ΚΕΟΣΟΕ: Μηδαμινά τα κρατικά έσοδα από τον ΕΦΚ στο κρασί

Νέο κύκλο προσπαθειών για την ενημέρωση των υπευθύνων λήψης αποφάσεων για τις επιπτώσεις του ΕΦΚ στο κρασί, ανέλαβε να πραγματοποιήσει η ΚΕΟΣΟΕ μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές και μετά την κατάθεση υπομνήματος της 10ης Ιουνίου 2016 στους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βάσει του οποίου τεκμηριώνεται η έξαρση της παραοικονομίας και η χαμηλή αποδοτικότητα του ΕΦΚ στο κρασί.

Συγκεκριμένα με γνώμονα το υποβληθέν υπόμνημα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και συσκέψεις με μέλη της κυβέρνησης προκειμένου να να αναλυθεί το θέμα των επιπτώσεων του ΕΦΚ στο κρασί στην κατεύθυνση της μείωσης των συνολικών φορολογικών εσόδων του Δημοσίου εξαιτίας της επιβολής του ΕΦΚ.

Πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ, αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών συζητείται το θέμα της επανεξέτασης της επιβολής του ΕΦΚ στο κρασί, με την προϋπόθεση της εξεύρεσης ισοδυνάμου μέτρου, απαίτηση που θέτουν πάντα οι δανειστές.

Στις συναντήσεις που προαναφέρθηκαν η ΚΕΟΣΟΕ επέμεινε στην κατεύθυνση λήψης ισοδυνάμων μέτρων είτε σε εισαγόμενα προϊόντα τα οποία κατέχουν μερίδια π.χ. άνω του 70% στην ελληνική αγορά είτε σε εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα από μη ελληνικές επιχειρήσεις με μεγάλο μερίδιο αγοράς.

Το κέντρο βάρους των παρεμβάσεων της ΚΕΟΣΟΕ εστιάστηκε, σύμφωνα με την Καθημερινή, στα πενιχρά έσοδα που έχουν προκύψει από την είσπραξη του ΕΦΚ στο κρασί, τα οποία ανέρχονται κατά πληροφορίες στα 4 εκ. € μέχρι σήμερα, ύψος εσόδων που αφενός δεν δικαιολογεί την πολιτική απόφαση επιβολής του φόρου σε σχέση με τα προσδοκώμενα έσοδα, αφετέρου δεν συνεκτιμά την απώλεια εσόδων που προέρχεται από την έξαρση της παραοικονομίας που έχει σαν συνέπεια τα μειωμένα έσοδα λόγω ΦΠΑ.

Μάλιστα σημαντική διάσταση έχει λάβει και το γεγονός ότι ενώ βεβαιώνονται χαμηλά έσοδα από τον ΕΦΚ στο κρασί, λόγω της αδυναμίας των επιχειρήσεων του κλάδου να τον καταβάλλουν στα τελωνεία, δεν εισπράττονται τα αντίστοιχα βεβαιωμένα έσοδα.

Τέλος αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος αναφέρει ότι η αύξηση του ΕΦΚ στο κρασί (από τον μηδενικό συντελεστή), υπάγεται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης.


Exit mobile version