Το «τσάκισμα» εργατικών δικαιωμάτων και η «παραχώρηση γης και ύδατος» στο κεφάλαιο είναι η διπλή στόχευση της κυβέρνησης της ΝΔ με το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.
Ανέφερε ότι δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου: η διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων αφενός και το «τσάκισμα» εργατικών και εργασιακών δικαιωμάτων αφετέρου.
Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της κριτικής του ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι το νομοσχέδιο: Εντάσσει τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέας στις στρατηγικές επενδύσεις. Διπλασιάζει το συντελεστή δόμησης και στις μεσαίες επενδύσεις. Επιτρέπει στην Αττική επιχειρήσεις μεσαίας όχλησης. Ιδιωτικοποιεί τον έλεγχο υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων. Επιταχύνει της αδειοδοτήσεις δυσκολεύοντας την προστασία αρχαιολογικών χώρων και του περιβάλλοντος. Ξηλώνεται η κυριακάτικη αργία στα κέντρα διανομής. Ιδιωτικοποιεί τις διαδικασίες για τα απορρίμματα με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
Ως προς το δεύτερο σκέλος που αφορά στα εργασιακά δικαιώματα, ο κ. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί: Συντριπτικό πλήγμα ειδικά στις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας με τις εξαιρέσεις που θα αποφασίσει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας. Ασφυκτικό έλεγχο στα συνδικάτα εργαζομένων από το κράτος και την εργοδοσία.
Στόχος, υποστήριξε, είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού θωράκισης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων με συμπίεση των μισθών, αφού κριτήριο για το ύψος τους είναι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Σχολιάζοντας το κυβερνητικό επιχείρημα περί δημοκρατίας για την ηλεκτρονική ψηφοφορία και το ηλεκτρονικό μητρώο στα συνδικάτα, υπογράμμισε ότι «την έπιασε ο πόνος την κυβέρνηση για τη Δημοκρατία όταν εκλέγεται από το 27% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου και ζητά στα συνδικάτα να υπάρχει το 50+1%».
Σχετικώς με τις ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική ψηφοφορία και το ηλεκτρονικό μητρώο στα συνδικάτα, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ είπε ότι οδηγούν στην κατάργηση των εργατικών συνδικάτων στους χώρους δουλειάς και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης «φλερτάρει να δει το όνομά του δίπλα στο όνομα του Λάσκαρη που καυχιόταν για την κατάργηση της ταξικής πάλης». Υπογράμμισε δε ότι «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο», καθώς «ο νόμος τους θα έχει την ίδια τύχη με τον νόμο Λάσκαρη» και κατήγγειλε την κυβέρνηση πως καλύπτει τη «συνδικαλιστική μαφία» στη ΓΣΕΕ.
Τέλος, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «εκκωφαντική αμηχανία» αφού η δική του πολιτική συνεχίζεται σήμερα. Υποστήριξε δε πως η κριτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σε επιμέρους ζητήματα και σε «φωτογραφικές» διατάξεις όπως εκείνες που και ο ΣΥΡΙΖΑ έφερνε ως κυβέρνηση στη Βουλή.