«Καυτό» 10ήμερο μεταξύ συμφωνίας και ασφυξίας

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Οι επόμενες 10 ημέρες θα κρίνουν αν τελικά η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει να πείσει για την απόψεις της και να πετύχει μια έκτακτη χρηματοδότηση που θα τις επιτρέψει να καλύψει τις ανάγκες της ή θα αναγκαστεί να περάσει άλλο ένα δύσκολο μήνα.

Αν όλα πάνε καλά οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών μιλούν πλέον για ένα Eurorgroup την Μεγάλη Πέμπτη (ημέρα κατά την οποία θα πρέπει να πληρωθούν τα 450 εκ ευρώ του ΔΝΤ) ειδικά για το θέμα της Ελλάδας.

Αν η ελληνική πρόταση γίνει αποδεκτή τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι συνθήκες ρευστότητας θα αλλάξουν.

Σύμφωνα με κοινοτικούς κύκλους αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω της έγκρισης για αύξηση της οροφής των εντόκων από την ΕΚΤ είτε με την πρόωρη εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δις ευρώ που εκκρεμεί από το περασμένο Αύγουστο.

Οι διαπραγματεύσεις μεταφέρονται από σήμερα στην Αθήνα αφού εκτιμάται ότι τα μέτρα ύψους 3,7 δις που παρουσίασε η ελληνική πλευρά θα πρέπει εξεταστούν αναλυτικότερα.

Έτσι ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλιαράκης ο ΓΓ δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκος Θεοχαράκης και η ειδική σύμβουλος του υπουργού οικονομικών κ. Έλενα Παναρίτη θα επικοινωνούν για τις επόμενες μέρες μέσω τηλεδιάσκεψης με την Ομάδα των Βρυξελλών.

Στο μεταξύ τα τεχνικά κλιμάκια των τριών θεσμών (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) θα αναζητήσουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν το βάσιμο των μέτρων ύψους 3,7 δις ευρώ που υπόσχεται η ελληνική πρόταση . Τούτο διότι πολλά από τα μέτρα της πρότασης βασίζονται σε πηγές οι οποίες δεν χαρακτηρίζονται ως «σίγουρες» από την πλευρά των δανειστών.

Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να αμφισβητούνται και οι δημοσιονομικοί στόχοι με τους οποίους εμφανίστηκε η ελληνική πλευρά.

Δηλαδή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% για το 2015 παράλληλα με την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 1,45% του ΑΕΠ.

Από τα συνολικά 3,2 των φορολογικών μέτρων της πρότασης μόνο τα 600 εκ ευρώ που αφορούν εισπράξεις από την νέα ρύθμιση των 100 δόσεων από ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ταμεία και εφορίες μπορεί να εξεταστεί μακροοικονομικά ως προς την απόδοση τους.

¨Όλα τα υπόλοιπα βασίζονται σε εκτιμήσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (π.χ. από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων και καυσίμων) ή την βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ή ακόμη και τους ελέγχους των λογαριασμών του εξωτερικού οι οποίες είχαν μέχρι τώρα ελάχιστη απόδοση. Συνεπώς δεν έχουν καλή αντιμετώπιση και από τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Το χειρότερο είναι ότι η άποψη αυτή συμμερίζεται και η ελληνική πλευρά με κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου να παραδέχεται χθες ότι η εισπραξιμότητα των φορολογικών μέτρων που επιβάλλονται στην Ελλάδα αποτελεί πάντα ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Το ίδιο και το ριζικά αναθεωρημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο κάθε χρονιά παρουσιάζει αστοχία και το οποίο με βάση την ελληνική πρόταση αναθεωρεί τον στόχο του από 2,2 δις ευρώ στα 1,5 δις ευρώ βάζοντας ως στόχο την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της πώλησης μέχρι και του 67% του ΟΛΠ αλλά και της παραχώρησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος.

Παράλληλα βέβαια θα πρέπει να εξεταστεί και η επίπτωση των παρεμβάσεων στις συντάξεις οι οποίες σύμφωνα με την Κυβέρνηση θα κοστίσουν περίπου 1 δις ευρώ.

Οι τεχνικές συναντήσεις θα συνεχιστούν μέχρι και αύριο οπότε θα πρέπει να συγκληθεί για πρώτη φορά η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης ώστε να εξετάσει την μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων και να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους.

Κρίσιμο θα είναι το διάστημα των επομένων ημερών που θα μεσολαβήσουν μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη οπότε η ομάδα εργασίας των ευρώ θα επαναλάβει την συνεδρίασή της αυτή την φορά με φυσική παρουσία.

Η συνεδρίαση αυτή θα κρίνει αν υπάρχει ο απαραίτητος βαθμός ετοιμότητας ώστε να συγκληθεί και το συμβούλιο υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας προκειμένου να αποφασίσει τι θα γίνει με το θέμα της Ελλάδας.

 

Exit mobile version