Κήρυξαν «δάσος» το 80% της Πάτμου!

Δασικές κατά 80% έχουν χαρακτηριστεί οι εκτάσεις της Πάτμου παρόλο που τα δέντρα στο νησί αποτελούν είδος προς εξαφάνιση και αυτό που ανθεί είναι κυρίως η… ρίγανη.

Οι κάτοικοι καλούνται να αντιμετωπίσουν το αλαλούμ που προκλήθηκε από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, χωρίς να έχουν ούτε δασολόγο, μα ούτε και τα χρονικά περιθώρια.

Οι συζητήσεις που έγιναν μεταξύ δήμου και υπουργείου Περιβάλλοντος δυο βδομάδες μετά δεν έχουν φέρει καμιά αλλαγή, ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, παραδέχτηκε, σύμφωνα με τον δήμαρχο, πως έχουν γίνει τραγικά λάθη, τα οποία όμως θα διευκρινιστούν με σχετική εγκύκλιο που θα αναρτηθεί στις 15 Μαρτίου.

Ιδια κατάσταση φαίνεται να επικρατεί στους Αρκιούς και στο Μαράθι. Τα νησάκια που ανήκουν στον δήμο της Πάτμου και τον χειμώνα δεν έχουν περισσότερους από 45 κατοίκους.

Τα συνολικά τους στρέμματα είναι 41 χιλιάδες. Από αυτά, λοιπόν, τα 31 – 32 χιλιάδες έχουν χαρακτηριστεί δασικά! Παρόμοιες καταγγελίες έχουν γίνει και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη Σύμη.

«Στα δύο νησιά, την Πάτμο και τους Αρκιούς, ο τρόπος με τον οποίο αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες ήταν εντελώς πρόχειρος, βιαστικός και χωρίς τεκμηρίωση» λέει σε έντονο ύφος ο δήμαρχος της Πάτμου, Γρηγόρης Στόικος, και συνεχίζει «η αρμόδια υπηρεσία, Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου που ανάρτησε τους δασικούς χάρτες δεν έλαβε υπόψη ούτε ιδιοκτησίες, ούτε κτίσματα, ούτε ζώνες, ούτε οικισμούς, ούτε γεωργικές εκτάσεις.

Χαρακτήρισε το 80% τόσο της Πάτμου, όσο των Αρκιών δασικές εκτάσεις. Χαρακτηρισμός πέρα για πέρα απαράδεκτος. Τα οικόπεδα και τα σπίτια είναι δικά μας!».

Το πρόβλημα ωστόσο πάει παραπέρα. Οι κάτοικοι του νησιού μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβάλει καμία ένσταση καθώς πιστεύουν πως όλο αυτό που συμβαίνει είναι παράλογο. Ταυτόχρονα, δεν προτίθενται να πληρώσουν κάτι για το οποίο θεωρούν λάθος. Αν, λοιπόν, δεν βρεθεί κάποια λύση, ο δήμαρχος ανησυχεί πως θα χρειαστεί να πληρωθούν όλα τα παράβολα από τον δήμο – βγάζοντάς τον και αυτόματα εκτός προϋπολογισμού.

«Αν το αρμόδιο υπουργείο δεν λάβει υπόψη του όλες αυτές τις παραμέτρους, τότε οι περισσότεροι άνθρωποι θα χάσουν τις περιουσίες τους, τα δασικά κάποια στιγμή θα τα διεκδικήσει το Ελληνικό Δημόσιο – εκτός και αν αυτός είναι ο σκοπός του κράτους».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


Exit mobile version