«Πολιτικά προβληματική» χαρακτηρίζει την συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, ο Χρήστος Κατσιούλης, διευθυντής του ιδρύματος «Φρίντριχ Έμπερτ», το οποίο πρόσκειται στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD).
Κατά τον κ. Κατσιούλη, η συμφωνία με τους δανειστές «αντικατοπτρίζει τη βαθιά δυσπιστία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της». Αναφερόμενος εξάλλου στο προσφυγικό, το χαρακτηρίζει πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μην πέφτουν τα βάρη στις χώρες πρώτης υποδοχής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Κατσιούλη στο ΑΠΕ:
Ερώτηση: Κύριε Kατσιούλη, γιατί άνοιξε ξανά γραφείο το ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ στην Αθήνα, ποιοι είναι οι στόχοι του και ποιες είναι οι μέχρι τώρα εμπειρίες σας;
Απάντηση: Το γραφείο του ιδρύματος Φρίντριχ Εμπερτ άνοιξε ξανά στην Αθήνα την άνοιξη του 2012, αφού προηγουμένως δεν ήταν παρόν στην Ελλάδα μεταξύ 2005 και 2012. Ο σκοπός της εργασίας μας στην Ελλάδα είναι η εμβάθυνση του ελληνογερμανικού διαλόγου και η ενίσχυση του κοινού πλαισίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι μέχρι τώρα εμπειρίες μας είναι απολύτως θετικές, βρίσκουμε ευρεία ανταπόκριση τόσο από την ελληνική όσο και από τη γερμανική πλευρά. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον είναι μεγάλο και η διάθεση να συζητήσουμε για κοινές προκλήσεις επίσης.
Ερώτηση: Πως αξιολογείτε την κατάσταση στην Ελλάδα μετά την νέα συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές;
Απάντηση: Η κατάσταση είναι όπως εδώ και μήνες εύθραυστη. Η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, η πολιτική κατάσταση δίνει την αίσθηση μόνο μικρής σταθερότητας και η κοινωνία βλέπει πολύ λίγες προοπτικές ώστε να γεμίζει με ελπίδες. Επιπροσθέτως η συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές αντικατοπτρίζει πρωτίστως τη βαθιά δυσπιστία μεταξύ Ελλάδας και των εταίρων της. Δίνει πολύ μικρή ώθηση για οικονομική ανάπτυξη, είναι στενός ο έλεγχος από την τετράδα των θεσμών και κατά την άποψή μου, είναι πολιτικά, επίσης, προβληματική.
Ερώτηση: Πιστεύετε ότι οι εκλογές, τα αποτελέσματά τους, δεδομένης της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο στην εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές;
Απάντηση : Αυτή τη στιγμή δε το νομίζω, διότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ευρεία πλειοψηφία των κομμάτων τα οποία υποστηρίζουν αυτό το πρόγραμμα. Ούτε ο Λαφαζάνης, ούτε η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ ή το κόμμα του Λεβέντη δεν είναι σε θέση να κατακτήσουν μια θέση από την οποία θα μπορέσουν να ασκήσουν βέτο. Το μοναδικό το οποίο κατά συνέπεια θα μπορούσε να εμποδίσει αυτό το πρόγραμμα, θα ήταν η έλλειψη προθυμίας για συνεργασία των μεγάλων κομμάτων -ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ- μετά τις εκλογές. Εάν αρνηθούν μετά τις εκλογές το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού και η χώρα αφεθεί στη σπείρα των νέων εκλογών, τότε μπορώ να υποθέσω, ότι το πρόγραμμα θα βρίσκεται πλήρως σε κίνδυνο, ενώ ταυτόχρονα ασφαλώς αυτό θα έφερνε τη συζήτηση της εξόδου της Ελλάδας ξανά στο τραπέζι.
Ερώτηση: Το θέμα των προσφύγων είναι εδώ και καιρό ένα ακανθώδες θέμα στην Ελλάδα και την Ιταλία και εντωμεταξύ έχει γίνει για όλη την Ευρώπη. Τι γνώμη έχετε, πως μπορεί να αντιμετωπισθεί;
Απάντηση: Οι μετακινήσεις των προσφύγων είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και μπορεί να λυθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για την ώρα διαπιστώνουμε ξανά ότι η Ευρώπη δεν είναι ενωμένη, μολονότι διαθέτει όλα τα μέσα και τις δυνατότητες για να προσφέρει σε αυτούς τους μετανάστες μια νέα πατρίδα. Αντ΄ αυτού αφήνονται μόνες τους οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Στο παράδειγμα της Γερμανίας μπορεί κανείς να δει καθαρά πως εξελίσσεται η συζήτηση. Από το μεγαλόκαρδο άνοιγμα των συνόρων και την ανθρώπινη υποδοχή των προσφύγων στο Μόναχο, ήταν μόνο ένα μικρό βήμα έως το κλείσιμο συνόρων. Εδώ λείπει μια στρατηγική και μια ιδέα, πώς να αντιμετωπίσει κανείς αυτό το φαινόμενο μακροπρόθεσμα και ολιστικά. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μόνο ο έλεγχος των συνόρων, χρειαζόμαστε μιαν άλλη εξωτερική πολιτική, αναπτυξιακή συνεργασία καθώς επίσης (και μιαν άλλη) πολιτική ασύλου στην Ε.Ε. για να αναφέρω μόνο τρεις τομείς.