ΚΕΠΕ: Μεγαλύτερος της μονάδας ο ρυθμός ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του 2015

Στα μέσα του Σεπτεμβρίου του 2015, τα διαθέσιμα, εποχικά διορθωμένα, προσωρινά στοιχεία για την εξέλιξη του πραγματικού ΑΕΠ παραμένουν προς το παρόν ευνοϊκά, καταδεικνύοντας θετικό και μεγαλύτερο της μονάδας ρυθμό ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του 2015 αναφέρει το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του ΚΕΠΕ (ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ).

Οι οικονομικές επιπτώσεις, εντούτοις, των πλέον πρόσφατων εξελίξεων στην εγχώρια οικονομία, και κυρίως της επιβολής και διατήρησης των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων για τρίτο συνεχόμενο μήνα, της υπογραφής της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας τον περασμένο Αύγουστο, αλλά και της επέκτασης της ήδη παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας και αστάθειας ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευρείες και σημαντικές, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Το στοιχείο αυτό αντανακλάται, άλλωστε, και σε μια σειρά δεικτών υψηλής συχνότητας με χαρακτηριστικά προήγησης, που καθίστανται διαθέσιμοι για τους πλέον πρόσφατους μήνες, όπως ορισμένοι συνολικοί αλλά και τομεακοί δείκτες προσδοκιών και εκτιμήσεων. Εντός του ως άνω πλαισίου, εξακολουθούν να τίθενται γνώριμα πλέον ζητήματα, τα οποία αναμφιβόλως θα διαδραματίσουν θεμελιώδη ρόλο στις όποιες συνθήκες διαμορφωθούν στην εγχώρια οικονομία κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Μεταξύ αυτών απαντάται το θέμα της υιοθέτησης ενός ορθολογικού και αποδοτικού οικονομικού μοντέλου με στόχο την επίτευξη μίας μακροχρόνια βιώσιμης ανάπτυξης, με γνώμονα τα ειδικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και το ζήτημα της εφαρμογής ουσιαστικών και αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων, όπου κάθε συζήτηση περί εξορθολογισμού ενσωματώνει σαφώς το φορολογικό καθεστώς και την πορεία των συνδεόμενων φορολογικών εσόδων.

Αντικείμενο κρίσιμης διερεύνησης παραμένουν, ταυτόχρονα, ζητήματα ανάπτυξης και αξιοποίησης κλάδων, όπως για παράδειγμα η αγορά κρέατος, οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και στη διαχρονική υποκατάσταση των εισαγόμενων από εγχωρίως παραγόμενα, ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα. Στη βάση των ως άνω θεωρήσεων, το παρόν τεύχος της Ελληνικής Οικονομίας παρουσιάζει αρχικά, ως είθισται, τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στο διεθνές και εγχώριο περιβάλλον, καλύπτοντας ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα οικονομικών παραμέτρων.

Exit mobile version