από το Γενάρη του 1996 και τη σχετική δήλωση της τότε Πρωθυπουργού Ταντσού Τσιλέρ στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Έκτοτε οι Τούρκοι διεκδικούσαν σε όλες τις διμερείς συναντήσεις διαφορετικό καθεστώς για τα Ίμια από ότι για τις άλλες περιοχές που χαρακτήριζαν γκρίζες, δημόσια ωστόσο δεν είχαν επαναλάβει ποτέ τη δήλωση της Τσιλέρ.

Με την έννοια αυτή το άρθρο Τσαβούσογλου και οι δηλώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ συνιστούν μια ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Στον Μουφτούογλου απάντησε άμεσα ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Στράτος Ευθυμίου: «Η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος», είπε και πρόσθεσε ότι «το νομικό καθεστώς, του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, την ιταλο-τουρκική Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932, καθώς και από τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 που καθορίζουν σαφώς την ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων.

H Τουρκία πρέπει να αποφασίσει εάν σέβεται ή όχι το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και τις Διεθνείς Συμβάσεις και Συμφωνίες. Να ξεκαθαρίσει δε εάν αντιλαμβάνεται ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Ταυτόχρονα ωστόσο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε προσωπική επίθεση στον Πάνο Καμμένο για όσα είπε για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν στο φυλάκιο της Μολυβοσκέπαστης.

Υπενθυμίζεται, ότι ο υπουργός Άμυνας είχε χαρακτηρίσει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου «ηλίθιες». «Επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς που έκανε προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, τον οποίο γνωρίζουμε ότι δεν έχει την ικανότητα αξιολόγησης και έκφρασης από την άποψη της κοινής λογικής», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, που καταλόγισε στον Υπουργό Άμυνας έλλειψη σοβαρότητας.

Πέρα από τις φραστικές αντεγκλήσεις πάντως, αυτό που προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα είναι η καθημερινή κλιμάκωση της έντασης και σε επιχειρησιακό επίπεδο, που δείχνει πως οι Τούρκοι αργά αλλά σταθερά δημιουργούν τις προϋποθέσεις ακόμα και για ένα θερμό επεισόδιο.

Έτσι μετά από τη ΝΟΤΑΜ που αμφισβητούσε το καθεστώς της Κάσσου, η Άγκυρα προχώρησε σε μια νέα πρόκληση και με ναυτική οδηγία συμπεριλαμβάνει το Καστελόριζο μέσα σε άσκηση με υποβρύχια, Μάλιστα στην οδηγία αναφέρεται, πως τα πλοία που θέλουν να προσεγγίσουν το νησί, θα πρέπει να ειδοποιούν.

Θετική εξέλιξη θεωρούν στην ελληνική πλευρά πάντως την παρέμβαση της Κομισιόν στο θέμα αυτό.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαμήνυσε χθες στις Βρυξέλλες, ότι η Άγκυρα πρέπει να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία των κρατών – μελών της ΕΕ σε χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο διεμήνυσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν: «Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και την καλεί να αποφύγει κάθε είδους πηγή τριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά κράτους μέλους, πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών», τόνισε η Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, λέγοντας ότι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας «θα πρέπει να αποφευχθούν και πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους».

Πηγή: Real.gr


Exit mobile version