Quantcast
ΚΕΔΕ: Είναι αναγκαίο η ΕΕ να εγκρίνει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των νησιών - enikonomia.gr
share

ΚΕΔΕ: Είναι αναγκαίο η ΕΕ να εγκρίνει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των νησιών

δημοσιεύτηκε:

Την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα νησιά αλλά και τη διεύρυνση των οικονομικών της δυνατοτήτων, όρισε ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης στις νησιωτικές περιοχές, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Χαιρετίζοντας το 1ο Φόρουμ «Έξυπνα Νησιά», που διοργανώθηκε από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου και Ιονίου και το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου, με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ, ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι στόχος είναι να σχεδιαστεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τα νησιά με οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές συνιστώσες.

Πρόταση για την υιοθέτηση της «Διακήρυξης της Αθήνας 2016 για τα Έξυπνα Νησιά»

Ειδικότερα πρότεινε, κατά την ομιλία του, οι κύριοι άξονες των αναγκαίων προϋποθέσεων και δράσεων να περιγράφονται στη «Διακήρυξη της Αθήνας 2016 για τα Έξυπνα Νησιά», “Athens Smart Islands Declaration 2016” αλλά και την καθιέρωση του φόρουμ σε ετήσια βάση.

Όπως ανέφερε, σκοπός είναι να ενισχυθεί η καλύτερη και αποδοτικότερη δικτύωση των Τοπικών Αρχών και να διευρυνθεί η ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα μεταφορών, διαχείρισης υδάτινων πόρων, τουριστικών υποδομών, ποιοτικής γεωργίας, χρήσης νέων τεχνολογιών και άλλων κρίσιμων θεμάτων για την προώθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Παράλληλα επισήμανε ότι είναι απαραίτητη «η αξιοποίηση του ιδιαίτερα σημαντικού ανθρώπινου και φυσικού δυναμικού των νησιών, ώστε να καταστούν πρότυπα οικονομικής, τεχνολογικής και κοινωνικής καινοτομίας».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως τα τρία πεδία που θα μπορούσε να περιλαμβάνει η Πρωτοβουλία «Έξυπνα Νησιά» είναι τα εξής:

Πρώτον, την ανταλλαγή γνώσης,

Δεύτερον, τη δημιουργία Πλατφόρμας Έργων και Πολιτικών,

Τρίτον, τη σκιαγράφηση του νέου αναπτυξιακού προτύπου για τα νησιά στη Διακήρυξη που θα υιοθετήσουμε.

Επιπρόσθετα εστίασε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μέσω της προτεινόμενης Διακήρυξης καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και «να εγκρίνει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των νησιών ενισχύοντας τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ιδιωτικού τομέα και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας στη δημιουργία «έξυπνων» έργων και δράσεων στα νησιά μας».

Μελέτη του ΙΤΑ για τη Νησιωτική Πολιτική

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η ΚΕΔΕ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανάπτυξης στα νησιά.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε πως «εκπονείται από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον ερευνητικό και μελετητικό βραχίονα της ΚΕΔΕ, ολοκληρωμένη μελέτη για τη Νησιωτική Πολιτική με κύριο στόχο τον προσδιορισμό του ρόλου της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην άμβλυνση των αρνητικών χαρακτηριστικών της νησιωτικότητας και την ενίσχυση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στα νησιά.

Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής διεξάγεται μεγάλη έρευνα για τα προβλήματα που απασχολούν τους 65 νησιωτικούς Δήμους της χώρας».

Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της μελέτης θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2016.

Τρία ανοιχτά μέτωπα στα νησιά

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε πως στη σημερινή συγκυρία υπάρχουν τρία κρίσιμα θέματα που απασχολούν τα ελληνικά νησιά που είναι

το θέμα του ΦΠΑ , το μεταφορικό ισοδύναμο και το μεταναστευτικό.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε, «η κατάργηση της μείωσης κατά 30% του ΦΠΑ που ίσχυε για ορισμένα νησιά, αποτελεί σημαντικό ανασχετικό παράγοντα της τουριστικής και της συνολικής ανάπτυξής τους» ενώ σε ότι αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο, διατύπωσε την άποψη πως «είναι δικαίωμα του νησιώτη να απολαμβάνει μεταφορικές υπηρεσίες με το ίδιο κόστος που τις απολαμβάνει ο κάτοικος της Αθήνας και άλλων αστικών περιοχών».

Τέλος, σχετικά με το μεταναστευτικό θέμα ο κ. Πατούλης επισήμανε πως τα νησιά του Αιγαίου αποτέλεσαν την κύρια πύλη εισόδου προς την Ευρώπη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών και πρόσθεσε πως στη διαχείριση της κρίσης «πρέπει να βοηθήσουμε όλοι».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.