“Κλειδώνουν” οι αποφάσεις για το Πάσχα: Πώς θα γιορτάσουμε – Γιατί μπήκε στο συρτάρι η “επιχείρηση χωριό”

Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη
Έως την Παρασκευή αναμένονται οι τελικές αποφάσεις και ανακοινώσεις σχετικά με το Πάσχα και τα επόμενα βήματα «χαλάρωσης» των μέτρων με σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων τις πρώτες 20 ημέρες του Μαΐου. Όλα δείχνουν πλέον πως το αισιόδοξο σενάριο για «Πάσχα στο χωριό» με την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, που διακινείτο το προηγούμενο διάστημα, μπαίνει για τα καλά στο συρτάρι.
Η επικρατούσα άποψη στην κυβέρνηση και στους ειδικούς είναι να μην ρισκάρουμε το καλοκαίρι για το Πάσχα και έτσι όπως υποστηρίζουν, είναι προτιμότερο οι εορτασμοί να γίνουν «εντός των αστικών τειχών» και εφέτος με αυστηρά μέτρα και κανόνες, όπως συνέβη και τα Χριστούγεννα. Προτεραιότητα αποτελούν αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου και των Δημοτικών και Γυμνασίων πιθανόν στις 10 Μαΐου, όπως και της εστίασης και αυτό βάρυνε σημαντικά στην αναθεώρηση των πλάνων της. Ρόλο διαδραμάτισαν επίσης, η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των θανάτων, η ανησυχία στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα κορονοϊού, μήπως διασπαρεί ο ιός από τους «εισερχόμενους επισκέπτες», αλλά και ο αστάθμητος παράγοντας των πάρτι στις πλατείες που προκαλούν φόβους για περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας τις επόμενες ημέρες.


Άλλωστε και η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «δεν πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας» είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει όμως, διάφορες προτάσεις για το Πάσχα, όπως ίσως να επιτραπούν οι μετακινήσεις σε όσους έχουν εξοχικά σε κοντινή απόσταση εντός του ίδιου νομού, η παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας πέρα από τις 9 μ.μ., πιθανότατα έως τις 10-11 μ.μ. αλλά και οι συναθροίσεις δύο οικογενειών το πολύ για το εορταστικό τραπέζι, φτάνοντας δηλ. κοντά στα εννέα άτομα και με μετακίνηση με τον κωδικό «6» στο 13033.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι “βρήκαμε μία λύση να κάνουμε έναν συμψηφισμό, ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα με περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συζήτησαν τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών, την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων, λόγω του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΑΝΤ1 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρχε ένα θετικό κλίμα και αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα πεδίο συνεννόησης, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος θα μεταφέρει αύριο Τρίτη, στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο το πνεύμα του Πρωθυπουργού. Πληροφορίες αναφέρουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να πει το “ναι” ώστε Αποκαθήλωση, Επιτάφιος και Ανάσταση να γίνουν στο προαύλιο των Εκκλησιών με μάσκες και αναλογία πιστών ανά τετραγωνικά μέτρα.
Στο “τραπέζι” είναι και το ενδεχόμενο η Αναστάσιμη λειτουργία να ολοκληρωθεί νωρίτερα, στις 9:30 το βράδυ. Η Ιεραρχία ζητεί να υπάρχουν και αλλεπάλληλες θείες λειτουργίες μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε να εκκλησιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Τον τελικό λόγο, όπως λένε από την κυβέρνηση, θα τον έχουν οι επιδημιολόγοι και το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει έως την Παρασκευή.
Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή των επιδημιολόγων, που θα εξετάσουν και το αποτύπωμα του λιανεμπορίου και των σχολείων στην επιδημιολογική εικόνα, ενώ την Παρασκευή, στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων θα τεθούν επί τάπητος και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Πηγή: enikos.gr


Exit mobile version