Επικίνδυνα για την ασφάλεια και την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών, θεωρήθηκαν ορισμένα φθηνά προϊόντα ( π.χ παιχνίδια, ενδύματα και προϊόντα παιδικής φροντίδας) που διακινήθηκαν το 2014 στην ενιαία αγορά της Γηραιάς Ηπείρου, δήλωσε η γενική γραμματέας του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Ευαγγελία Κεκελέκη, σε συνέντευξη Τύπου.
Μάλιστα η κ. Κεκελέκη επισήμανε ότι: «οι εισαγωγείς της ΕΕ, καταφέρνουν να ξεγλιστρούν από τους ελέγχους που διενεργούνται, όπως προκύπτει από τα στοιχεία RAPEX».
Ειδικότερα, τα μη ασφαλή προϊόντα, προέρχονταν σε ποσοστό 64% από την Κίνα και το Χόνγκ Κόνγκ, το 14% προϊόντων ήταν από την ΕΕ, το 7% προϊόντων ήταν άγνωστης προέλευσης , ενώ ποσοστό 3% των προϊόντων ήταν τουρκικά και το 12% των μη ασφαλών προϊόντων έρχεται από διάφορες χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος RAPEX για το 2014.
Εν συνεχεία η κ. Κεκελέκη δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «για το πρόβλημα που υπάρχει με τα κινεζικά προϊόντα, δεν ευθύνεται η Κίνα, αλλά την ευθύνη έχουν οι Ευρωπαίοι εισαγωγείς, που ορίζουν τα «ποιοτικά» στάνταρτς των παραγγελιών τους με βάση την τιμή».
Την δική του άποψη επί του θέματος, εξέφρασε και ο πρόεδρος του κέντρου, Νίκος Τσεμπερλίδης λέγοντας: «έχουμε μάθει να κάνουμε εξαγωγή των ευθυνών μας» και συμπλήρωσε ότι: «οι καταναλωτές πληρώνουν το τίμημα των χαμηλών τιμών, σε μία εποχή που η τιμή είναι το κυριότερο κριτήριο επιλογής στην αγορά ενός προϊόντος».
Εν τω μεταξύ, 2.155 κοινοποιήσεις, αφορούσαν προϊόντα που έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο τους καταναλωτές, μετα παιδιά να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στα μη ασφαλή προϊόντα, αφού στις διάφορες κατηγορίες προϊόντων, έχουν εντοπιστεί πολλά προβλήματα σε παιχνίδια (πρώτα σε κοινοποιήσεις με 650), στα ενδύματα, αλλά και στα προϊόντα παιδικής φροντίδας, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας.
Οι χώρες με τις περισσότερες κοινοποιήσεις, αυτές δηλαδή που κάνουν και τους περισσότερους προληπτικούς ελέγχους είναι οι ακόλουθες :
«Ουγγαρία (291), Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία και Κύπρος. Η Ελλάδα, παρόλο που την εποχή πριν από την οικονομική κρίση, βρισκόταν μεταξύ πρώτης και δεύτερης θέσης στο θέμα των κοινοποιήσεων, το 2014 υποχώρησε στην κλίμακα των 31 χωρών που μετέχουν στο σύστημα. Και αυτό συνέβη επειδή έχουν χαλαρώσει οι μηχανισμοί προληπτικών ελέγχων της αγοράς», ανέφερε η κ. Κεκελέκη.