Κατρούγκαλος: Στόχος να είναι πιο δημοκρατική και κοινωνική η Ε.Ε στη μετά Brexit εποχή

Την ανάγκη η συζήτηση για το Brexit να συνδυαστεί με τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, με τελικό στόχο η ΕΕ μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι πιο κοινωνική και δημοκρατική, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο, το οποίο έδωσε νέες κατευθύνσεις στον κεντρικό διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ για το πέρασμα στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το Brexit, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ανακοίνωσή του: «Ο χρόνος πιέζει, όχι μόνον επειδή θέλουμε να αποφύγουμε κάθε πιθανότητα να μην επιτευχθεί συμφωνία (no deal), που είναι το χειρότερο σενάριο, αλλά και γιατί θα πρέπει η συζήτηση για το BREXIT να συνδυαστεί με τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, με τελικό στόχο η μετά Brexit Ευρώπη να είναι πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική».

Ως προς την προώθηση των εθνικών θέσεων, επισήμανε πως έχει ήδη ξεκινήσει δεύτερος γύρος συναντήσεων της διυπουργικής επιτροπής που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Εξωτερικών με σκοπό να συνταχθούν συγκεκριμένες προτάσεις στους τομείς που κυρίως ενδιαφέρουν τη χώρα μας (η αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων και δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, προστασία της ελληνικής ναυτιλίας και των αγροτικών μας προϊόντων, θέματα δημοσίων συμβάσεων κ.λπ.).

Επίσης, όπως γίνεται γνωστό από την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, σε συνεννόηση με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής έχουν προγραμματιστεί ενημερωτικές συναντήσεις για την ενημέρωση των βουλευτών, των κομμάτων και του ελληνικού λαού.

Σημειώνεται πως ήδη, έπειτα από έξι διαπραγματευτικούς γύρους έχει επέλθει συμφωνία κυρίων επί της πρώτης φάσης, η οποία αποτυπώθηκε στην Κοινή Έκθεση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου για τρία βασικά θέματα: δικαιώματα πολιτών, χρηματοδοτικός διακανονισμός και σύνορα Ιρλανδίας-Β. Ιρλανδίας.

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης, το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύθηκε να σεβαστεί τα δικαιώματα εργαζομένων και φοιτητών, που είναι σήμερα στο έδαφός της, θέμα στο οποίο επέμεινε ιδιαίτερα η Ελλάδα.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Exit mobile version