Κερέ: Ανεξάρτητα δημοσιονομικά συμβούλια για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να χρησιμοποιούν τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχουν για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανάπτυξής της, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ.

«Στη σημερινή συγκυρία, η αξιοποίηση των δημοσιονομικών περιθωρίων θα επιτάχυνε την επιστροφή της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη και θα στήριζε τον στόχο της ΕΚΤ για τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών», σημείωσε ο Κερέ σε ομιλία του σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

«Σε πολλές χώρες, αυτά τα δημοσιονομικά περιθώρια απλά δεν υπάρχουν, επειδή στο παρελθόν δεν εφαρμόσθηκαν οι κανόνες (σ.σ.: δημοσιονομικής πειθαρχίας)», πρόσθεσε.

Η σύσταση ανεξάρτητων θεσμών, όπως των δημοσιονομικών συμβουλίων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στην κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε ο Κερέ.

Οι χώρες της Ευρωζώνης, είπε, πρέπει να «ενοποιήσουν τις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές τους», παρά το ότι σήμερα δεν υπάρχει όρεξη να κινηθούμε προς «τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».
Πέρυσι τον Οκτώβριο, σημείωσε ο Κερέ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφαση δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (European Fiscal Board, EFB), το οποίο, σε εναρμόνιση με τις συστάσεις της έκθεσης των πέντε Προέδρων των Ευρωπαϊκών Θεσμών, θα κάνει μία ανεξάρτητη αξιολόγηση της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Επιτροπή και το Συμβούλιο.

Αν και η επιβολή των κανόνων θα συνεχίσει να γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή θα πρέπει να δίνει εξηγήσεις, όταν υπάρχουν διαφορές απόψεων με το EFB. «Αυτό θα βοηθήσει να αυξηθεί η διαφάνεια και συνέπεια της δημοσιονομικής επιτήρησης στο ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο Κερέ.

Πέρα από τη δημοσιονομική εποπτεία, το EFB μπορεί να έχει επίσης σημαντικό ρόλο στον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. «Το σύνολο των εθνικών προϋπολογισμών πρέπει να οδηγεί σε μία κατάλληλη δημοσιονομική θέση στο επίπεδο της Ευρωζώνης συνολικά.

Αν και ο αποτελεσματικός έλεγχος της δημοσιονομικής θέσης στην Ευρωζώνη θα είναι δύσκολος, εφόσον δεν υπάρχει κεντρική δημοσιονομική Αρχή, ο συντονισμός των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών είναι κρίσιμης σημασίας για να αποφευχθούν δημοσιονομικές πολιτικές που επιτείνουν τα προβλήματα της οικονομικής συγκυρίας και για να διευκολυνθεί η ομαλή λειτουργία της ΟΝΕ», δήλωσε ο Κερέ.

Exit mobile version