Κατρούγκαλος: Η Κυβέρνηση άφησε την κατάσταση στη Μόρια να βγει εκτός ελέγχου

“Φαίνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχεται την ουσία της (ασφαλιστικής) μεταρρύθμισης, δηλαδή την ύπαρξη ενός Ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους” τονίζει ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην “Εφημερίδα των Συντακτών” αναφερόμενος στις αποφάσεις που έλαβε το ΣτΕ για τις διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου.

Σχολιάζοντας την αναφορά του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, για “λάθη στο πρόγραμμα” ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ,μεταξύ άλλων, ότι “το ΔΝΤ κυρίως υποστήριξε συστηματικά τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες και αντεργατικές (αντι) μεταρρυθμίσεις με ιδεοληπτικό τρόπο”.

Επιπλέον σημειώνει ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές “εργαλειοποιούνται από την Τουρκία για άσκηση πίεσης τόσο προς την χώρα μας όσο και προς την Ευρώπη”.

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική επί του ζητήματος αυτού την χαρακτηρίζει ως “μνημείο προχειρότητας” ενώ η “ρητορική της αντιγράφει τον Όρμπαν”.

Εγκαλεί την κυβέρνηση ότι “άφησε την κατάσταση στη Μόρια να βγει εκτός ελέγχου και εξακολουθεί να χειρίζεται το θέμα με όρους δημοσιότητας και όχι ουσίας”.

Τονίζει ότι “ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση του με τον πρόεδρο Ερντογάν θεώρησε ότι δεν έπρεπε να αναφερθεί καν στην τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο. Αυτά δεν αποτελούν καλούς οιωνούς ούτε για τα διμερή, ούτε για το Κυπριακό”.

Θεωρεί ένα πιθανό Brexit – με ή άνευ συμφωνίας – ως “ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη για να υπάρχει πρέπει να γίνει πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική”.

Αναφορικά με την εφαρμογή εκ μέρους της Ελλάδας της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει πως “γενικά δεν αξιοποιείται όπως θα έπρεπε το σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο που η χώρα μας αποκόμισε από την υπογραφή της συμφωνίας”.

Μιλώντας γενικά για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης αναφέρει ότι “και στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση «τρώει από τα έτοιμα» που της άφησε η διακυβέρνηση μας”, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει κάθε θετική προσπάθεια χωρίς να παραιτείται από την υποχρέωση κριτικής.

Σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση και την κατεύθυνση της ΝΔ, ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει πως το καλό κλίμα στην επιτροπή αναθεώρησης “σε αντίθεση με τη γενικότερη πρακτική ασέβειας προς τους θεσμούς και παλινόρθωσης του κράτους της Δεξιάς που επιδεικνύει η ΝΔ”.

Προσθέτει ότι η άρνηση της ΝΔ να “αποδεχθεί υπερώριμες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις όπως η διακριτότητα ρόλων Εκκλησίας και Πολιτείας ή η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, δείχνει πόσο υποκριτική είναι η ρητορική περί – δήθεν – εκσυγχρονισμού της”.

Σε ό,τι αφορά το “νέο ΣΥΡΙΖΑ”, ο κ.Κατρούγκαλος επισημαίνει πως “πρέπει να αντιστοιχηθεί η εκλογική επιρροή μας με την οργανωτική και να γίνουμε ένα ακόμα πιο δημοκρατικό, νεανικό και μαζικό κόμμα”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημειώνει πως το δίλημμα που αντιμετωπίζει το ΚΙΝΑΛΛ είναι “αν θα ταχθεί με τον νεοφιλελευθερισμό ή με την προοδευτική απάντηση σε αυτόν”, προσθέτοντας ότι η στάση του ΚΙΝΑΛΛ στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων, “θα δείξει προς τα πού προσανατολίζεται”.


Exit mobile version