Quantcast
Κίνδυνος μπλακ άουτ σε έξι νησιά το καλοκαίρι - Τα μέτρα που λαμβάνονται - enikonomia.gr
share

Κίνδυνος μπλακ άουτ σε έξι νησιά το καλοκαίρι – Τα μέτρα που λαμβάνονται

δημοσιεύτηκε:

Έκτακτα μέτρα για την αποφυγή black out σε έξι νησιά αναμένεται να λάβουν ενόψει της τουριστικής σεζόν οι αρμόδιοι. Πρόκειται για τα νησιά  Σάμος, Χίος, Σαντορίνη, Ρόδος, Λέσβος και Καστελόριζο τα οποία δεν είναι διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα  ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ” ΤΑ ΝΕΑ” η τουριστική κίνηση τη φετινή θερινή περίοδο αναμένεται να καταγράψει ρεκόρ, όπως προβλέπουν φορείς της αγοράς. Οι υποδομές για την κάλυψη των αυξημένων φορτίων κατανάλωσης ρεύματος είναι παρωχημένες. Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και δίκτυα έχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί με βάση τις  ανάγκες προηγούμενων 10ετιών.

Η κυβέρνηση και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς  Ηλεκτρικής Ενέργειας  (ΑΔΜΗΕ) δρομολογεί επενδυτικά σχέδια για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών όπως για παράδειγμα  εκείνων για τη Κρήτη, και της Σαντορίνης, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Ολοκληρωμένα είναι εκείνα των  Κυκλάδων ενώ ο σχεδιασμός γίνεται για την ενεργειακή ανασφάλεια των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Ωστόσο τα τελευταία προαναφερόμενα έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το 2030 και μέχρι τότε συγκεκριμένες νησιωτικές περιοχές θα έχουν την ανάγκη πρόσθετων ενεργειακών υποδομών προκειμένου να αντιμετωπίζουν τη μεγάλη ζήτηση από τους καταναλωτές και τους τουρίστες.

Οι γεννήτριες

Τέτοια μέτρα δεν είναι άλλα από τη μίσθωση των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (γεννήτριες) που έρχονται να δώσουν πρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια στις περιοχές. Και συγκεκριμένα, για την περίοδο του Ιουλίου και του Αυγούστου. Ο συναγερμός σήμανε και για φέτος στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας  και Υδάτων στον ΔΕΔΔΗΕ  και τη ΔΕΗ. Η τελευταία έχει υπό την  ιδιοκτησία και ευθύνη  της την  ηλεκτροπαραγωγή  στα νησιά  με ντιζελοκίνητες μονάδες .Έτσι η ΡΑΕ αποφάσισε να εγκρίνει στη ΔΕΗ τη μίσθωση  ηλεκτροπαραγωγών ζευγών σε Σάμο, Χίο , Θήρα , Ρόδο , Λέσβο και  Μεγίστη (Καστελόριζο).

Η απόφαση 

Αναλυτικά, η ΡΑΕ  αποφάσισε να εγκρίνει από την 1η Ιουλίου έως την 31η Αυγούστου τη μίσθωση από τη ΔΕΗ ηλεκτροπαραγωγών ζευγών:

  • Στην Σάμο το έλλειμμα ισχύος υπολογίζεται γύρω στα 11,4 μεγαβάτ και θα μισθωθούν ζεύγη ισχύος 12 μεγαβάτ.
  • Στην Χίο το έλλειμα ισχύος είναι στα 24,5 μεγαβάτ και θα αποσταλούν ζεύγη ισχύος 25 μεγαβάτ.
  • Στην Σαντορίνη το έλλειμμα θα καλυφθεί με ζεύγη ισχύος 20 μεγαβάτ.
  • Στην Ρόδο οι ανάγκες θα καλυφθούν με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 18 μεγαβάτ.
  • Στην Μυτιλήνη το έλλειμμα 13,7 μεγαβάτ θα καλυφθεί με ζεύγη 14 μεγαβάτ.
  • Στο Καστελλόριζο το έλλειμμα θα καλυφθεί με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 0,15 μεγαβάτ.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.