Χρηματοδότηση ίση με το 20% του χαρτοφυλακίου του 1,2 δισ. ευρώ που αναλαμβάνει να διαχειριστεί – δηλαδή φρέσκο χρήμα περί τα 250 εκατ. ευρώ – υπόσχεται το KKR στις ελληνικές επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στη συμφωνία Alpha και Eurobank με το αμερικανικό fund.
Ο κ. Τζον Ντέιβισον επικεφαλής και συνιδρυτής της Pillarstone, της πλατφόρμας μέσω της οποίας θα υλοποιηθεί η συμφωνία, μιλάει στην Καθημερινή για τις δυνατότητες της συνεργασίας και τα οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τις ίδιες τις τράπεζες.
– Εχετε μακρά εμπειρία στις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων, με πιο πρόσφατη τη Royal Bank of Scotland. Ποιο είναι το κλειδί για την επιτυχία ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης;
– Η προσωπική μου εμπειρία ξεκίνησε από την οικογενειακή μας επιχείρηση. Η εταιρεία μας έφτιαχνε έπιπλα και, από την ηλικία των 18, ο αδερφός μου και εγώ κληθήκαμε να υποστηρίξουμε τον πατέρα μας για να κρατήσουμε την εταιρεία ζωντανή. Αυτή ήταν μια εμπειρία που με καθόρισε και με ακολούθησε σε όλη μου τη ζωή και την οποία θυμάμαι έντονα κάθε φορά που έρχομαι σε επαφή με μια επιχείρηση που αντιμετωπίζει κάποιου είδους πρόβλημα. Από την εμπειρία μου με εκατοντάδες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, έχω συναναστραφεί με όλους τους τύπους εταιρειών. Μερικές εξ αυτών ασκούσαν ισχυρό και βιώσιμο επιχειρείν και διέθεταν συμπαγείς διοικητικές ομάδες, ωστόσο είχαν βρεθεί σε οικονομική δυσκολία λόγω των μακροοικονομικών συνθηκών, άλλες είχαν προβλήματα στην κεφαλαιακή τους δομή και άλλες αντιμετώπιζαν επιχειρησιακές δυσκολίες που είχαν προκαλέσει οικονομικά προβλήματα. Οποια και να είναι η αιτία του προβλήματος, το κλειδί είναι να αντιλαμβάνεται κανείς γρήγορα και έγκαιρα τι χρειάζεται για να λυθεί, να συλλάβει έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη για να το καταφέρει και, τέλος, να το επιλύσει σε συνεργασία με τη διοίκηση και την ιδιοκτησία της εταιρείας. Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα για μια καθαρή και ισχυρή ηγεσία και την υποστηρίζουμε. Είμαστε σε θέση να παρέχουμε επιπλέον επιχειρησιακή στήριξη και νέο κεφάλαιο, όμως αυτό που πραγματικά μετράει είναι η δημιουργία νέων δυναμικών μέσα στις επιχειρήσεις, οι οποίες συχνά παραμένουν σε δυσχερή κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
– Ποιο είναι το ύψος των κεφαλαίων που θα επενδύσετε στην ελληνική αγορά μέσω της συγκεκριμένης συνεργασίας;
– Αρχικά, το χαρτοφυλάκιο θα αποτελείται από χρηματοδοτήσεις και συμμετοχές τραπεζών με ονομαστική αξία περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Η διαχείριση των μεμονωμένων χρηματοδοτήσεων θα ανατίθεται στην πλατφόρμα αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία due diligence για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά – μια διαδικασία που «τρέχει» αυτή τη στιγμή. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα εμπλεκόμαστε απευθείας με την κάθε εταιρεία, και τότε είναι που θα αρχίσουμε να αναπτύσσουμε τα σχέδια ανάκαμψης με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, από κοινού με τη διοικητική ομάδα της εταιρείας. Μέσω αυτής της διαδικασίας, καθίσταται ξεκάθαρο πόσο ακριβώς νέο κεφάλαιο θα χρειαστεί για να βοηθήσει αυτές τις επιχειρήσεις να ανακάμψουν, καθώς και ποια είναι τα κρίσιμα επιχειρησιακά βήματα για να διασφαλιστεί η ανάκαμψη. Εχω διδαχθεί με τα χρόνια ότι, για να σταθεροποιηθεί και να ξαναχτιστεί μια εταιρεία, απαιτείται μια χρηματοδοτική ένεση της τάξεως περίπου του 20% σε νέα κεφάλαια.
– Εχετε συζητήσει και με τις άλλες τράπεζες και πόσο πιθανή είναι η συμμετοχή τους;
Πρόκειται για μια ανοικτή πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν και άλλες τράπεζες να συμμετάσχουν. Οπως και με την ιταλική μας πλατφόρμα, έχουμε την ευελιξία να επιτρέπουμε και σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα να συμμετέχουν ή και άλλες εταιρείες να αναζητήσουν υποστήριξη από τη πλατφόρμα. Ετσι, η συμμετοχή άλλων τραπεζών και εταιρειών στην πλατφόρμα θα ήταν παραπάνω από ευπρόσδεκτη.
– Ποιο είναι το βασικό σενάριο για την ελληνική οικονομία; Βλέπετε ενδείξεις ανάκαμψης;
– Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, ωστόσο υπάρχουν ενθαρρυντικές προοπτικές για ανάκαμψη μεσοπρόθεσμα και για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει ισχυρή δυναμική σε αρκετούς τομείς της οικονομίας, όπως η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, ο τουρισμός, οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, η εφοδιαστική αλυσίδα και μεταφορές. Η δουλειά της Pillarstone Greece θα είναι να μεγιστοποιεί τις δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση για πολύ μεγάλο διάστημα.
Ο ρόλος των μετόχων και η ιταλική εμπειρία
– Ποιος θα είναι ο ρόλος των υφιστάμενων μετόχων; Αναμένετε να συνεργαστούν ή θα πρέπει να παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους;
– Η εμπειρία μου, τόσο από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε στην Ιταλία όσο και από το διάστημα που βρισκόμουν στην RBS, είναι ότι οι υπάρχουσες διοικήσεις και οι ιδιοκτήτες των εταιρειών καλωσορίζουν την κεφαλαιακή επένδυση και την επιχειρησιακή εξειδίκευση που φέρνουμε. Στο κάτω κάτω, και οι δύο πλευρές δουλεύουμε προς τον ίδιο στόχο, δηλαδή να σώσουμε και κατόπιν να αναπτύξουμε την εταιρεία. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ευχάριστο σχετικά με τη δουλειά μας στην Ιταλία είναι το γεγονός ότι αρκετοί ιδρυτές οικογενειακών επιχειρήσεων και ιδιοκτήτες εταιρειών μάς έχουν προσεγγίσει απευθείας. Για πολλούς επιχειρηματίες αποτελούμε τον καταλύτη για μια λύση. Οχι απαραίτητα σε όλες τις περιπτώσεις, για κάθε χρηματοδότηση και για όλες τις επιχειρήσεις. Ομως σίγουρα για τις εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να ανακάμψουν με λίγη έξωθεν βοήθεια. Βοηθώντας τις επιχειρήσεις, βοηθάμε ταυτόχρονα και τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα ανοίγματά τους. Συνεπώς, η λύση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του πιστωτικού διαύλου και να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να ξαναρχίσουν να δανείζουν στην πραγματική οικονομία. Πιστεύω ακράδαντα πως η Pillarstone μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης.